Konya Ovası’nın yüzde 3’ü bile Türkiye’ye yeter

Konya Ovası’nın yüzde 3’ü bile Türkiye’ye yeter

Enerji verimliliği uzmanı Haluk Sayar iddia ediyor: “Konya Ovası’nın sadece yüzde 3’ü kadar bir alanı güneş pilleri ile kaplayabilsek, Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının tamamı karşılanabilir.”

ÜRÜN DİRİER /KARAR.COM

[email protected]

Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uzmanı Haluk Sayar, Türkiye’nin bir güneş ülkesi olmasına rağmen potansiyelinin yalnızca binde 1’ini kullandığını belirtiyor. Coğrafi konum itibarıyla kendisinden yüzde 70 daha şanslı olduğumuz Almanya ise, bizden 528 kat fazla güneş gücü üretiyor.

15-04/22/kkk.jpg

Enerji Verimliliği Uzmanı Haluk Sayar, dünya üzerine bir saat içinde düşen güneş enerjisi miktarının teorik olarak tüm dünyanın bir senede tüketeceği elektriği karşılayacağını söylüyor.

Konya Ovası’nın yüzde 3’ü Türkiye’nin elektrik ihtiyacını karşılar

Türkiye’nin elektrik üretimindeki toplam kurulu gücü 70 bin MW civarı. Sadece rüzgar enerjisi potansiyelimiz bile eğer kullanılsa 85 bin MW. 32 bin MW da jeotermal enerji kapasitemiz var. Güneş enerjisi söz konusu olduğunda ise, Enerji verimliliği uzmanı Haluk Sayar’ın hesaplarına göre, Konya Ovası’nın sadece yüzde 3’ü kadar bir alanı güneş pilleri ile kaplayabilsek, Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının tamamı karşılanabiliyor. Oysa ülkemizde kurulu güneş gücü yalnızca 70 MW.

Bir saatlik güneş bir yıl yetecek güç sağlıyor

Dünya üzerine bir saat içinde düşen güneş enerjisi miktarı, teorik olarak tüm dünyanın bir senede tüketeceği elektriği karşılayabiliyor. Apartmanlarımızın çatı ve cephelerine de aslında binada bir yılda tüketilenden fazla güneş enerjisi düşüyor. Çatı ve cephelere fotovoltaik güneş pilleri monte edilse, bu potansiyeli elektrik ya da ısıl olarak kullanılabilir enerjiye dönüştürmek mümkün. Türkiye’nin yüzde 83’ünde 10 ay, yüzde 17’sinde ise tam yıl güneş enerjisinden faydalanılabilir.

15-04/22/fg-1429705051.jpg

Yıl boyunca güneş görme potansiyelimiz dikkate alındındığında,

Almanya'dan yüzde 70 daha fazla güneş enerjisi üretebiliriz. 

Almanya’nın 2050 hedefi yüzde 100

Bu bilgiler ışığında dünya güneşin kıymetini çoktan anlamış durumda. Örneğin Almanya’da şu an için konulan hedef; 2030 yılında tüm enerji kapasitesinin yüzde 45’inin, 2050’de ise tamamının güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması. Güneşin hemen ardından rüzgar, jeotermal ve biyokütle (organik kaynaklar) enerjisi geliyor.  

Almanya’dan yüzde 70 fazla üretebiliriz

“Türkiye ise 2023 hedeflerini nükleere göre yaptı. Oysa biz yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zenginiz. Almanya ile kıyasla biz bir metrekarede yüzde 70 daha fazla enerji üretebiliriz güneşten. Bir güneş ülkesiyiz. Bunun kıymetini bilmek gerek.” diyen Haluk Sayar, bugün için ülkenin tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamanın gerçekçi olmadığını da kabul ediyor. “Bu bir süreç meselesi. Kabul etmek gerek ki, devlet yenilenebilir kaynaklardan üretim için gerekli teşvikleri veriyor. Bunların arttırılması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuşan Sayar, son birkaç yılda ülkemizde güneş pili modülü üreten 30 civarında firmanın kurulmasını umut verici bir gelişme olarak görüyor.

Potansiyelin binde 1’ini kullanıyoruz

70 bin MW güneş gücü potansiyelimiz varken yalnızca 70 MW kurulu gücümüz olduğuna değinen Sayar, “Şu an için güneş gücü potansiyelimizin binde birini kullanıyoruz. Oysa coğrafi olarak güneş enerjisiyle kendi kendine yetebilecek konumda bir ülkeyiz.” diyor.

15-04/22/zzz-1429704896.jpg

Türkiye'nin güneş gücü potansiyelinin sadece binde birini kullandığını belirten Sayar,

fotovoltaik teknolojilerin Avrupa'da her geçen gün geliştiğini kaydediyor.

Elektrik üreten boyalar yaygınlaşıyor

Fotovoltaik teknolojiler Avrupa pazarında her geçen gün daha çok pay alıyor. Güneşten enerji üreten organik dış cephe boyaları, kiremitler, çatı kaplamaları ve camların mimaride kullanımı gitgide yaygınlaşıyor.

Pazar 14 yılda yüzde 45 büyüdü

2000-2014 arası güneş enerjisi üreten sistemlerin tüm dünyada yüzde 45 oranında büyüdüğüne değinen Haluk Sayar, “Dünya genelinde toplam 180 bin MW güneş gücü üretiliyor. Almanya tek başına bunun 37 bininin üreticisi konumunda. Biz de bu pazara girsek Almanya’dan yüzde 70 fazlasını üretebilecek zenginliğe sahibiz.” diyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN