Otomotiv pazarı ikinci yarıda gaza basacak

Otomotiv pazarı ikinci yarıda gaza basacak

Hain darbe girişimi sonrası otomotiv pazarı büyük oranda etkilenmedi. Temmuz ayında sıfır araç kampanyalarına hız veren markalar, ‘0’ faiz fırsatı ve sabit kur avantajını araç kullanıcılarına sundu.Yılın ilk yarısında büyüyen ikinci el pazarı ise yılın ikinci yarısında vites yükseltmeye hazırlanıyor.

ALİ YILDIRIM

Türkiye'de geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi, halkında desteğiyle sonuç vermedi. TSK içinde yapılanmaya çalışan hain teröristlerin yaptığı bu girişim, sıfır araç pazarını teğet geçerken, ikinci el pazarını da hareketlendirdi. Kurdaki artışla birlikte sıfır araç piyasasında yaşanan artışı markalar geniş kampanyalarla önlüyor. Özellikle markaların Temmuz ayı için özel olarak gerçekleştirdiği kampanyalarla birlikte, sıfır faiz fırsatları ve 36 aya varan vade seçenekleri sıfır araç alıcılarını bekliyor. Hatta birçok otomobil üreticisi, kuru sabitlerken yapılan darbe girişimini bile bu alanda görmezden geliyor.

PİYASALAR CANLANACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın ilk 5 ayında 1 milyon 810 bin 553 olan otomobil devri sayısı, bu yılın aynı döneminde 1 milyon 962 bin 868'e yükseldi. İkinci el otomobil pazarında, yılın ilk 5 ayında 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 8,4'lük büyüme kaydedildi. Geçen yıl ocak-mayıs döneminde 318 bin 346 olan trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı, yaklaşık yüzde 4,8 azalışla bu yılın ilk 5 ayında 303 bin 223'e geriledi. 

2016 İYİ GEÇECEK

DOD Perakende Müdürü Erol Gündoğan, ilk yarıda ikinci el otomobil pazarındaki büyüme hızının sıfır araç pazarından daha yüksek olduğunu vurguladı. DOD verileri göz önüne alındığında, ocak-haziran dönemi için 2015'te 30-50 bin lira, bu yıl ise 50-80 bin lira aralığındaki araçların tercih edildiğini aktaran Gündoğan, mevcut sektör verilerini ve ekonomik göstergeleri değerlendirdiklerinde 2016'nın ikinci el pazarı için iyi bir yıl olacağını öngördü. Gündoğan, “Son 4 ayda büyümenin hızlanacağını, pazarın yüzde 10'luk büyüme ve 4 milyon 840 binli rakamlara ulaşarak 2016'yı kapatmasını bekliyoruz” dedi.

BÜYÜMEYE DEVAM

İstanbul Park Oto Pazarı Satış ve Pazarlama Direktörü Cevat Kabataş, geçen yılın tamamında gerçekleştirdikleri ikinci el satış rakamına 2016'nın ilk yarısında ulaştıklarını dile getirdi. Kabataş, ikinci el araç piyasasında en fazla talep gören araçlara bakıldığında 30-50 bin lira bandında bulunduğunu görüyoruz. Lüks araçlarda da ilgi ve talep yüksek şekilde devam ediyor. Lüks araçlar, miktar olarak elbette orta segmetten daha düşük düzeyde satılıyor ancak orta segmentte ve toplamda olduğu gibi satışlarımız geçen yılın yüzde 100 üzerinde. Kabataş, ekonominin ilk çeyrekte yüzde 4,8 büyümesi ve asgari ücret artışlarının iç tüketimi desteklemesi dolayısıyla yılın ikinci yarısında da talep artışının hız kesmeden devam edeceğini, 2016'yı geçen yıla kıyasla yüzde 100'ün üzerinde bir büyümeyle kapatmayı beklediklerini kaydetti.

16-07/25/25kr07-land-rover.jpg

TERCİHLER SUV

Son yıllarda en çok dikkat çeken modeller olan SUV’larda da lüks savaşı sürüyor. SUV araçlarda iki lüks marka olan Jeep ve Land Rover yılın ilk yarısında satışları bin âdetin üzerinde tuttu. Yılın ilk altı ayında 1050 adetlik satış rakamına ulaşan Jeep, bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlarda kayıp yaşadı. Land Rover ise aynı dönemde 1082 adetlik satış rakamına ulaşırken, 2015’in aynı dönemine göre büyüme kaydeden markalardan biri oldu.

LÜKSTEN VAZGEÇMEDİK

Türkiye’de otomobil pazarı 2016’nın Ocak-Haziran döneminde yüzde 3.24’lük bir artış gösterdi ve 338 bin 482 adete ulaştı. 2015’in aynı döneminde ise bu rakam 327 bin 846 adet olarak gerçekleşmişti. Lüks otomobiller ise toplam otomobil pazarından daha fazla büyüyerek 2016’nın Ocak-Haziran döneminde yüzde 4’lük bir artış yaşadı. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin verilerine göre, yılın ilk altı ayında lüks otomobiller 43 bin 194 âdeti gördü. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 41 bin 525 olarak gerçekleşmişti.

Yılın ilk yarısında Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz, 14 bin 443 binek otomobil satışı gerçekleşti. Toplamda binek otomobil satışlarında yüzde 23’lük büyüme yakalayan marka, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 11 bin 795 adetlik satış gerçekleştirmişti. İlk yarının bir diğer lideri ise yine Almanlardan çıktı. BMW, ilk altı aylık dönemde 12 bin 764 adetlik otomobil satışı gerçekleştirdi. Audi ise aynı dönemde yine büyümeden geri kalmadı. 10 bin âdeti geçen satış rakamıyla marka, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarını yüzde 15 arttırdı.

16-07/25/25kr07-maserati.jpg

SÜPER SPORDA PORSCHE ZİRVEDE

Tarihi boyunca sürekli süper spor otomobiller ortaya çıkaran Porsche, geçen yılın ilk yarısına göre büyüme kaydeden markalar arasında yerini aldı. Yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, satışlarını yüzde 20 arttıran lüks üretici bu yıl 338 adete ulaştı. Maserati’de aynı dönem yüzde 45 büyüme kaydederek, 32 adet araç sattı. Aston Martin ise yılın ilk yarısında 16 adetlik satış rakamına ulaştı.

LÜKS SEDANLARI ARATMIYOR

Japon üretici Mazda’nın Türkiye’de satılan en büyük modellerinden biri olan Mazda6, Skyactiv teknolojisiyle donatıldı. 2 litrelik benzinli seçeneğe sahip olan model, sessiz ve performanslı sürüşüyle dikkat çekiyor. Aracın başlangıç fiyatı 139 bin 390 lira.

Mazda, Skyactiv teknolojisiyle son zamanlarda adından sıklıkla söz ettirmeyi başardı. Hafifletilmiş karoser ve yüksek sıkıştırmalı atmosferik motor teknolojisiyle çok daha verimli araçlar üretmeye başlayan marka, eksiksiz sunduğu güvenlik donanımlarıyla da premium markalara alternatif olmayı hedefliyor. Bizimde bu hafta ki misafirimiz olan Mazda6, sportif tasarımıyla dikkat çekiyor. KODO Hareketin Ruhu tasarım anlayışıyla şekillendirilen araç aerodinamik olarak da başarılı. Araç, büyük marka logosu ve onu çevreleyen dev ızgarasıyla karakteristik bir görünüme sahip.

KALİTELİ MALZEME

Geniş hava girişlerine sahip ön tampon ve kenarlara yerleştirilen sis farlarıyla birlikte tüm aydınlatmalarda LED kullanılmış. Aracın iç mekanında beyaz deri döşeme hakim. Kokpitin üstünü de saran deri döşeme hem kalite hem konforu artırıyor. İç mekanda kalite seviyesi oldukça yüksek.

GENİŞ İÇ HACİM

Sade ve net okunabilen gösterge paneli, hemen üstündeki head-up display ekranından da takip edilebiliyor. 7 inçlik LCD dokunmatik ekranın tepkileri başarılı, kalite seviyesi de yüksek. Bu ekran vitesin arkasındaki kumanda biriminden de müdahale etmek mümkün. Elektrikli ön koltuklar standart olarak sunulurken sürücü için hafıza da unutulmamış. Son derece rahat olan koltuklarda ısıtma fonksiyonu da var. Alçak oturma pozisyonu, eğimli ön konsol ve sportif koltuklar, orta sınıf bir araçta değil de spor bir otomobildeymiş gibi hissettiriyor. Arka bölüm ise tek kelimeyle ferah. 480 litrelik bagaj hacmi de düşük yükleme eşiği sayesinde oldukça kullanışlı.

16-07/25/25kr07-mazda.jpg

KEYİFLİ KULLANIM HİSSİ

Araç, 2 litrelik benzinli motora sahip.

165 hp güç ve 210 Nm tork üretiyor.

6 ileri otomatik şanzıman.

Aracın ağırlığı 1340 kilogram.

Şanzıman hızlı ve sartınsız.

0-100 km/s hızlanmasını 10.1 saniye
Aracın son hızı ise saatte 209 kilometre.

Aracın ortalama tüketimi 5.9 litre

Test verisi 100 km'de 6.5 litre.

  Tüketim otoyol sürüşlerinde ise rahatlıkla 6 litre seviyesine düşüyor.

Yol tutuş ve sürüş konforu olarak oldukça beğendiğimiz aracın net tepkiler veren direksiyonu keyifli kullanım vadediyor.

16-07/25/1.jpg

GT CONCEPT EN İYİSİ OLDU

2016 Cenevre Otomobil Fuarı’nın yıldızı Opel GT Concept, Alman Tasarım Konseyi’nin prestijli Otomotiv Marka Yarışması‘nın konsept kategorisinde “en iyilerin en iyisi” ödülüne layık görüldü.  Opel GT Concept’in tasarımcıları amaçlarının sadeliğe erişmek olduğunu açıkladı. Bu yaklaşım kendine güveni de beraberinde getiriyor. 3,85 metre uzunluğu ile konsept model, Corsa gibi çoğu küçük otomobilden bile daha kısa. Heykelsi tasarım yaklaşımına uygun şekilde, yan aynalar, silecekler ve kapı kolları gibi tüm ek parçalar da tasarımdan çıkarıldı.

16-07/25/25kr07-mercedes-atama.jpg

MERCEDES’TE BAYRAK DEĞİŞİMİ

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı ve CEO’su Britta Seeger, Daimler AG Yönetim Kurulu’nda Ola Källenius’un “Mercedes-Benz Otomobilleri Araştırma ve Geliştirme Grubu Başkanı” olarak atanması ile boşalacak olan “Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı” görevini devralacak. 1 Ocak 2017 itibari ile geçerli olacak bu yeni atama kararı ile Seeger, Hukuk ve Uygunluk Yönetimi’nden sorumlu Renata Jungo Brüngger’den sonra Daimler Yönetim Kurulu’nda görev alan ikinci kadın üst düzey yönetici olacak. Seeger, 1992 yılından bu yana Daimler AG bünyesinde satış ve satış sonrası hizmetler alanında çeşitli görevler üstlenmişti.

16-07/25/2.jpg

TWEET İLE OTOMOBİL SATTI

Nissan, Twitter üzerinden otomobil satan Avrupa’nın ilk otomobil markası oldu. Avrupa’daki yetkili satıcı Antamotor, X-Trail’in keyfini süren müşterisi Raul Escolano ile iletişiminin tamamını sosyal medya platformu üzerinden gerçekleştirdi. Yetkili satıcı tarafına @escolano olarak kendini tanıtan Escolano, Twitter üzerinden ilk olarak #compraruncocheportwitter hashtagi ile otomobil firmalarıyla iletişim kurmaya başladı. Bayi Periscope üzerinden yayınladığı X-Trail videosuyla Escolano’yu etkiledi. Aracın anahtarları Escolano’ya kurye ile gönderildi ve böylece satın alma işlemi de online olarak tamamlanmış oldu.

SIFIR KARBON İÇİN 1 MİLYON DOLAR BAĞIŞ

Toyota ve WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) dünyadaki sürdürülebilir çevreye yönelik hedefleri için beş yıllık bir anlaşmaya imza attı. İşbirliği ile Toyota ve WWF biyolojik çeşitliliği artırmak, çevresel duyarlılığı yükseltmek ve “sıfır karbonlu” yaşama geçişi hızlandırmak adına birlikte çalışacaklar. Marka, anlaşmayla birlikte ‘Yaşayan Asya Ormanı Projesi’ni destekleyecek. Aynı proje Borneo ve Sumatra’da uygulanacak. Marka, 2016 yılı için bu projeye 1 milyon dolarlık bağışta bulunacak ve beş yıl projeye destek verecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN