Son dakika! ABD: DAEŞ bittiğinde YPG'ye silah yardımı duracak

Son dakika! ABD: DAEŞ bittiğinde YPG'ye silah yardımı duracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ABD Başkanı Trump'ın telefon görüşmesinde de gündeme gelen YPG'ye silah yardımıyla ilgili Pantogan'dan gelen açıklamalara yenisi eklendi. ABD Savunma Bakanı Mattis, terör örgütü DAEŞ'la mücadele sona erdiğinde işbirliği yaptıkları YPG'ye silah yardımını durduracaklarını açıkladı. Mattis, YPG'ye ABD'nin artık ağır silah vermeyeceğini teyit etti ama devamında "Onları polis gücü olarak destekleyeceğiz" dedi.

ABD, Türkiye'nin itiraz ettiği YPG'ye silah yardımında bir kez daha başa döndü.

ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefon görüşmesinde 'yardımı keseceğiz' açıklamasından sonra Pentegon ve Beyaz Saray'dan gelen çelişkili açıklamalar tartışılırken bu kez Savunma Bakan Mattis konuştu.

Mattis, terör örgütü DAEŞ'la mücadele sona erdiğinde işbirliği yaptıkları YPG'ye silah yardımını durduracaklarını açıkladı. Mattis, "Silah yardımında Trump'ın söylediği gibi hareket edeceğiz" dedi.

YPG'YE 'POLİS' GÖREVİ

Mattis devamında DEAŞ'ın boşalttığı bölgelerde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kalıcı olarak kalacağının sinyalini vererek şu ifadeleri kullandı: "Güvenliğe, yerel güçlerden oluşan ve DEAŞ'ın geri gelmemesini garanti edecek polis güçlerine ihtiyacınız var.”

Mattis, YPG'nin "polis gücü" olarak destekleneceğini ifade etti.

Haritada görülen sarı bölgeler YPG'nin elinde... 

"ASTANA SÜRECİNDEN BİR ŞEY ÇIKMADI"

Mattis, Türkiye, İran ve Rusya’nın öncülüğünde devam eden Astana sürecinde büyük çabalar harcandığını ancak süreçten çok bir şeyin çıkmadığını öne sürdü.

Sürecin şimdi BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın çabaları ile Cenevre’ye gideceğine işaret eden Mattis, bu çabayı desteklemek üzere askeri pozisyonlarını değiştireceklerinin altını çizdi.

Mattis şu değerlendirmeyi yaptı:

“Diğer bir ifade ile askeri bir çözümden diplomatik bir çözüme doğru şu anda dikkat çekmeye başlayan Cenevre’deki diplomatik çabaları desteklemek üzere şartlar oluşturuyoruz. Dolayısı ile sonuç olarak oradaki askerimizin durumunu (o minvalde) değiştiriyoruz. Buna gidebilecekleri yere kadar giden ortaklarımız da dahildir. Fırat Nehri rejim kuvvetleri ile bizim DEAŞ’ı yenmek için desteklediğimiz kuvvetler arasındaki sınır olduğunu gördünüz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN