Ağ tarafsızlığı ilkesi 23 Nisan'da kaldırılacak

Ağ tarafsızlığı ilkesi 23 Nisan'da kaldırılacak

ABD'de 23 Nisan'da resmiyet kazanacak olan karar Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecralarının ücretli olma yolunu açtı.

KARAR / HABER MERKEZİ

Facebook, Google, Netflix ve Mozilla gibi birçok şirketin desteklediği ağ tarafsızlığı ilkesi (Net Neutrality) 23 Nisan'da resmen kaldırılacak. ABD Federal İletişim Komisyonu'nun (FCC) Aralık, 2017'de yaptığı oylama neticesinde kaldırılacağı kesinleşmişti. Resmi gazetede 23 Nisan'da kaldırılacağı açıklandı.

Obama döneminde yürürlüğe girmiş olan ağ tarafsızlığı ilkesi, serbest piyasa ekonomisi bahane edilerek kaldırılması için oylamaya sunulmuştu ve ikiye karşı üç oyla feshedilmişti. ABD'de, 23 Nisan'da kaldırılacağı resmi gazetede duyurulan ağ tarafsızlığı ilkesi, internet kullanıcıları tarafından protesto edilirken, Verizon gibi telekominikasyon ve internet sağlayıcı şirketleri memnun ettiği belirtildi.

AĞ TARAFSIZLIĞI NEDİR?

Ağ tarafsızlığı, internet sağlayıcılarının ağ trafiğine ve ağlardaki tüm verilere eşit hak tanımasına denir. Türkiye'deki Türk Telekom veya Turkcell gibi internet sağlayıcılarının Facebook, Instagram veya Twitter uygulamaları için verilen internet hizmeti dışında ekstra ücret talep etmemesi bu ilkenin getirdiği bir sonuçtur.

KARAR TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYEBİLİR

Türkiye'deki internet kullanıcılarını da endişeye sürükleyen ABD Federal İletişim Komisyonu'nun aldığı karar, Türkiye'de emsal teşkil ettiği takdirde, yasal süreçte referans olarak kullanılma ihtimali konuşuluyor. Avrupa Birliği'nin de ağ tarafsızlığı ilkesi hakkında atacağı adım, Türkiye'nin böyle bir sisteme geçmesi açısından etkin rol oynayabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN