Çin'de akıllı telefonlar cüzdanın yerini alıyor

Çin'de akıllı telefonlar cüzdanın yerini alıyor

Çin'de cüzdan devri kapanıyor. Zira ülkede her üç kişiden biri alışveriş, ödeme ve para transferlerini, cep telefonu üzerinden mobil ödeme yöntemiyle yapıyor.

Cep telefonunda mobil ödeme programlarından herhangi birinin karekodunun satıcı tarafından taranması veya satıcının ödeme platformundaki karekodunu alıcının mobil ödeme programı ile taraması sonucu ödeme, alışveriş ve para transferi işlemi gerçekleştiriliyor. Mobil ödeme uygulamaları ile aynı programı kullanan diğer kullanıcılara mesaj gönderir gibi para transferi yapılabiliyor.

731 MİLYON KİŞİNİN İNTERNETİ VAR

Kullanıcıların banka kartı, kredi kartı ve cüzdan taşımadan günlük parasal işlemlerini yapabilmelerini sağlayan mobil ödeme yöntemi, sadece cep telefonu ile tüm parasal işlemleri gerçekleştirebilmeyi temin ediyor. Mobil ödeme uygulaması, e-ticaret eklentisi ile internet üzerinden yatırım yapma imkanı da sunuyor. Çinli Uber olarak adlandırılan taksi kiralama firması Didi Chuxing ile de çalışan uygulamalar, kentin herhangi bir yerinden taksi çağırma ve ücretini ödeme imkanı sağlıyor.

Çin İnternet Şebekesi Bilgi Merkezi (CNNIC) yayımladığı raporda geçen ay itibarıyla 201 milyonu kırsal bölgelerden olmak üzere ülkede internet kullanıcı sayısının toplam 731 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. Şanghay merkezli Bilişim Teknolojileri Enstitüsünden yapılan değerlendirmede, internet kullanıcı sayısının artmasındaki en önemli sebebin, Çin'de akıllı telefon kullanımındaki yükseliş olduğu belirtildi.

E-TİCARET YÜZDE 45 ARTTI

Akıllı telefon kullananların toplam internet kullanıcısı sayısının yüzde 95,1’ini oluşturduğuna işaret edilirken, bu oranın yaklaşık 695 milyon internet kullanıcısına karşılık geldiği ifade edildi. CNNIC'nin raporunda, ayrıca ülkede geçen yıl 469 milyon kişinin akıllı telefon üzerinden mobil ödeme yaptığı ve telefondan yemek siparişi veren mobil ödeme kullanıcı sayısının 208,6 milyon kişiye yükseldiği aktarılıyor.

Akıllı telefonların artması ülke içindeki firmaların internet üzerinden alım-satım trendini de yukarı yönlü değiştiriyor. Söz konusu raporda, akıllı telefonların, firmaların yaptığı e-ticareti geçen yıl yüzde 45 artırdığı vurgulanıyor.

SEYYAR SATICIDA BİLE GEÇİYOR

Mobil ödeme yöntemi ile alışveriş özelliklerinin etkinleştirilmesi için, kullanıcıların öncelikle banka kartı ve kimlik bilgilerini programa tanımlanması gerekiyor. Kullanıcının, ödeme yapmak için satıcı veya ödemeyi tahsil eden tarafa ait karekodu taraması veya karşı tarafın kendi kullanıcı karekodunu taraması ile para transfer işlemi gerçekleştiriliyor.

Çin'de alışverişin yapıldığı hemen her yerde kullanılabilen söz konusu mobil ödeme yöntemi sayesinde internet ve mağazalarının dışında seyyar satıcılardan hatta sebze pazarından dahi nakit para veya herhangi bir banka kartına ihtiyaç duymadan alışveriş yapılabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN