İnternet için kritik telif hakları yasa tasarısı AP'de reddedildi

İnternet için kritik telif hakları yasa tasarısı AP'de reddedildi

İnternette telif hakları için AB'de kritik oylama bugün gerçekleşti. Avrupa Birliği Parlamentosu Strazburg'daki genel oturumunda internette herşeyi etkileyebilecek yeni telif hakları yasa tasarısı 278'e karşı 318 oy ile reddedildi.

2016'dan bu yana üzerinde çalışılan ve ciddi tartışmalara yol açan tasarının ana fikri korsan kullanımlara karşı internette gazeteci ve sanatçılar gibi içerik üreticilerinin haklarını korumak ve yaptıkları işin karşılığını alabilmeleri için 'link vergisi' adı altında bir bedel getirilmesiydi.

Son olarak Avrupa Parlamentosu Yasal İşler Komitesi 'Telif Hakları Direktifi' olarak bilinen ve Tek Dijital Avrupa politikaları çerçevesinde hazırlanan bu tasarıyı onaylamış ve son oylama için genel oturuma göndermişti.

Bu haliyle tasarı komitenin 2001'den bu yana AB telif hakları konusundaki ilk güncellemeyi hayata geçirecekti ancak bu girişim Strazburgdan geri dönmüş oldu.

Yasanın geçmesi halinde internette özgürce bilgiye ve haberlere erişimi kısıtlayabileceği endişeleri bulunuyordu. Şimdi yeni değşiklik önergeleri ile Eylül ayında gerçekleşecek Straburg oturumunda tekrar konu masaya yatırılacak.

'İNTERNETİN SAĞLADIĞI ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAYABİLİR' ENDİŞESİ

Eylül'de yasanın var olan şekliyle kabul edilmesi halinde artık Google gibi arama motorları veya Facebook gibi sosyal medya platformları haber portallarının içeriğini paylaşmak istiyorsa bunun için bir lisans bedeli ödemek durumunda kalacak. Birçok kişi bunun ifade ve haber alma özgürlüğünü kısıtlayabileceğinden endişe ediyor.

Yasaya karşı Avrupa genelinde yapılan kampanyalarda 1 milyondan fazla imza toplandı. Wikipedia 3 Temmuz Çarşamba günü yani oylamadan bir gün önce tepki olarak İtalyanca ve İspanyolca versiyonlarını askıya aldı.

Bu uygulama hayata geçerse tüm dijital platformlar kullanıcılarının sitelerine yükledikleri veya yayınladıkları içeriğin yasal olması ve bedelinin ödenmiş olması konusunda sorumlu olacak. Buna resim, video, kaynak kodu ve müzik de dahil olacak. Ya gerekli ücretin ödenmiş olması istenecek ya da artık bu içerikler filtreden geçirilerek otomatik olarak sansürlenecek.

'GELENEKSEL HABERCİLİĞİN AYAKTA KALMASI ŞART'

Geleneksel medya ve haberciliğin ayakta kalması için gerekli görüldüğü belirtilen bu uygulamalar AB'de hayata geçtiği takdirde küçük veya büyük tüm içerik üreticileri, sosyal platformlar ve kullanıcılar bundan etkilenecek.

Yasa Perşembe günü onaylanmazsa değişiklik önergeleri ile birlikte Eylül ayında AP'nin bir sonraki ana oturumuna kalacak ve tartışmalar devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN