Su ayısı nedir? Nasıl uzayda yaşayabiliyor?

Su ayısı nedir? Nasıl uzayda yaşayabiliyor?

Bilim insanları, sekiz yıl süren araştırmalar sonunda su ayısı olarak bilinen tardigrade'in uzayda nasıl hayatta kalmayı başardığını anladı. Uzmanlara göre su ayısının sırrı genlerinde.

2007 yılında bilimsel adı 'tardigrade' olan, ama 'su ayısı' olarak da bilinen mikroskopik bir canlı türü, uzay ortamında sağ kalmayı beceren ilk hayvan olma ünvanına ermişti.

Tardigrade, mikroskopla bakıldığında biy ayıya benzediği için ona su ayısı deniyor.

Uzayın oksijensiz boşluğunda, üstelik dondurucu bir soğukta güneş rüzgarlarının radyoaktif etkisine karşı göğüs germek, her yiğidin harcı değil.

-272 derecede yaşayabiliyor

Su ayısı, -272 derece ile 151 derece arasındaki sıcaklık koşullarında yaşayabiliyor.

Peki boyu bir milimetreyi bile bulmayan, fakat dünyanın en dayanıklı hayvan türü olarak tanımlanan su ayısı yerküreden ayrılsa dahi yaşamayı nasıl sürdürüyor? Uzayın vakum etkisi altında kalmasına karşın aşırı susuzluğa ve kozmik ışınlara yenik düşmemeyi nasıl başarıyor? Bilim insanları, yıllar süren araştırmalar sonucunda bu sorunun yanıtını buldu.

DNA'sının altıda biri yabancı organizmalardan

Birleşik Devletler Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) tarafından yayımlanan makaleye göre, su ayısının sırrı genlerinde. Su ayısının DNA'sının altıda biri, başka organizmalardan geliyor. Su ayısı kuruduğu zaman, DNA'sı küçük parçalara bölünüyor. Tardigrade tekrar suyla buluşup DNA'sını tamir ettiği zaman ise hücre zarlarından içeri yabancı organizmaların DNA'ları giriyor. Bu genetik varyasyon sayesinde su ayıları, zorlu koşullara uyumsağlayacak şekilde evrilme imkanı sağlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN