Trump ‘doların güçlenmesine’ izin vermez

Trump ‘doların güçlenmesine’ izin vermez

“Değerli dolar bizi öldürüyor” diyen Donald Trump’ın, doların güçlenmesine izin vermeyeceği belirtiliyor. JP Morgan, “Doları, Beyaz Saray’ın dengesiz politikaları erozyona uğratıyor” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 4 yıl sonra yeniden seçilebilmek için doların güçlenmesine izin vermeyeceği belirtiliyor. ABD’de, geçen kasımda yapılan başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanmasının ardından önemli ölçüde güçlenen dolar, aralık ayı ortasında son 14 yılın zirvesine yükseldi. Yatırımcıların dolara yönelmesinde, Trump’ın geniş kapsamlı vergi indirimleri ve altyapı yatırımlarının ülkedeki büyüme ve enflasyon hızını yükselteceği beklentisi etkili olmuştu. Buna karşın yatırımcıların dolar iştahı uzun sürmedi. Son 10 yılın en kötü ocak ayını yaşayan dolar, kademeli bir şekilde düşerek seçim sonrası gelen kazançlarının tümünü geri verdi. Söz konusu düşüş eğiliminde, Trump ve ekonomi takımının doların aşırı değerli olduğuna yönelik açıklamaları önemli rol oynadı.

Hayatının büyük bölümünü iş adamı olarak geçiren Donald Trump, 17 Ocak’ta Wall Street Journal’a verdiği mülakatta, “Para birimimiz çok güçlü. Bu bizi öldürüyor.” ifadesini kullanmıştı. Dolar, mülakatın yayınlanmasından sonra kayda değer seviyede düşerek Trump’ı hedefine ulaştırdı.  Dolardaki düşüşü hızlandıran etkenlerden biri Trump’ın işbaşı yapar yapmaz aldığı tartışmalı kararlar oldu. Önemli finans kuruluşları, dolar rezervlerini elinden çıkarmaya başladı. JP Morgan Chase, bir süre önce müşterileriyle paylaştığı yatırım notunda, “Dolara yönelik güven ve pozisyon alımları, Beyaz Saray’ın dengesiz politikalarıyla erozyona uğratılıyor” ifadelerine yer vererek, dolar rezervlerinin bir kısmını Japon yeni ve İsviçre frankına çevirdiğini duyurdu.

Notta, ABD’ya karşı ticaret fazlası olan veya döviz kuru aşırı değersizleşen ülkelerin para birimlerine yatırım yapmanın mantıklı olduğu vurgulandı. Pictet Asset Management’in Baş Stratejisti Luca Paolini de dolardaki rallinin bittiğini belirterek, “Trump ile ilgili tüm iyi haberleri fiyatlayan yatırımcılar, şimdilerde yeni başkanın politikalarının yetersiz kalması veya tamponlara çarpması halinde ne olacağını değerlendirmeye başladı” ifadesini kullandı.

NEDEN DEĞERLİ DOLAR İSTEMİYOR?

Trump’ın, doların güçlenmesini istememesinin kendi geleceği açısından “bazı mantıklı sebepleri” olduğu belirtiliyor. Amerikalı sanayi şirketlerinin rekabet gücünü düşürmemenin düşük dolarla mümkün olabileceği ifade ediliyor. Kapanan fabrikalar nedeniyle işlerini kaybeden seçmenlerin 2020’de yeniden oy vermesi için Trump’ın, bu vaadinin en azından bir bölümünü gerçekleştirmesi gerekiyor. Durumun farkında olan Trump, sanayi sektörü ve ihracatı yavaşlatan en önemli faktörlerden biri olan doların güçlenmesine izin vermeyeceğe benziyor. Doların yönünü yukarı çevirmesi durumunda ise Trump’tanbunu tersine çevirecek yorumlar duyma olasılığı yüksek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN