Üç kardeş aile anayasası yaptık

Üç kardeş aile anayasası yaptık

Aile şirketlerinde fertlerin kariyer planlarının parçalanmalara neden olduğunu belirten Koç Holding Başkan Vekili Koç, üç kardeş aile anayasası yaptıklarını açıkladı. Koç, bu anayasaya ‘çocuklarının eşlerinin işle dahil olmaması’ prensibini koyduklarını bildirdi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, aile şirketlerinde en büyük problemin, fertlerin kariyer planlaması olduğunu ve bu tür problemlerin aile şirketlerinin parçalanmasına neden olduğunu belirtti. Koç, kendilerinin üç kardeş aralarında bir aile anayasası yaptıklarını kaydederek, bu anayasaya ‘çocuklarının eşlerinin işlere dahil olmaması’ prensibini koyduklarını bildirdi. Koç, Aile İşletmeleri Derneği tarafından düzenlenen 5. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’nin açılışında konuştu. Aile şirketlerinin küresel ekonominin yüzde 70’ini oluşturduğunun ifade edildiğini belirten Ali Koç, söz konusu şirketlerin daha istikrarlı büyüme gösterdiğini, kriz döneminde daha az dalgalanma yaşadığını aktardı. Koç, başka bir araştırmaya göre dünyanın en değerli markalarının yüzde 80’inin sahibinin aile şirketleri olduğunu belirterek, aile şirketlerinde risk algısının daha düşük olduğunu söyledi. Koç, aile şirketlerinde yaşanabilecek problemlere değinerek, şöyle devam etti: “Kimseyi üzmeden bakalım bunu nasıl söyleyeceğiz. En büyük problem aile fertlerinin kariyer planlaması. Aile yapısında sayılar arttıkça bu tür problemler katlanarak artıyor. ‘Senin çocuğun daha iyi yerde çalışıyor, benim çocuğuma daha fazla imkan veriyorsun’ gibi. Veya, bu kısmını daha dikkatli söylemem lazım, aile dışı fertler, gelinler damatlar diyelim. Onlar eşlerinin yaptığı baskıya, ‘O daha fazla alıyor’ gibi. Bu, ailelerin bölünmelerine, parçalanmalarına sebep olan en önemli unsurlar.” Kendilerinin yönetimsel olarak üç konuya önem verdiğini vurgulayan Koç, bunların, tek seslilik, tek şapkanın bulunması ve güçlü kurumsal yönetim olduğunu aktardı.

İŞLERİ BIÇAK KEMİĞE DAYANMADAN DEVREDİN

Ali Koç, aile şirketlerinin finansal riskler kadar itibara da çok önem verdiğini kaydederek, değer zincirine çok daha önem veren aile şirketlerinin uzun vadeli fayda alabilmek için kısa vadede zarar etmeyi göze alabildiğini aktardı. Koç, aile şirketlerinin sağlıklı iken devredilmesinin öneminin altını çizerek, “Kurucu veya ikinci nesillerin bir sonraki nesle şirketi sağlıklı iken, bıçak kemiğe dayanmadan devretmesinin çok faydası var” dedi. “Aile içinde uyum olmazsa olmaz” diyen Koç, ailelerin zaman zaman bir araya gelip etkinlik yapması gerektiğini kaydederek, “Belki ‘birbirinize mahkum olun’ lafı belki çok ağır olacak ama birbirinize bağlı ve bağımlı olmaya çok önem verin” önerisinde bulundu.

ÇOCUKLARINIZIN BURNU HAFİF SÜRTSÜN

Koç, aile şirketlerinde hissedar olacak çocukların yetiştirilmesine ilişkin şu görüşleri paylaştı: “Geleceği bıçak kemiğe dayanmadan tasarlaması gereken diğer konulardan bir tanesi de genç nesillerin hazırlanması. Bu bağlamda yapabiliyorsanız, aile fertlerinin aile şirketleri dışında deneyim kazanmasına çok önem veriyorum, çok değerli buluyorum bunu. Başka şirketlerde hafif burun sürtme olayı. Yurt dışında da yurt içinde de olur. Şimdi bazı dostların kulakları çınlayacak, gençlerin kullandığı arabalara falan hayret ediyorum, şaşırıyorum. Evet çocuklarımız her şeyimiz ama bazen onları birazcık daha zorlamayarak, gönüllerini kırmayarak ilerisi açısından yanlış yaptığımızı düşünüyorum. Onların da nasıl profesyoneller kendilerini kariyerine hazırlıyorsa aile şirketlerinden gelen hissedar çocukların da o şekilde hazırlanması olmazsa olmazdır.”   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN