Üç yeni KHK ile 79 milyonu ilgilendiren değişiklikler hayata geçti

Üç yeni KHK ile 79 milyonu ilgilendiren değişiklikler hayata geçti

OHAL kapsamında çıkartılan üç yeni kararname bilişim suçlarıyla mücadelede önemli yenilikler getiriyor. Buna göre, polise internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşma ve sanal ortamda araştırma yetkisi verildi. Karlov suikastı ve Reina saldırısı sonrası tartışılan özel güvenlik sektörüne de sıkı denetim geldi.

HABER MERKEZİ 

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 No’lu üç yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 679 sayılı KHK ile 63 kurumdan toplam 8 bin 390 kamu personeli ihraç edildi. Kamudaki FETÖ ve PKK temizliği kapsamında en fazla ihraç Emniyet Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti. 2 bin 687 emniyet çalışanı meslekten atıldı. 60 eski emniyet mensubunun rütbeleri geri alındı. Adalet Bakanlığı’ndan bin 699 personel ihraç edildi, Danıştay’dan 8 kişinin görevine son verildi. 435’i Kara Kuvvetleri’nden, 160’ı Deniz Kuvvetleri’nden, 168’i Hava Kuvvetleri’nden olmak üzere TSK’dan atılan asker ve sivil personel sayısı da 763’ü buldu. Milli Savunma Bakanlığı’ndan dört, MKE’den 13 kişinin kamuyla ilişiği kesildi. Sağlık Bakanlığı’ndan 838, üniversitelerden 631 akademisyen ve 155 idari personel ihraç edildi.

GÖREVE İADELER:

679 sayılı KHK’da, göreve iade edilen kişilerin listesine de yer verildi. Yapılan incelemeler sonucu çeşitli kurumlardan 277 kişi memuriyete geri döndü. Daha önce kapatılmasına karar verilen 11 yerel gazete yeniden açıldı. Terör örgütleriyle bağlantılı 83 derneğin kapısına ise kilit vuruldu.

SANAL SUÇLA MÜCADELE:

Aynı KHK’ya göre polis sanal dünyayı gözetim altında tutacak; sanal ortamda işlenen suçlarda internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşabilecek, sanal ortamda araştırma yapaya yetkili olacak. Erişim, yer ve içerik sağlayıcılar, talep edilen bilgileri kolluğun söz konusu suçlarla mücadele için oluşturduğu birime bildirmekle yükümlü olacak.

ÖZEL GÜVENLİĞE DENETİM:

KHK ile Rus Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı ve Reina saldırısı sonrası tartışılan özel güvenlik sektörüne ilişkin de önemli düzenmeler yapıldı. Buna göre valiler, kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan tedbirleri denetlemeye, yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili olacak. Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanılacak; görevliler silahlarını da görev alanı dışına çıkaramayacak. Kişi korumasında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanı ise koruduğu kişinin yanındayken ülke geneli, koruduğu kişi olmaksızın kişi koruma izni verilen ilin sınırları olacak. Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler hakkında valilikçe güvenlik soruşturması yapılacak. Herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamayacak.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILACAK:

Hakkında soruşturma yürütülen ve yurt dışında olması nedeniyle kendisine ulaşılamayan Türk vatandaşları, “yurda dön” ilanına rağmen üç ay içinde dönmez ise vatandaşlıktan çıkarılabilecek.

SİVİLLERE YURT DIŞINDA TSK’YA YARDIM GÖREVİ

679 sayılı KHK kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler noterliklere devredilebilecek. İşçiler dahil, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel, TBMM kararlarına dayanılarak Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının gönderilmesine karar verilen ülkelerde geçici olarak görev yapmak üzere görevlendirilebilecek. Böylelikle TSK’nın Suriye’nin El Bab bölgesinde IŞİD’e karşı verdiği mücadele çerçevesinde ihtiyaç duyulan alanlarla ilgili sivil kamu personeli takviye edilebilecek. Yine 680 sayılı KHK’yla görevden ayrılan köy korucuları, operasyonel faaliyetler maksadıyla tekrar göreve çağrılabilecek.

İLKOKUL MEZUNLARINA UZMAN ÇAVUŞLUK YOLU

Yürürlüğe giren 681 sayılı KHK ise milli savunmayla ilgili düzenlemeleri içeriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Disiplin Kanunu’nda yapılan değişikliklerle Milli Savunma Bakanlığı’nın subay atamaları, görev süresinin uzatılması ve görevden uzaklaştırma konularındaki yetkileri artırıldı. Son düzenlemeyle ilköğretim mezunlarının uzman çavuş olmalarının önü açıldı. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanan Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksek Okullarında öğrenci alım şartları değişti. Buna göre kadın adaylar bu yıl sadece Kara Harp Okulu’na başvuruda bulunabilecekler. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN