Uzun yaşamın sırrı doğal davranmakta

Uzun yaşamın sırrı doğal davranmakta

Sağlıklı bir yaşamın sırrı sanıldığı gibi spor salonlarında ter dökmekte değil. Araştırmalara göre günlük hayatını aktif bir şekilde yaşamak sağlığınızı korumak için yeterli.

Sağlıklı olmak için koşu bandında saatlerce zaman geçirmeye ya da ağırlık kaldırmaya ihtiyacınız yok. Bunun en büyük kanıtı ise dünya üzerinde ‘Mavi Bölge’ olarak adlandırılan yerlerde yaşayan insanlar. Araştırmalara göre İtalya’daki Sardunya Adası, Japonya’nın Okianawa, Kosta Rika’nın Nikoya, Yunanistan İkaria ve ABD’nin California eyaletindeki Loma Linde şehrinde yaşayan insanlar dünyanın en uzun yaşam ortalamasına sahip. Dünya Halleri sitesindeki habere göre uzmanlar bunun sebebinin burada yaşayan insanların günlük hayata aktif olarak katılmaları olduğunu söylüyor.

Mavi Bölge’de yaşayanlar kendilerini daima hareket etmeye itiyor; bahçecilik yapıyor, gün boyunca yürüyor ve ev işlerini mümkün olduğu kadar az makine kullanarak hallediyor. Ancak Mavi Bölge sakinlerinin aksine günümüzde birçok insan zamanının çoğunu oturararak geçiyor. 100 yıl önce oturarak yapılan işlerin oranı yüzde 10 iken günümüzde bu oran yüzde 90’a kadar çıktı. Araştırmacılar hareketsiz yaşantınızı daha sağlıklı hale getirmenin en kolay yolunun aktif ulaşım olduğunu söylüyor. Yani bir yerden bir yere giderken araç yerine kendi gücünüzü kullanmak sağlıklı bir yaşam sürmenize katkıda bulunuyor. Amerikan Kanser Topluluğu tarafından yapılan bir araştırmaya göre haftada altı saat yürümek kalp damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve kanserden ölme riskini azaltıyor.

Haftada iki saat yürümek bile hastalık riskini azaltarak daha uzun bir ömür sürmenizi sağlıyor. Uzmanlar yürümenin ayrıca bunama riskini yüzde 40 oranında azalttığını söylüyor. Günlük yaşantınızı aktif hale getirmenin yollarından biri de ev işi yapmak.

Amerikalı bilim insanlarının farklı ırklardan yaşları 63 ile 99 arasında değişen 6 binden fazla kadını bir araya getirerek başlattığı araştırmada katılımcıların aktiviteleri giydikleri dinamik bir sensörle ölçüldü. Araştırmanın sonuçları gösteriyor ki yaşlı kadınlar günde 30 dakika hafif ev işleri bile yapsalar ölüm riskleri yüzde 12’ye kadar azalıyor. Biraz daha ağır aktiviler yapabilenlerde ise ölüm riski yüzde 39’a kadar düşüyor.Yani bilim insanları kısaca vücutların hareket etmek için tasarlanmış olması nın spor salonuna gitmek anlamına gelmediğini söylüyor. Sağlıklı yaşamak için yapmanız gereken ağırlık kaldırmak ya da vücudun sınırlarını zorlamak değil basit ve doğal hareketler yapmak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN