Yeni cephe Fransa

Yeni cephe Fransa

Fransa’da Le Pen anketlerde birinci sıraya yerleşirken, seçimlere müdahale tartışması da büyüyor. Rusya’ya yönelik iddialara yanıt Wikileaks’ten geldi: “2012 seçimlerinde CIA bütün partilere sızmaya çalıştı.”

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, aşırı sağcı aday Marine Le Pen’in yükselişi ve seçim sürecine siber saldırılar yoluyla müdahale iddiaları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Euronews televizyonunda yayınlanan kamuoyu yoklamalarına göre, Le Pen’in seçimlerin ilk turunda birinci gelmesi bekleniyor. Son anketlerde oylarını yüzde 26’ya kadar çıkaran Le Pen’in ikinci tura kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İkinci sırada ise yüzde 23 oyla solun adayı Emmanuel Macron bulunuyor. Euronews’e konuşan uzmanlar, bu yükselişin merkez sağdaki belirsizlikten kaynaklandığı görüşünde. Merkez sağın cumhurbaşkanı adayı Francois Fillon,  yüzde 18 oy oranıyla ilk turda eleniyor. İkinci turda ise Macron, yüzde 62 oyla Le Pen’in açık ara önünde görülüyor.

Fransa’da 23 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi gündemden düşmeyen bir konu da siber saldırılar ve yalan haberler yoluyla seçim sonuçlarının etkilenmesine yönelik çabalar. Rus medyasından çeşitli saldırılara maruz kaldığını ifade eden Macron, bazı internet sitelerinin kendisi hakkında düzenli olarak yalan haberler ürettiğini iddia etti. Ancak başka ülkelerin seçimlerine müdahale etmekle suçlanan tek devlet Rusya değil.

Resmi kurumlara ait belgeleri ifşa etmesiyle bilinen Wikileaks sitesi, geçen gün yayımladığı belgelerde Amerikan dış istihbrat örgütü CIA’nın, Fransa’da 2012 yılında yapılan seçimlere yönelik faaliyetlerini ortaya koydu. CIA’nın, seçimlere katılan bütün partileri hem teknik yöntemlerle, hem de bu partilere sızarak izlemeyi amaçladığı belirlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN