2017 asgari ücret kaç TL? Asgari ücret zammı belli oldu | AGİ ne kadar olacak? Bakan açıkladı

2017 asgari ücret kaç TL? Asgari ücret zammı belli oldu | AGİ ne kadar olacak? Bakan açıkladı

2017 yılı asgari ücret miktarı belli oldu. Ne kadar zam yapıldı? AGİ miktarı ne kadar olacak? Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından açıklandı. Çalışan ücretlerindeki yeni artış hangi çalışanları ve hangi maaşları etkileyecek? Asgari ücretin üzerinde çalışanlar zamdan etkilenecek mi? Ayrıntılar ve son dakika gelişmelerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Asgari ücret 2017 yılında ne kadar olacak? Yaklaşık 6.5 milyon çalışanı etkiyecek olan yeni yıldaki çalışan zammı belli oldu. Geçtiğimiz yıl ocak ayı itibariyle yapılan zamla 1300 TL seviyesine yükselen  asgari ücrete, sürdürüle uzun görüşmelerin ardından bu yıl da zam yapıldı. 2017 yılı için yapılan zam miktarı açıklamasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptı. 

16-12/29/104-lira-artis-oldu-5w5k0a6y7kaz4jegv0blaq.jpg

2017 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR?

Sürdürülen uzun görüşmeler sonrası 2017 yılında çalışanların alacağı asgari ücret miktarı belirlendi. Müezzinoğlu tarafından yapılan açıklamada yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret net 1404 lira olarak belirlendiği duyuruldu. Buna göre brüt asgari ücret rakamı ise 1777 TL. Peki asgari ücret zammı hangi çalışanları etkileyecek? Asgari ücretin üzerinde çalışanlar zamdan etkilenecek mi?

16-12/29/yil-yil-asgari-ucret-cnexenreg0m7qdrs8v2o5a.jpg

ASGARİ ÜCRET 1404 TL OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yaşadığımız dünya konjonktürü belirli zorlukları getiriyor. Ama bir taraftan da hedefleri olan ülkeyiz. Bakan olarak benim de çok mutlu olamadığım ama yarınlarımızın huzurlu geçmesi için paylaşarak sıkıntıları azaltacağımız bir yolculuğu yapma gayretiyle ortak karar vermeye çalıştık. Asgari ücretin yılbaşından itibaren yılın genelinde geçerli olmasına karar verdik. Enflasyonu 6,5 olarak açıklamıştık. Asgari ücrette yaklaşık yüzde 8 artış oldu. Brüt asgari ücret 1777 lira 50 kuruş neti 1404 lira olacak."

2017 AGİ NE KADAR OLACAK? AGİ NEDİR?

2017 yılı uyulanacak asgari ücret zammının belirlenmesi ile birlikte AGİ (Asgari geçim indirimi) rakamlarında da artş oldu. Peki, AGİ nedir? Asgari Geçim İndirimi (AGİ) medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır.

16-12/29/86412_453x366.jpg

AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI HANGİ MAAŞLARI ETKİLEYECEK?

Asgari ücrete 2017 yılı itibariyle yapılacak olan 1404 TL zam oranı, beraberinde birçok soruyu getirdi. Asgari ücret ile çalışanların maaşına mı zam yapılacak sadece? Asgari ücretin üzerinde çalışanların maaşlarına 2017 yılı asgari ücret zammı etki edecek mi? 

1404 lira olarak belirlenen asgari ücret miktarı, tüm çalışanların maaşlarına yansıyacak. sgari ücretin üzerinde çalışıyor olanların maaşında da artık görülecek.

16-12/29/-6yoaf7_vhuo9mjfiokwnaa.jpg

Aynı zamada memurların da maaşlarına bir miktar artış uygulanacak ve asgari ücret zamlı rakamları memur maaşlarına da yansıtılmış olacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET BİN 300 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 647 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net bin 300 lira 99 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlilerinde ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 399 lira 95 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 935 lira 23 kuruş düzeyinde. Bunun bin 647 lirasını brüt asgari ücret, 255 lira 29 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 32 lira 94 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

TÜRK-İŞ 1600 TL ASGARİ ÜCRETTE DİRETMİŞTİ

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu asgari ücrette 2017 için aylık net 1,600 TL teklifinde ısrarcı olacaklarını açıklamıştı.

16-12/29/isciler-1600-tl-istiyordu-qwc1fw6rrusga_ye51fdlw.jpg

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu çalışma hayatıyla ilgili gündemdeki konuları görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada "Asgari ücrette yapılacak artış, geçtiğimiz yılın gerisinde kalmamalıdır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu asgari ücrette  2017 için aylık net 1,600 TL'lik teklifinde ısrarcıdır" denmişti. Hükümet ve işçi temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantılar sonrasında asgari üretin 104 lira zam ile 1404 liraya yüksetildiği duyurldu.

2017 yılı asgari ücret miktarı belli oldu. Ne kadar zam yapıldı? AGİ miktarı ne kadar olacak? Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından açıklandı. Çalışan ücretlerindeki yeni artış hangi çalışanları ve hangi maaşları etkileyecek? Asgari ücretin üzerinde çalışanlar zamdan etkilenecek mi?  Ayrıntılar ve son dakika gelişmelerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN