2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu

2018 ve 2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahiplerini buldu

Geçen yıl taciz skandalı nedeniyle verilemeyen 2018 Nobel Edebiyat ve 2019 Nobel Edebiyat ödülleri birlikte takdim edilecek. İsveçli akademi üyeleri 2018 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'ne Polonyalı yazar Olga Tokarczuk'a, 2019 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü ise Avusturyalı yazar Peter Handke'ye verdi.

KARAR/KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Komite, Olga Tokarczuk'u 'ansiklopedik tutkuyla sınırların bir yaşam biçimi olarak geçişini temsil ettiğini anlatan bir hayal gücü', Peter Handke'yi ise 'dilbilimsel zekasıyla çevreyi ve insan deneyiminin özgüllüğünü araştıran etkili bir çalışma' gerekçesiyle ödüle layık gördü.

Avusturyalı yazar Handke Türkiyeli okuyucular tarafından Solak Kadın, Çocuğun Öyküsü, Kaspar gibi kitaplarıyla tanınıyor. Sloven kökenli yazarın 'Tura, Sava, Morava ve Drina'ya Yolculuk ya da Sırbistan'a Adalet' kitabını ise Bosna savaşının son yılında, 1995'te yazmış, kitapta Yugoslavya hayalini dile getirmiş, medyayı Sırp karşıtı propagandayla suçlamıştı.

Polonya edebiyatının son yıllarda öne çıkan yazarlarından Tokarczuk'un ise Türkçeye çevrilmiş ilk kitabı 'Gecenin Evi Gündüzün Evi'. 2018'de Man Booker ödülü de alan yazar, psikoloji alanındaki çalışmalarıyla da biliniyor. Yazarın Man Booker ödüllü 'Bieğuni' kitabı Türkçeye 'Koşucular' adıyla çevrildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN