2019'a damga vuran spor olayı: Milliler EURO 2020’ye selam çaktı

2019'a damga vuran spor olayı: Milliler EURO 2020’ye selam çaktı

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda teknik direktörlük görevini yürüten Rumen Mircea Lucescu’nun sözleşmesi 11 Şubat’ta karşılıklı olarak feshedildi

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda teknik direktörlük görevini yürüten Rumen Mircea Lucescu’nun sözleşmesi 11 Şubat’ta karşılıklı olarak feshedildi. Milli takımda Lucescu’dan boşalan teknik direktörlük görevine Şenol Güneş getirildi. Güneş ile 1 Haziran 2019’dan itibaren geçerli olmak üzere, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2022 Dünya Kupası’nı kapsayacak şekilde 4 yıllık anlaşmanın sağlandı.

Sporda 2019 yılının kasım ayında A Milli Futbol Takımı, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na (EURO 2020) katılmaya hak kazandı. A Milli Futbol Takımı, 14 Kasımda 2020 Avrupa Şampiyonası Elemeleri H Grubu 9. hafta maçında sahasında İzlanda ile 0-0 berabere kalarak, şampiyonaya katılmayı garantiledi. Elemelerdeki son maçında deplasmanda Andorra’yı 2-0 yenen milliler, H Grubu’nu 23 puanla 2. sırada tamamladı. A Milli Futbol Takımı, gösterdiği savunma performansıyla da tüm dikkatleri üzerine çekti. Gruptaki 10 maçta kalesini 8 kez gole kapatan milliler, filelerinde sadece 3 gol gördü. Milliler, İzlanda’dan 2, Fransa’dan ise 1 gol yedi. Bu performansla A Milli Futbol Takımı, gruplardaki 55 ülke içerisinde kalesini 8 maçta kapatan tek takım olma unvanını da aldı.

EURO 2020 kura çekimi, Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapıldı. Kura çekimine 3. torbadan katılan A Milli Futbol Takımı, A Grubu’nda İtalya, İsviçre ve Galler ile eşleşti. Türkiye, Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde 1996, 2000, 2008 ve 2016’dan sonra 5. kez mücadele edecek.
Ay-Yıldızlıların, EURO 2020 serüveninde ‘asker selamı’ vermesi ise dünya gündemine oturdu. 11 Ekim’de Arnavutluk ve 14 Ekim’de Fransa maçlarında atılan gollerin sevincinde ‘Barış Pınarı Harekatı’na katılan Mehmetçik’e destek amacıyla ‘asker selamı’ veren A Milli Takım oyuncularına soruşturma açıldı. Soruşturma sonucunda asker selamının ‘politik içerikli, uygun olmayan bir davranış olarak görüldüğü’ belirtilerek, sporun doğasına aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle söz konusu maçlarda asker selamı veren Ay-Yıldızlı futbolcularımıza UEFA tarafından kınama cezası verildi.

12 Nisan / Can Bartu

Türk sporu ‘Sinyor’unu kaybetti

enerbahçe ve Türk sporunun efsane isimlerinden ‘Sinyor’ lakaplı Can Bartu 83 yaşında hayatını kaybetti. 31 Ocak 1936’da İstanbul’da dünyaya gelen Can Bartu, spor hayatına Fenerbahçe’de başladı ve altı kez basketbol milli takım formasını giydi. Ancak daha sonrasında Fikret Arıcan’ın da desteği ile Fenerbahçe’de futbol oynamaya başladı. Milli Takım’daki iyi futbolu ile dikkatleri üzerine çeken Can Bartu, 1961’de İtalya’nın güçlü ekiplerinden Fiorentina’ya transfer oldu. Ardından 1962’de Venezia, 1964’te de Lazio takımlarında forma giydi. Sinyor, son olarak Fenerbahçe’ye dönerek spor hayatını noktaladı.

18 Mayıs

Final Four’da tarihi gece

Turkish Airlines EuroLeague Final Four Yarı Finalleri’nde temsilcilerimiz Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko karşı karşıya geldi. Daha önce iki Türk takımının aynı anda yer alamadığı Final Four’da Lacivert-Beyazlılar, 1 şampiyonluğu bulunan Sarı-Lacivertlileri 92-73 mağlup ederek tarihinde ilk kez EuroLeague Finali’ne yükselmeyi başardı. Aandolu Efes, tarihinde ilk kez çıktığı EuroLeague Finali’nde, Rusya temsilcisi CSKA Moskova ile karşılaştı. Temsilcimiz, Rus ekibine 91-83 mağlup olarak sezonu Avrupa 2.’si olarak noktaladı.

19 Mayıs

Cimbom 3 kupayla tamamladı

Galatasaray, mayıs ayında iki kupa birden kazandı. Sarı-Kırmızlı takım, 19 Mayıs’ta Spor Toto Süper Lig’de 2018-19 sezonunun 33. haftasında sahasında M. Başakşehir’i 2-1 yenerek bitime bir hafta kala 22. şampiyonluğunu ilan etti. Galatasaray, Ziraat Türkiye Kupası’nı da müzesine götürdü. 15 Mayısta Sivas’ta oynanan Kupa finalinde ise Akhisarspor’u 3-1 yenen Sarı-Kırmızılı ekip, kupayı kazandı. Galatasaray, kendisine ait Türkiye Kupası’nı en fazla kazanan takım rekorunu 18’e çıkardı. 7 Ağustos’ta TFF Süper Kupa’yı da müzesine götüren Galatasaray, 2019 yılını 3 kupayla tamamladı.

8 Eylül

Sultanlar ‘gümüş’ gibi parladı

Türkiye A Milli Voleybol Takımı, 2019 Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası finalinde Sırbistan ile karşılaştı. Ankara’da oynanan final maçında Filenin Sultanları, rakibine 3-2 yenildi. Avrupa Şampiyonası’nda tarihinde ikinci kez final oynayan Türkiye, bu sonuçla yine gümüş madalyada kaldı. Türkiye, bu yıl 31.’si düzenlenen organizasyonda 2 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 4 madalyaya ulaştı.

17 Eylül / Rıza Kayaalp

Rıza Kayaalp, grekoromen stilde 4 kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcu oldu. Olimpiyat ikincisi Rıza Kayaalp, grekoromen stilde üçer kez dünya şampiyonluğu bulunan eski milli sporcular Hamza Yerlikaya ve Selçuk Çebi’yi geride bıraktı. Rıza, serbest stilde 4 kez dünya şampiyonluğu kazanan Hüseyin Akbaş’tan sonra bu rakama ulaşan ilk Türk güreşçi oldu.

12 Ekim

İbrahim Çolak cimnastikte çığır açtı

Dünya Artistik Cimnastik Şampiyonası’nda Türkiye bir ilki yaşadı. İbrahim Çolak halka aleti finalinde şampiyonluğa uzandı. 24 yaşındaki sporcumuz bu başarısıyla Dünya Şampiyonası tarihinde madalya kazanan ilk Türk cimnastikçi unvanını elde etti. Çolak, aynı zamanda ülkemiz adına Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonası düzeyinde cimnastikte ilk şampiyonluk yaşayan isim oldu.

13 Ekim

Busenaz podyumun zirvesinde

Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası’nda milli sporcu Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. Rusya’nın Ulan Ude kentinde gerçekleştirilen organizasyonda Busenaz, 69 kilo finalinde Çinli rakibi Liu Yang ile karşı karşıya geldi. Üç rauntta da sergilediği üstün performansla rakibini mağlup eden milli sporcu, podyumun zirvesine çıktı. 21 yaşındaki milli sporcu kariyerinde ilk büyükler dünya şampiyonluğuna ulaştı. 

28 Ekim / Şahika Ercümen

Derinlerden gelen dünya rekoru

Dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen, Mersin’deki Gilindire Mağarası’nda yaptığı dalışta paletsiz kategoride 90 metre sınırını aşarak kadınlar dünya rekorunu kırdı. 100 metreye dalan Şahika Ercümen, günlerdir antrenman yaptığı zorlu mağarada sabahın erken saatlerinden itibaren, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Çukurova Kalkınma Ajansının desteklediği rekor denemesi için suya daldı. Buzul döneminden kalıntılarla çevrili suda, paletsiz şekilde tek nefeste 100 metre sınırını aşan milli sporcu, 90 metre sınırındaki dünya rekorunun yeni sahibi oldu. Ercümen, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girmeye hak kazandı.

1 Aralık

En özel madalyalar

Guimaraes kentindeki Down Sendromlular Dünya Judo Şampiyonası’nda, T23 kategorisi erkekler 81 kiloda Talha Ahmet Erdem, altın madalya kazandı. Milli sporcu, finalde ev sahibi ülkeden Corte Diogo’yu 4-2 yenerek, Türkiye’ye bu alanda ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. T21 kategorisi erkekler 81 kiloda Doğukan Coşar, finalde Portekizli rakibini 3-1 yenerek dünya şampiyonluğuna ulaştı. Türkiye judo müsabakalarını 2 altın ve 1 gümüş madalyayla tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN