27 saatlik ayıp

27 saatlik ayıp

Hükümetin barolar taslağı ‘yargıyı bölme çabası’ eleştirilerini getirirken, düzenlemeyi protesto için yürümek isteyen baro başkanlarının polis zoruyla durdurulması yanlışa boyut kattı. 56 temsilci, 27 saatlik ‘utanç barikatının’ ardından hiçbir sorun yaşanmadan Anıtkabir’e çelenk bıraktı. Geride ‘Yasal haklarını kullanan, üstelik hukukun ana unsuru olan baroları engelleme çabasına ne gerek vardı?’ sorusu kaldı.

İstanbul, Ankara, İzmir’de birden fazla baro kurulmasına olanak sağlayacak ve baroların seçim sisteminde değişiklik getirecek düzenlemeye karşı başlatılan ‘savunma yürüyüşü’ Anıtkabir’de sonlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla baroların seçim sistemi ve faaliyetlerine ilişkin TBMM’ye getirilmesi planlanan yasa değişikliği teklifine karşı başlatılan “Savunma yürüyor” eylemin son gününde de gerginlik vardı. Polisin Ankara girişindeki baro başkanlarına yönelik müdahalesi sabah da devam etti. Barikatla arasında bekleyen baro başkanlarının yanına gitmek isteyen Bilecik Barosu Başkanvekili Hasan Şahin gözaltına alındı. Baro başkanları “Başkan gelemedi, o yüzden onu yolladı. Niye almıyorsunuz” diye tepki gösterdi ancak yere düşürülen Şahin polisler tarafından ekip aracına götürüldü. Aydın Barosu Başkanı Avukat Gökhan Bozkurt, ‘’Bilecik Barosu Başkan Yardımcısı meslektaşımıza polislerin yaptığını herkes izlesin. Ankara’da kanun yok! Basın bile giremiyor buraya. Tüm meslektaşlarım, yurttaşlarımız yaysın bu utanç görüntülerini’’ dedi. Öte yandan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun 40 kişi için 400 polisin alanda olduğunu belirtti. Polislerin baro başkanlarına kimlik kontrolü yaptığını aktaran Altun, belediye tarafından getirilen battaniye ve sandalyelerin alana sokulmadığını belirtti. Altun “Oturmamız istenmedi, ıslanmamız ve üşümemiz istendi. Maske takıp takmadığımızı kontrol etmek için saat başı spotlar yakılarak ceza kesmek için polisler alana girdi. Ama bugün polislerin birçoğunda maske yok hatta amirleri hiç takmamış. Burada 3 kat bariyer, yaklaşık 24 tane polis otobüsü ve minibüsü toplam 30 40 başkan var 10 15 başkanımız arabalarında dinleniyorlar. 30 40 kişiye yaklaşık 400 polis,
sizin takdirlerinize bırakıyorum” dedi.

Başkanlara engelleme pek çok ilde de adliye önlerinde protesto edildi. Ankara Barosu avukatları Ankara Adliyesi içinde ‘Savunma Susmadı Susmayacak’ sloganları eşliğinde alkışlarla yürüdü, daha sonra adliye önünde açıklama gerçekleştirdi. Öte yandan bazı başkanların polis müdahalesine maruz kalması İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Bursa, Antep ve Manisa’da avukatlar tarafından protesto edildi. Gazeteci Barış Yarkadaş, eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından öğle saatlerinde yürüyüşün yeniden başlamasına izin verildi. Baro başkanları polisin çekilmesi sonrası 200 metre yürüdü, ardından otobüslere binerek Anıtkabir’e ulaştı. Başkanları, Anıtkabir’de Aslanlı Yol’dan yürüdükten sonra Atatürk’in mozolesi önünde saygı duruşunda bulundu.+

BAŞKANLAR FEVZİOĞLU'NA SIRTINI DÖNDÜ

Baro başkanlarının yürürüşü başlattığı süreçte Anıtkabir’e giderek “Sorun gerçekten bu yürüyüş avukatların yargının sorunlarını çözmek için mi? Yoksa başka bir şey için mi?” açıklaması yapan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na dün de baroların tepkisi sert oldu. Ankara’da tepki çeken muameleye maruz kalan baro başkanları bulundukları alana gelen Feyzioğlu’na sırtlarını dönerek tepki gösterdi. İstifa çağrıları yükseldi. Polisten, Metin Feyzioğlu’nun içeri girişi için barikatı açmamasını isteyen başkanlar, Feyzioğlu’na yönelik de, “Çok teşekkür ederiz, sayenizde oldu bunlar dedi. Feyzioğlu “Benim sayemde olmadı ama birliğimizi bozduğunuz için olabilir” karşılığını verirken baro başkanları da “Birliğimizi siz bozdunuz dedi. Baro başkanları, tartışmanın devamında Feyzioğlu’na “Gölge etmeyin sayın Başkan” dedi.

TBB’DEN TEPKİ İSTİFASI

Ankara’da avukatların polis tarafından darp edildiği sırada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyziyoğlu’nun Anıtkabir’den fotoğraf paylaşmasına tepki gösteren TBB İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Avukat Mustafa Kemal Karahan görevinden istifa etti. Ankara Barosu’na kayıtlı Karahan’ın verdiği istifa dilekçesinde, ‘’Türkiye’nin dört bir yanından hareket eden 56 Baro Başkanının, Baroları ve avukatlık mesleğini yok etme projesine karşı demokratik yürüyüşlerinin dahi bizzat birlik başkanı tarafından terörize edilmeye çalışılması ve baro başkanları polis tarafından darp edilirken Anıtkabir ziyaretinin fotoğraflarının paylaşılması çoktan taşmış olan bardağı deviren son hamle olmuştur’’ ifadeleri yer aldı. Baro başkanlarının protesto ettiği Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, canlı katıldığı bir programda “Neden destek vermek yerine Anıtkabir’e gittiniz” sorusuna, “Biz o yürüyüşe katılmak istemedik. O da bizim hakkımız” yanıtını verdi. Feyzioğlu, istifa çağrılarının hatırlatılması üzerine de “İstifa etmemi gerektiren herhangi bir durum yok. Benle ilgili değil. Ben kanun koyucu değilim” diyerek dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN