ABD'den Çin'e çağrı: Uygur doktoru serbest bırakın

ABD'den Çin'e çağrı: Uygur doktoru serbest bırakın

ABD, aile üyelerinin insan hakları faaliyetleri nedeniyle Çin'de 20 yıl hapis cezasına çarptırılan bir Uygur doktorun serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), aile üyelerinin insan hakları faaliyetleri nedeniyle Çin'de 20 yıl hapis cezasına çarptırılan bir Uygur doktorun serbest bırakılması çağrısı yaptı.

"SUÇLAMALARIN KAYNAĞI İNSAN HAKLARI FAALİYETLERİ"

ABD Kongresi'nin Çin Yürütme Komisyonu'nda (CEEC) konuşan Gülşan Abbas isimli doktorun kızı Ziba Murat, annesinin Eylül 2018'de ortadan kaybolmasının ardından geçtiğimiz mart ayında terörizmle ilgili suçlamalarla cezalandırıldığını ifade etti.

Gülşan’ın kız kardeşi Ruşen Abbas da suçlamaların kaynağının, ABD'de bulunan kardeşi Relşat Abbas’ın insan hakları faaliyetleri olduğunu kaydetti.

1-ctucd2xvrblpexcbrucppw2x.jpeg

"SERBEST BIRAKIN"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı; Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu Tibet Sorunları Özel Koordinatörü Robert Destro, Twitter mesajında Abbas'ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Destro mesajında, "Onun, ÇKP (Çin Komünist Partisi) tarafından zorla alıkonularak ağır cezalara maruz bırakılması, bir ailenin insan haklarına saygısı olmayan bir hükümete karşı konuşması sonucu muzdarip olduğunun kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

"SAĞLIK DURUMU HASSAS"

Annesinin 20 yıl hapis cezası aldığını öğrendiklerini ve bunun kaynağını güvenlik nedeniyle açıklayamayacaklarını belirten Ziba Murat, "Annem, hayatını insanlara yardım ederek geçirmiş, tıp uzmanı, politik olmayan, nazik bir insan. Sağlık durumu hassas ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklardan muzdarip" diye konuştu.

"1.8 MİLYON İNSANA YAPILAN ZULMÜN BİR PARÇASI"

Washington'daki Çin Büyükelçiliği ise Gülşan Abbas'ın statüsünün ayrıntıları sorulduğunda yanıt vermedi.

CECC Başkanı Demokratik Temsilci James McGovern da ifade özgürlüğünü savunan masum bir aile üyesinin cezalandırılmasının "ahlaki olarak kınanması gerektiğini" söyledi. McGovern, bunun Çin'in eğitim kamplarında tuttuğu 1.8 milyon insana karşı yapılan "toplu zulmün" bir parçası olduğunu kaydetti.

BM uzmanlarına göre, Çin'in Sincan bölgesindeki kamplarda en az bir milyon etnik Uygur gözaltında tutuluyor.

Çin, yüksek güvenlikli "eğitim ve meslek enstitülerine katılanların mezun olduktan sonra evlerine gittiğini" söylüyor.

ÇİN'DEN ABD'YE: SİNCAN MESELESİNİ ÇİN'İN İÇİŞLERİNE KARIŞMAK İÇİN KULLANMAYIN

Çin Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin serbest bırakılmasını istediği Uygur doktor Gülşan Abbas ile ilgili açıklama yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, ABD'nin "Uygur doktoru serbest bırakın" çağrısı hakkında şunları söyledi: "Gülşan Abbas Çin yargısı tarafından terör faaliyetlerine yardım etmek ve sosyal düzeni bozmaktan mahkum edildi. Çin kanunla yönetilen bir ülkedir. Yasadışı ve cezai davranışların cezalandırılması zorunludur. ABD'li politikacıları gerçeklere saygı göstermeye, Çin'i karalamak için yalanlar uydurmayı bırakmaya ve Sincan meselesini Çin'in içişlerine karışmak için kullanmayı bırakmaya çağırıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN