AB'den 'Kapalı Maraş' çağrısı: Güvenlik Konseyi kararlarına uyun

AB'den 'Kapalı Maraş' çağrısı: Güvenlik Konseyi kararlarına uyun

AB, Kapalı Maraş'ın 46 yıl sonra bir kesiminin açılmasına tepkisini sürdürdü. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyulması için çağrı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB adına yaptığı açıklamada, Maraş'ın statüsüne vurgu yaparak AB'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına uyulmasını istediğini söyledi. 

BM himayesindeki Kıbrıs müzakerelerinin başlamasını desteklediklerini ifade eden Borrell, AB'nin Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümüne bağlı olduğunu kaydetti.

Borrell, Türkiye'den beklentilerinin bu yönde olduğunu belirterek AB'nin müzakerelerde aktif rol oynamaya hazır olduğunu bildirdi.

03.jpg

NE OLMUŞTU?

Kapalı Maraş'ın bir kısmı, 8 Ekim'de halkın kullanımına açılmıştı. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Ankara ziyareti sırasında Maraş'ın açılmasıyla ilgili kararı "Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz" sözleriyle duyurmuştu. 

02-002.jpg

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 46 yıldır kapalı olan Maraş sahil şeridini açma kararının kendinden habersiz alındığını açıklamıştı. Akıncı, "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır” iddiasında bulunmuştu.

BM VE AB'DEN TEPKİ

Tatar'ın Kapalı Maraş açıklamasının ardından BM, Kuzey Kıbrıs'ın kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararından endişe duyulduğunu belirterek 'Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması' çağrısı yapmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Kıbrıs'ta 46 yıldır sivil kullanıma kapalı olan Maraş'ın halka açılması kararına tepki göstermiş, "Bu yeni girişim yapıcı değil, yeni gerilime yol açacak ve anlaşmaya yardımcı olmayacak, Doğu Akdeniz’deki karmaşık duruma çözüm bulmayı kolaylaştırmayacak" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN