Asgari ücret ne kadar olacak? AGİ ne kadar? İşte son öneriler…

İşçi, işveren, hükûmet ve bir işçinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen asgari ücret ve AGİ ücretleri için artık heyecan dorukta. Siyasi parti liderleri de 2021 yılı asgari ücret önerilerini bir bir sıraladı.

Asgari ücrette son durum, bu dönemde herkes tarafından yakından takip ediliyor. Milyonlarca işçinin kaderini belirleyen bu toplantının ardından 2021 yılı asgari ücret miktarı belli olacak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kalkınma Bakanlığı temsilcisi, Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (Türk-İş), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl aralık ayında farklı günlerde yaptığı 4 toplantısının ardından yeni yıl için asgari ücreti açıklıyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Siyasi partiler ve bazı sendikalar, asgari ücret beklentilerini açıkladı. CHP, asgari ücretin 3 bin 100 TL olması gerektiğini talep ederken, HDP 4 bin TL, Saadet Partisi 4 bin 500 TL, Bağımsız Türkiye Partisi asgari ücretin ise 10 bin TL olmasını önerdi.

CHP: 3 BİN 100 TÜRK LİRASI
İYİ PARTİ: 3 BİN TÜRK LİRASI
HDP: 4 BİN TÜRK LİRASI
SAADET PARTİSİ: 4 BİN 500 TÜRK LİRASI
GELECEK PARTİSİ: 3 BİN 300 TÜRK LİRASI
BAĞIMSIZ TÜRKİYE PARTİSİ: 10 BİN TÜRK LİRASI

SENDİKALARIN ASGARİ ÜCRET İSTEĞİ

DİSK: 3 BİN 800 TÜRK LİRASI


Diğer sendikalar, asgari ücret konusunda rakam açıklamadı.

TÜİK'İN ÖNERİSİ 2 BİN 792 TÜRK LİRASI

TÜİK), bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 Türk lirası 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 Türk lirası 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 Türk lirası 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

Şayet TÜİK'in önerisi kabul edilirse, 2021 asgari ücreti bir önceki seneye nazaran yüzde 20 oranında zamlanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A ASGARİ ÜCRET SORUSU

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da asgari ücret konusunda, ‘Gönlünüzden geçen rakam nedir?’ sorusuna, ‘Belli bir yere gelsin ondan sonra cevap vereceğiz.’ cevabını verdi.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?


Asgari ücret dördüncü toplantısının tarihi, aynı zamanda 2021 asgari ücret zammının açıklanacağı tarih. Fakat henüz bununla alakalı resmî bir açıklama henüz yapılmadı. Geçen sene asgari ücret 26 Aralık tarihinde yapılan açıklamayla belli olmuştu.

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret 2020 yılı için net 2 bin 324 lira 70 kuruştur.

2020 AGİ NE KADAR?

"Bekar bir işçi için 220 Türk lirası 73 kuruş, evli (eşi çalışmayan) işçi için 264 Türk lirası 87 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 1 çocuklu işçi için 297 Türk lirası 98 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 2 çocuklu işçi için 331 Türk lirası 9 kuruş, evli (eşi çalışmayan) 3 çocuklu işçi için 375 Türk lirası 23 kuruş."

Öte yandan, hâlihazırda 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 Türk lirası, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 Türk lirası olan asgari ücret desteği, tüm işverenleri kapsayacak şekilde 75 Türk lirası olarak uygulandı.

İBRAHİM KAHVECİ’DEN ASGARİ ÜCRETLE İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN YAZI

TÜRK-İŞ hesaplarına göre; 2 bin 517 Türk lirası olan açlık sınırının, Memur-Sen hesaplarında 2 bin 523 Türk lirası olduğu ortaya çıktı. Yani 4 kişilik ailenin günlük harcaması 84 Türk lirası…

Bir aile günde 3 öğün yemek yerse her sofraya 28 Türk lirası düşüyor.  Kişi başına yemek fiyatı ise 7 Türk lirasına denk geliyor. Karar yazarı İbrahim Kahveci, sadece 7 Türk lirasına yemek yenmesi durumunda elektrik, doğal gaz ve su gibi faturaların ödenmemesi durumunda 4 kişilik bir ailenin 2 bin 520 Türk lirasına geçinebileceğini 23 Aralık 2020 tarihinde kaleme aldığı, 'Asgari ücret çıkmazı' başlıklı yazısında ironiyle anlattı.

Asgari ücreti artırmanın kolay olduğu, vurgulayan Kahveci, herkesin vaatte bulunduğunu, asıl meselenin asgari ücreti artırmak olmadığını, sınırlamak olduğunu kaydederek, asıl meselenin ortalama ücretin asgari ücretin çok üzerine çıkarmak olduğunu vurguladı.

Bundan dolayı asgari ücretin konuşulmaması gerektiğini söyleyen Kahveci, iş dünyasının, ‘Kazanamıyoruz’ diye feryat ettiğini, çünkü çok verimli olmadıklarını belirtti. Ancak 2019-2020 ilk 11 aylık kurumlar vergisinin yüzde 33,6 artış gösterdiğini anımsatan Kahveci, kurumlar vergisinin kârdan ödendiğine dikkati çekti.
 
Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde özel sektörün 325 milyar dolar olan dış borcun 239 milyar dolara gerilediğini hatırlatan Kahveci, bu kriz ortamında 86 milyar dolar dış borçların ödendiğinin altını çizerek, özellikle patronların feryat ettikleri kadar az kazanmadıklarını öne sürdü. Kahveci, ya da kazandıklarını söylemediklerini, göstermediklerini iddia etti…

Bu ülkede çalışan üzerinden beslenildiğini, işverenlerin işsizliği kullanarak ucuz işçilikle, teknolojiye, bilime ve yüksek katma değere yelken açmamasından yakınan Kahveci, sendikaların da işçi üzerinden lüks yaşantıda olduğunu aktararak, ‘Sendika ağalığını herkes görüyor. ‘ yorumunda bulundu.

İşçi sendikalarının doğru dürüst veri toplamadıklarını ifade eden Kahveci, DİSK’in bu konuda adım attığını anımsatarak, DİSK’in asgari ücretten verginin alınmaması gerektiği yönündeki talebini kutladı.

Türkiye’nin yoksulluk üzerinden yönetildiğine işaret eden Kahveci, neredeyse bütün ücretlerin siyasetin iki dudağına bakar hâle geldiğini aktararak, asgari ücreti, memur maaşını, emekli maaşını siyasetin belirlediğini vurguladı.

Siyasete bağlı bir ekonomik düzen olduğunu ve toplumda birey olmanın çok zorlaştığını paylaşan Kahveci, aynı ekonomik düzenin girişimciler için de söz konusu olduğunu belirterek, kredi-finans ağlarının bir anda kesilebildiğini, veya vergi müfettişlerinin çat kapı Ankara’dan çıkıp gelebildiğini ifade etti.

Bugün Türkiye’de asgari ücretin 2000’li senelere nazaran reel olarak hâlâ artış durumunda olduğunu belirten Kahveci, ancak toplumun yarısının asgari ücretli hâle geldiğinden dolayı asgari ücretin temel belirleyici ücret olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin asgari ücret sarmalından bir an evvel kurtarılması gerektiğinin altını çizen Kahveci, verimsiz ve yozlaşan bir ülke olarak gittikçe siyaset eliyle belirlenen ücretlere mahkûm olunmaması gerektiğini, ‘Asgari ücret üzerinden siyaseti bitirecek bir vaat aramak durumundayız. Umarım bu vaade kısa sürede kavuşuruz. ‘’ sözlerini paylaştı.

DİSK asgari ücret teklifini yineledi

CHP'den asgari ücret için kanun teklifi

Türk-İş'ten TÜİK'in asgari ücret teklifine tepki: Gerçekleri yansıtmıyorTÜİK asgari ücret teklifini açıkladı

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Asgari ücret rakamları bugün belli oluyor
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten ortak açıklama: İnsan onuruna yaraşır asgari ücret istiyoruz!
Adana Büyükşehir Belediyesi: Asgari ücret en az 3 bin 100 TL olacak

Ekonomi Haberleri