CHP'den asgari ücret için kanun teklifi

CHP'den asgari ücret için kanun teklifi

CHP, asgari ücretin net 3 bin 100 TL’ye çıkarılması, asgari ücret üzerindeki vergi yükünün sıfırlanması ve asgari ücret komisyonunun yeniden yapılandırılması için TBMM’ye kanun teklifi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan 27 maddelik “Asgari Ücret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklifle şunlar öngörüldü:

'NER 3 BİN 100 LİRA OLSUN'

“Asgari ücretin sadece işçi için değil işçi ve ailesinin geçimini sağlayacak bir ücret olarak tanımlanması,

-2021 Ocak ayından geçerli olacak asgari ücret net olarak aylık 3 bin 100 TL olarak belirlenmesi,

-Asgari ücretin yıllık olarak arttırılması,

-Asgari ücret artışlarının pazarlıkla değil, TÜİK tarafından işçi ve ailesi için hazırlanan ‘Ücretliler Geçim Endeksi’ ve ‘Asgari geçim ücreti miktarı’ çerçevesinde belirlenerek milli gelir artışlarının da dikkate alınması,

-Asgari ücret tespit komisyonunun daha demokratik hale getirilmesi,

-Asgari ücretin yıllık miktarı kadar olan tutarın ücretli çalışanların ödediği gelir vergisinden muaf tutulması,

-Asgari ücret için vergi ödenmediğinden asgari geçim indiriminin kaldırılması,

-Ücretliler için gelir vergisi matrah dilimlerinin yeniden belirlenmesi.

KOMİSYON ÜÇÜNCÜ KEZ TOPLANDI

Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı sonunda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hesapladığı asgari geçim tutarlarını açıkladı.

Buna göre; bekar bir işçi ağır işte çalışıyorsa 2 bin 792 lira, orta nitelikteki işte 2 bin 507 lira, hafif işte 2 bin 339 lira almalı.

3 saat süren toplantıda Türk-İş heyeti görüş ve taleplerini sundu ve asgari ücretlilerin sorunları dile getirildi.

Komisyonun dördüncü ve son toplantısı gelecek hafta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden biri bu komisyona başkanlık ediyor. En az 10 üyenin katılımıyla toplanılıyor ve kararlar oy çokluğu ile alınıyor.

Oyların eşit çıkarsa başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ŞU ANKİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşu sosyal güvenlik primi olarak ödeniyor ve 58 lira 86 kuruşu da işveren işsizlik sigorta fonuna aktarılıyor.

2019 ASGARİ ÜCRET TEKLİFİ NEYDİ?

Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz yıl 2020 asgari ücret için çalışan orta işçinin 2 bin 86 lira, ağır işçinin ise 2 bin 331 lira aylık harcama tutarına ihtiyacı olduğunu aktarmıştı.

Türk-İş 2 bin 578 TL'nin altında bir pazarlığa yanaşmayacağını aktarmış, TİSK ise yüzde 12 zam oranını şartlı olarak verebileceklerini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN