2021'de asgari ücret ne kadar olacak? TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı

2021'de asgari ücret ne kadar olacak? TÜİK asgari ücret önerisini açıkladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü kez toplandı. Çevrimiçi düzenlenen toplantıda, işçi kesimini temsil eden Türk-İş heyeti görüşlerini paylaştı. TÜİK, asgari ücret önerisini toplantının ardından açıkladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirlemek için 3'üncü kez toplanmıştı. Gelen son dakika haberine göre; TÜİK'in belirlediği asgari ücret belli oldu.

Toplantı Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında çevrim içi düzenlendi, bu kez ev sahibi Türk-İş oldu. 

Komisyonda, işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için yapılan üçüncü toplantıda önerisini sunan TÜİK, 2 bin 792.10 Türk lirası asgari ücret önerdi.

İLK RAKAMLAR BEKLENİYOR

Türk-İş heyetinin görüşlerini sunduğu toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin de bir işçinin asgari geçim tutarını paylaştı.

Görüşmelerde ilk rakamların da telaffuz edilmesi öngörülüyordu. 

Asgari ücret belirleme sürecini Hak-İş ve DİSK ile iletişim içinde yürüten Türk-İş, insan onuruna yakışır bir ücret talep ederek, ilk rakamı işveren ve hükümetin masaya getirmesini istemişti.

Komisyonda işveren kesimini temsil eden TİSK ise asgari ücret işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesi ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep etmişti. 

TÜRK-İŞ: İLK RAKAMI HÜKÜMET VE İŞVEREN GETİRSİN

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin 40 yıl içerisinde sadece 4 kez işçi, işveren ve hükümetin mutabakatıyla belirlendiğini ifade ederek "Asgari ücret 40 sene önce başlangıç ücretiydi ama şimdi 7 milyon işçinin 'geçim ücreti' oldu. 'Geçim ücreti' diyorum ama insanlar bu ücretle geçinemiyor" açıklaması yapmıştı.

Atalay şunları kaydetmişti: "Mevcut asgari ücret rakamıyla insanların geçinme şansı yok. Onun için işverenler, hükümet ve TÜİK mantıklı ve makul bir rakamı komisyon üyelerinin önüne getirmeli. Komisyondaki arkadaşlarımızın bize ileteceği bu rakamı, biz de Hak-İş ve DİSK ile paylaşırız."

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da 2021 yılı asgari ücretinin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini açıklamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN