İşçiler, hükümetin 'asgari ücret' teklifini bekliyor

İşçiler, hükümetin 'asgari ücret' teklifini bekliyor

Asgari ücret için şu ana kadar rakam telaffuz etmeyen Türk-İş, ilk rakamın işveren ve hükümet tarafından masaya sunulmasını talep ediyor. Atalay, asgari ücretin 40 yıl içerisinde sadece 4 kez işçi, işveren ve hükümetin mutabakatıyla belirlendiği söyledi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlendiğini hatırlatan, komisyonda işçi adına 40 yıldır Türk-İş'in masada olduğunu söyledi.

"SADECE 4 KEZ UZLAŞTIK"

Asgari ücretin 40 yıl içerisinde sadece 4 kez işçi, işveren ve hükümetin mutabakatıyla belirlendiğini ifade eden Atalay, "Asgari ücret 40 sene önce başlangıç ücretiydi ama şimdi 7 milyon işçinin 'geçim ücreti' oldu. 'Geçim ücreti' diyorum ama insanlar bu ücretle geçinemiyor." diye konuştu.

"MEVCUT RAKAMLA GEÇİM İMKANI YOK"

Bugüne kadar asgari ücret görüşmelerinde bilimsel nitelikteki araştırmalar çerçevesinde makul ve mantıklı taleplerle masada olduklarını dile getiren Atalay "Mevcut asgari ücret rakamıyla insanların geçinme şansı yok. Onun için işverenler, hükümet ve TÜİK mantıklı ve makul bir rakamı komisyon üyelerinin önüne getirmeli. Komisyondaki arkadaşlarımızın bize ileteceği bu rakamı, biz de Hak-İş ve DİSK ile paylaşırız" dedi.

"ÖNCE İŞVEREN VE HÜKÜMET GETİRSİN RAKAMI"

Atalay, diğer yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücrette talep ettikleri rakamı dile getirmediklerine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Önce işveren ve hükümet getirsin rakamı. Makul, mantıklı, çalışanların kabul ve tebessüm edeceği bir rakam olursa buna 'evet' deriz. Biz de isteriz işveren ve hükümetle birlikte imzalayalım ama toplumun kabul edeceği bir rakam olmalı."

"TÜİK AÇIKLASIN ONA GÖRE HAREKET EDERİZ"

Yeni asgari ücrete dair kafalarında bir rakam olduğunu bildiren Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

"TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını açıklasın. Ona göre hareket ederiz. Toplumun yüzde 40'ı güzel bir haber bekliyor. Güzel haberlere toplumun bu dönemde daha çok ihtiyacı var. İnşallah, umut ettiğimiz bir rakam önümüze gelir, biz de masada imzalarız." 

DİSK: ASGARİ ÜCRET 3 BİN 800 TL OLMALI

 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2021 yılı asgari ücretinin net 3 bin 800 TL olması gerektiğini açıklamıştı. 

 

Çerkezoğlu şunları kaydetmişti: "Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 asgari ücreti, Kovid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.

 

Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3 bin 800 TL olarak saptanmalıdır."

İYİ PARTİ'DEN 'ASGARİ ÜCRET' TEKLİFİ

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, asgari ücretin işverene maliyetinin artırılmadan yükseltmesi önerisinde bulunmuştu. 

Asgari ücret görüşmelerinin ekonomik sıkıntılar içinde ilerlediğini belirten Özlale "Biz, asgari ücreti işverene maliyeti artırmadan yükseltmeyi öneriyoruz. Bunun da tek bir yolu var. Çalışanımıza brüt kazancının tamamını verelim. Devletimiz de SGK primini ve gelir vergisini işverenin yerine kendisi karşılasın. Böylece asgari ücretli çalışanımızın eline net 3 bin lira geçerken bunun işverene maliyeti 3 bin 458 kalmaya devam etsin. 

Asgari ücretin üstünde kazanan çalışanlarımızda asgari ücretten doğan gelir vergisini ve SGK primlerini ödemesin. Yani bir başka deyişle bütün çalışanlarımızın cebine 675 lira koyalım. Ancak, parasını işverenden almayalım. Bizim, iktidar partisinden beklediğimiz, halkın en temel ihtiyaçlarını anlayacak bir asgari ücret düzenlemesini hayata geçirmek ve bunun düşük olan maliyetini bütçeye yansıtmasıdır" açıklaması yapmıştı. 

CHP: EN AZ 3 BİN 100 OLMALI 

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya da asgari ücretin işçi ve ailesinin asgari düzeyde geçimini sağlayacak seviyeye çekilmesi gerektiğini belirterek en az 3 bin 100 lira olmasını istemişti. 

Türkiye'de 40 milyon kişinin açlık sınırının altında yaşadığını belirten Kaya, "Asgari ücret 3 bin 100 liradan az olmamalı. Asgari ücret işçi ve ailesinin asgari düzeyde geçimini sağlayacak seviyeye çekilmeli. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı oranı yüzde 10 olmalı. Asgari ücret ulusal düzeyde tek ve yıllık belirlenmeli. Asgari ücret belirlenirken kamuda geçerli olan en düşük aylık tutarı da dikkate alınmalı" ifadelerini kullanmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN