Erbil'e füze saldırısını İran üstlendi: ‘İsrail’i sert bir dille uyardık’

Irak’taki Erbil şehrine bu gece gerçekleştirilen füze saldırısını üstlenen İran Devrim Muhafızları, saldırının hedefinin İsrail Mossad’a ait “Stratejik Merkezi” olduğu belirtildi. Irak yönetimi ise saldırının İran tarafından İsrail'in gizli üslerine yapıldığı iddialarını yalanlamıştı.

Hükümet kurma görüşmelerinin devam ettiği Irak’ın kuzeyinde yer alan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), yeni günün ilk saatlerinde çok sayıda patlama sesleri duyuldu. IKBY’nin başkenti konumundaki Erbil kentinin Valisi Ümit Hoşnav, saldırının ardından bir açıklama yaparak, IKBY’nin başkenti Erbil’e çok sayıda roketin düştüğünü duyurdu.

İlerleyen dakikalarda füzelerin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Konsolosluğu binasının yakınına düştüğü anlaşıldı. Patlama seslerinin bütün şehirde yankılandığı füzelerin, asıl hedefin ABD Konsolosluğu mu yoksa kentte yer alan havaalanı mı olduğunun henüz belirlenemediği kaydedildi.

İran Devrim Muhafızları bir açıklama yaparak saldırıyı üstlendi. Açıklamada, hedefin İsrail'in gizli servisi Mossad'a ait 'Stratejik Merkez' olduğu belirtildi. Ayrıca, "Gece saatlerinde Devrim Muhafızları İsrail’i sert bir dille uyararak İran İslam Cumhuriyeti’nin güvenliği kırmızı çizgidir denildi" ifadeleri kullanıldı.

“ERBİL BOYUN EĞMEZ”

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Erbil korkaklara karşı boynunu eğmez. Erbil'de birkaç yere yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyorum” dedi.

Erbil halkının müsterih olması ve güvenlik güçlerinin talimatlarına uyması talebinde bulunan Barzani, daha sonra Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile telefonda görüştü.

“KARDEŞİMLE GÖRÜŞTÜM”

“Kardeşim” dediği IKBY Başbakanı Barzani ile olayı görüştüğünü ifade eden Kazımi, “Güvenlik güçlerimiz; bu saldırıyla ilgili incelemeler yapacak. Kentlerimizin güvenliği ve halkımızın selametini hedef alan saldırılara karşı koyacağız” dedi.

Kazımi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Aziz Erbil kentine saldırı ve sakinlerinin korkutulması, halkımızın güvenliğine saldırıdır” dedi.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da Erbil’e yapılan füze saldırılarıyla ilgili, “Erbil, yenilgi ve ihanetin ateşi altında. Ey Erbil ve Kürtler; ulusal çoğunluk hükümeti gerçekleşene kadar size benden selam” demişti.

“FÜZELER DIŞARIDAN”

Erbil’e atılan 12 füzenin Irak dışından fırlatıldığını duyuran IKBY yönetimi, saat 01.00’de gerçekleşen füze saldırısın Erbil kentine bağlı Selahaddin bölgesine düzenlendiğini açıkladı.

IKBY hükümetine bağlı Terörle Mücadele Birimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Erbil’i hedef alan saldırıda 12 balistik füzenin kullanıldığını ve füzelerin Irak dışından, “doğudan yönlendirildiği” kaydedildi.

Füzelerin isabet ettiği Kürdistan 24 televizyonunda küçük çaplı hasar yaşandığı görüldü

Terörle Mücadele Birimi, saldırının ABD Erbil Başkonsolosluğu binasını hedef aldığını ifade etti. Ayrıca saldırıda, Erbil’in 10 km kuzeydoğusunda yer alan ve IKBY Başbakanı Mesrur Barzani’ye yakınlığı bilinen Kürdistan 24 kanalına ait binada düşen füzeler nedeniyle maddi hasar meydana geldiği ve kanalın yayına kısa bir süre ara verdiği bildirildi.

CAN KAYBI YOK, 1 KİŞİ YARALI

Füze saldırısında bir vatandaşın hafif yaralandığını duyuran Erbil yönetimi, saldırı sonucu bazı bina ve evlerde hasar meydana geldiği ancak can kaybının yaşanmadığını açıkladı.

IKBY Dış Medya İlişkileri Sorumlusu Lawk Ghafuri ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu gece Erbil'deki saldırı çok sayıda saldırı füzeyle gerçekleştirildi ve füzelerin hiçbiri Erbil'de inşaatı devam eden yeni ABD konsolosluğuna isabet etmedi. Ancak yerleşkenin etrafındaki alanlar füzelerle vuruldu” dedi.

WSJ: SALDIRI İRAN KAYNAKLI

The Wall Street Journal gazetesinde yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, Erbil'de yapım aşamasındaki yeni ABD konsolosluk binası yakınına düşen füzelerin "İran kaynaklı" olduğu iddia edildi.

ABD'li yetkililerin, yerleşkenin vurulmadığı ve hiçbir ABD personelinin yaralanmadığını söylediği aktarılan haberde, yetkililerin saldırıda neyin hedef alındığından da emin olmadıklarını belirttikleri kaydedildi.

Haberde, “Irak'ta İran destekli milisler tarafından son yıllarda drone ve roketler kullanılarak bir dizi saldırı gerçekleştirilirken, bu tür saldırıların İran topraklarından kaynaklanması nadirdir” ifadelerine yer verildi.

“HEDEF İSRAİL” İDDİASI

Lübnan Hizbullahı'na yakınlığıyla bilinen "Al Mayadeen" televizyonunda yayınlanan haberde, Erbil'deki saldırının hedefinin orada bulunan İsrail'e ait istihbarat ve güvenlik birimi olduğu ileri sürüldü.

İran'a yakın Irak'taki Şii milislerin sıkça kullandığı sosyal medya hesapları ve İran medyası, 13 Nisan 2021’de de Irak'ın kuzeyindeki İsrail üssünün hedef alındığını iddia etmişti.

IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil ise “IKBY sınırları içinde İsrail istihbarat servisi Mossad'a ait üssün hedef alındığı” iddialarının asılsız olduğunu belirtmişti.

İddiaları yalanlayan Adil, “Daha önce de bizlere yönelik İsrail'in IKBY'de üssü bulunduğuna dair ithamlarda bulunulmuştur. Bize göre bu haberler ve ithamlar asılsızdır, amacı da bölgemize yönelik komplo girişimidir” ifadelerini kullanmıştı.

BM KINADI

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Irak'ın Erbil kentine gerçekleştirilen füze saldırılarını kınadı.

“Bu korkakça saldırının faillerinden hesap sorulmalıdır” ifadesine de yer verilen açıklamada, “UNAMI, Erbil'e yönelik menfur füze saldırılarını şiddetle kınıyor. Iraklıların, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden, istikrarını ve birliğini baltalamayı amaçlayan her türlü eyleme karşı birlikte durmaya çağrıldı” denildi.

CUMHURBAŞKANI SALİH: HEDEF, HÜKÜMETİN KURULMASINI ENGELLEMEK

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Erbil'e düzenlenen füze saldırılarını kınayarak bu saldırıların amacının ülkede muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Erbil'deki füze saldırısına ilişkin yayımladığı mesajda "Erbil'i hedef alan terör saldırısını kınıyoruz" ifadesini kullanan Salih, şunları kaydetti:

"Saldırının zamanlamasının siyasi tıkanıklığın giderilmesi için başlatılan girişimlere denk gelmesi, muktedir bir hükümetin kurulmasını engellemek içindir. Ülkenin kaosa sürüklenmesi çabaları karşısında sıkıca durmak lazım. Güvenlik güçlerimizin saflarını birleştirmemiz, devlet mercilerini oluşturmamız ve yasa dışı teröristlerle mücadele etmemiz gerekiyor."

TÜRK DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Erbil şehrine bu sabah balistik füzelerle yapılan saldırılarla ilgili kınama mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak'ın Erbil şehrine bu sabah balistik füzelerle yapılan saldırıları kınıyoruz. Irak'ta barış ve istikrarı bozmaya yönelik bu tip eylemler asla kabul edilemez” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Türkiye'nin terörle mücadelesinde Irak’ın yanında yer almaya devam edeceği vurgulandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Anti-Terör Birimi, Erbil'in Irak dışından 12 balistik füzeyle saldırıya uğradığını duyurmuştu.

Almanya'nın Bağdat Büyükelçiliği ve İngiltere'nin Erbil Başkonsolosluğu da Irak'ın Erbil kentine gerçekleştirilen füze saldırılarını kınadı.

TÜRKMEN BAKAN MARUF: AMACI SİYASİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Erbil kentine gerçekleştirilen füze saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti.

Türkmen Bakan Maruf, “Dün gece geç saatlerde Erbil'e yapılan füze saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu bir terör saldırısıdır. Yapılan bu saldırının terörden ziyade siyasi bir amacı bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

“Bu saldırıların tekrarlanmasının amacı, bölgede siyasi istikrarı hedef almaktır. Erbil'in istikrarı hem Irak hem de bölge için çok önemlidir” diyen Maruf, saldırıda yaralanan vatandaşlar için acil şifa dileğinde bulundu.

Saldırıyla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor. Uluslararası Erbil Havalimanı'ndaki uçuşların ise normal şekilde devam ettiği duyuruldu.

İRAN ÜSTLENDİ: HEDEF İSRAİL

İran Devrim Muhafızları, Erbil'e yapılan saldırıyı üstlendi.

Yapılan açıklamada, Saldırının hedefinin İsrail'in gizli servisi Mossad’a ait “Stratejik Merkezi” olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, “Gece saatlerinde Devrim Muhafızları İsrail’i sert bir dille uyararak İran İslam Cumhuriyeti’nin güvenliği kırmızı çizgidir denildi” ifadelerine yer verildi.

Şİİ SADR HAREKETİ: İRAN’A NOTA VERİLSİN

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, "İran’ın acilen Birleşmiş Milletlere (BM) şikâyet edilmesi ve İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi’ye nota verilmesini" istedi.

Sadr, Irak'ın Erbil kentine düzenlenen füze saldırılarını İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun üstlenmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada Sadr, "Irak topraklarının siyasi, askeri ve güvenlik alanında çatışma amaçlı kullanılmaması gerekiyor. Irak’ın içinden komşu ülkelere yapılan saldırıları kınadığımız gibi Irak’ın dışından da topraklarımıza yönelik saldırıları kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Iraklı hükümet yetkililerini göreve çağıran Sadr, İran’ın BM’ye şikâyet edilmesi, İran’ın Irak Büyükelçisi’ne acilen nota verilmesi ve bu saldırıların bir daha tekrarlanmaması için garanti alınmasını istedi.

Şii lider, İsrail’in Irak’ta varlığı iddialarının da araştırılması talebinde bulunarak, bunun ülke güvenliğini sarsmak için bahane olmaması gerektiğini kaydetti.

İSRAİL İDDİASI ARAŞTIRILACAK

Öte yandan Mukteda Sadr ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani’nin telefonda görüşerek, İsrail’in kuzeydeki varlığı iddialarının araştırılması için komisyon kurulmasında mutabık kaldıkları aktarıldı.

İRAN, SALDIRININ AYRINTILARINI PAYLAŞTI

İran, Irak'ın Erbil kentine düzenlenen füze saldırısının İran üretimi Fatih-110 balistik füzeleriyle gerçekleştirildiğini duyurdu.

Tasnim haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan yetkili, gece saatlerinde düzenlenen saldırı hakkında bilgi verdi.

Yetkili, füze saldırısının ülkenin kuzeybatısından İran'ın yerli üretimi kısa menzilli Fatih-110 balistik füzeleriyle gerçekleştirildiğini söyledi.

İsrail'in, İran kuvvetlerine Irak'tan yaptığı saldırılar nedeniyle söz konusu saldırının Irak topraklarındaki İsrail üssüne düzenlendiğini savunan yetkili, saldırıda toplam 10 füzenin kullanıldığını kaydetti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (11)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

İstihbarat yetkililerinden çarpıcı iddia: İran'ın Irak'a saldırısı İsrail'e misilleme
Erbil Amerikan Konsolosluğuna füzeli saldırı iddiası

Dünya Haberleri