TÜRK-İŞ resmi asgari ücret teklifini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 3. toplantısından uzlaşı çıkmadı. TÜRK-İŞ 9 bin lira teklif etti, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu rakamı kabul etmeyince de masadan kalktı. Toplantının ardından açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, ''TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin lira. Verirlerse imzalarız, vermezlerse masadan kalkarız'' dedi.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücrette maraton sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplandı.

Bugün üçüncü toplantısını yapan komisyonda işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısı 7 Aralık’ta ikincisi 14 Aralık’ta ve üçüncü toplantısı ise bugün gerçekleşti.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret için kırmızı çizgilerinin açlık sınırı da olan 7 bin 785 TL olduğunu söylemişti. Türk-İş’e göre; açlık sınırı 7 bin 785 TL, yoksulluk sınırı 25 bin 365 TL.

KAVLAK: ARZUMUZ ÜÇLÜ MUTABAKATLA İMZALAMAK

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantıya girişinde basın mensuplarının soruları üzerine, insanların umutla yeni rakamı beklediğini belirterek, "İnşallah onların umutlarını boşa çıkartmayacak bir rakam üzerinde uzlaşırız, üçlü mutabakat şeklinde imzalarız. Arzumuz bu yönde." dedi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Asgari ücrette ilk rakamların üçüncü toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİ 9 BİN TL

Toplantının ardından açıklamada bulunan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, 9 bin lira teklif ettiklerini, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu rakamı kabul edilmeyince masadan kalktıklarını açıkladı.

Ergün Atalay, şu ifadeleri kullandı:

''Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye'de. İşte yoksulluktur, açlıktır... 40 senedir yapılan araştırmada bizim uzman arkadaşlarımız 40 senedi bir araştırma yapıyorlar. Ayın 1'inde TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk sınırı 10 bin lira... Böyle bir ifade kullandık. 20 gündür TÜRK-İŞ'in teklifi 7 bin 785... Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e söyledim, komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in resmi teklifi 9 bin lira arkadaşlar. Verirlerse masaya oturup imzalarız vermezlerse o meselenin içinde olmayız.''

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (14)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Muhalefetten sert 'asgari ücret' tepkisi: Bu düzeni tarihe gömeceğiz
CHP Sözcüsü Öztrak'tan asgari ücret tepkisi: ‘Küfe’ edebiyatını bırakıp, belini kırdığınız emekçiye bakın

Ekonomi Haberleri