Muhalefetten sert 'asgari ücret' tepkisi: Bu düzeni tarihe gömeceğiz

Muhalefetten sert 'asgari ücret' tepkisi: Bu düzeni tarihe gömeceğiz

Milyonlarca işçinin merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret rakamı 8 bin 500 TL oldu. Asgari ücreti 'Unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var' açıklamasıyla duyuran Erdoğan, geçen sene olduğu gibi ara zam yapılabileceğinin sinyalini verdi. Yeni asgari ücret netleşirken siyasilerden peş peşe tepkiler geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, ''Bu düzeni tarihe gömeceğiz'' çıkışında bulunurken Karamollaoğlu, ''Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların merakla beklediği 2023 yılı asgari ücret rakamını Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Komisyonu’na asgari ücretin 9 bin lira olması önerisinde bulunan TÜRK-İŞ’ten temsilci katılmadı.

Konuşmaya, “Gönlümüz, çalışan temsilcilerini de bugün aramızda isterdi. Ancak taraflardan herhangi biri katılmadığı için hem çalışanların alacakları en az maaş düzeyini hem de buna endeksli pek çok geliri belirleyen asgari ücreti ortada bırakamazdık. Nitekim geçmiş yıllarda da taraflar uzlaşmaya varamadığı halde hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır” sözleriyle başlayan Erdoğan, yeni yıl için asgari ücretin 8 bin 500 lira olarak kararlaştırıldığını duyurdu.

Temmuz ayında yeni düzenlemeyle asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkardıklarını hatırlatan Erdoğan ''Bütün bunları yaparken unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var.'' dedi.

Kamuoyunun ve TÜRK-İŞ'in beklentisini karşılamayan asgari ücrete muhalefetten de art arda tepkiler geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Saray, TÜİK’in sahte gıda enflasyonunun bile 5 puan altında zam açıklayarak, bu ülkenin 33 milyon vatandaşını soydu" değerlendirmesinde bulundu.

'BU DÜZENİ TARİHE GÖMECEĞİZ'

Sosyal medya hesabından bir açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, asıl meselenin asgari ücrete tenezzül etmeyen bir Türkiye’yi yaratabilmek olduğunu söyledi, bunun endüstriyel dönüşümle sağlanabileceğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Sadece Sarayı yolcu etmeyeceğiz, yoksuldan alıp zengine verdikleri bu düzeni de tarihe gömeceğiz." dedi.

''BİR KEZ DAHA “DAĞ FARE DOĞURDU!”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise, Erdoğan'ın 'küfe' açıklaması üzerinden tepki gösterdi. Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” çıkışında bulunan Karamollaoğlu, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

''Bir kez daha “dağ fare doğurdu!” Sırtlarındaki küfede milyarca doları taşıyorlar ama emekçinin alın terinin hakkını taşıyamıyorlar! Bu iktidar, bu anlayış ve bu zihniyet değişmeden sonuç değişmeyecek! Asgari değil, “İnsanca Yaşam Ücreti” için geri sayım başlamıştır…''

2023 yılında uygulanacak asgari ücret net 8 bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL oldu. Buna göre, net asgari ücret artış oranı yüzde 54,66 olarak gerçekleşti.

“85 MİLYON DEĞİL; SİZ ARTIK BU MİLLETİN SIRTINA YÜK OLUYORSUNUZ”

Haftalardır merakla beklenen asgari ücrete ilişkin bir tepki de DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'dan geldi. Babacan, dün AK Parti Grup toplantısının ardından asgari ücrete ilişkin, ''Bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe'' açıklamasında bulunan Erdoğan'a, “85 milyon sizin sırtınızdaki küfedeki yük değildir. Siz kendiniz artık bu milletin sırtına yük oluyorsunuz” sözleriyle yanıt verdi. Babacan'ın paylaşımı şöyle:

‘GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 200’E YAKLAŞTI’

“Haftalardır, günlerdir merakla beklenen asgari ücret rakamı Sayın Erdoğan tarafından açıklandı. ‘Yüzde 99 zam yaptık’ diye adeta müjde verircesine açıklandı. Bu ülkede gerçek enflasyonun yüzde 200’e yaklaştığını dünya âlem biliyor. Çarşıya pazara çıkan, doğal gaz faturası, elektrik faturası ödeyen herkes gayet iyi biliyor. Biz, ‘Asgari ücret, en az gerçek enflasyon artı refah payı kadar artırılmalıdır’ dedik. Bunu yapmadınız. Milyonlarca insanı gelir kaybıyla, yoksullukla karşı karşıya bıraktınız.

‘ASGARİ ÜCRET ORTALAMA ÜCRET OLMUŞ DURUMDA’

Üstelik bunun adı asgari ücret. Herkes biliyor ki bu ülkede çalışanların en az yarısı asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Asgari ücret ‘en az ücret’ değil. Neredeyse ortalama ücret olmuş durumda. Bu önemli bir konu.

‘MART AYINDA SEÇİMİ İLAN EDİN’

Sayın Erdoğan’ın bu milleti, 85 milyonu sırtında taşıdığı bir yüke, küfede taşıdığı bir yüke benzetmesi gerçekten kabul edilmez. Eğer bu yükün altından kalkamıyorsanız bırakın gidin. 85 milyon sizin sırtınızdaki küfedeki yük değildir. Siz kendiniz artık bu milletin sırtına yük oluyorsunuz. Lütfen bir an önce bırakın gidin. Öyle mayısı, haziranı falan beklemeyin. İşte Meclis elinizin altında. Seçim yapmak mümkün. Hemen mart ayında bir seçimi ilan edin. Bir an önce milletimizin bu ıstırabını bitirin.”

DAVUTOĞLU: DERDE DERMAN OLMAKTAN UZAK

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, enflasyon nedeniyle eriyen ve temmuz ayından bu yana yüzde 54 artış yapılan asgari ücrete ilişkin ''derde derman olmaktan uzak'' yorumunda bulundu. Davutoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

''Kötü ekonomi yönetiminizin faturasını milletimize ödetiyorsunuz. Yeni asgari ücret, derde derman olmaktan uzak. Enflasyonla mücadele etmeden ücretlere yapılan artışın hiçbir anlamı olmayacaktır.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN