HDP'den asgari ücret tepkisi: En geç 4 ay içinde eriyecek

HDP'den asgari ücret tepkisi: En geç 4 ay içinde eriyecek

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 bin 500 TL olarak açıkladığı yeni asgari ücrete ilişkin, "Bu asgari ücret, en geç 4 ay içinde eriyecektir" dedi. Oluç, Erdoğan'ın 'sırtımızda yumurta küfesi var' açıklamasını da, ''O küfeyi indirin, halka dağıtalım. O küfenin içinde sarayın her gün harcadığı paralar, örtülü ödenek harcamaları var.'' sözleriyle tepki gösterdi.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı asgari ücret tutarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Açlık sınırının 7 bin 800, yoksulluk sınırının ise 27 bin liraya dayandığını dile getiren Oluç, bir ailede üç kişinin çalışması halinde ancak yoksulluk sınırına ulaşıldığını belirtti.

Oluç, işçi ve emekçilerin milli gelirden aldığı payın her geçen gün azaldığını, asgari ücretlilerin yüzde 26 civarında milli gelirden pay aldığını belirtti. Açıklanan asgari ücretle alınan bu payın daha da düşeceğini söyleyen Oluç, şöyle devam etti:

'BÖYLE BİR MÜJDE OLABİLİR Mİ?'

"İşçi, emekçi, dar gelirli, ücretli ve asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız enflasyona ezdirilmiş oldu. Temel ihtiyaç mallarına 2022'de yapılan zamlara bakıldığında bunu görüyoruz. TÜİK verilerine göre; karabiber yüzde 259, elma yüzde 257, tereyağı yüzde 150, makarna yüzde 126, ekmek ve tahıllar yüzde 100 oranında zam görmüş. Asgari ücretle çalışanlara 'zam müjdesi veriyoruz' diyorlar ve yüzde 54,66 açıklıyorlar. Böyle bir müjde olabilir mi?"

Oluç, dünyada asgari ücretin, çalışma hayatının bir istisnası olarak kabul edildiğini, ancak Türkiye'de asgari ücretle çalışmanın kural haline geldiğini söyledi.

'O KÜFEYİ İNDİRİN, HALKA DAĞITALIM'

Asgari ücretin, vatandaşları açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiğini, bu rakamla insanların alın terinin ödenmesinin mümkün olmadığını ileri süren Oluç, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı, açıklamasında, 'sırtımızda yumurta küfesi var' diyor. O küfeyi indirin, halka dağıtalım. O küfenin içinde sarayın her gün harcadığı paralar, örtülü ödenek harcamaları var. Bu asgari ücret en geç 4 ay içinde eriyecektir. Seçimleri kazanmak için de ya yeniden asgari ücreti belirlemeye kalkacaklar ya da asgari ücret vaadinde bulunacaklar. Asgari ücreti belirlerken o masada sendikacılar, işçilerin, emekçilerin temsilcileri yoktu. Sermayeyle birlikte asgari ücreti belirlediniz. Asgari ücret artışı adil değil ve sefalet ücreti dayatmasıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN