Sağdıç nedir, kime denir? Herkes sağdıç olabilir mi? Sağdıç görev ve sorumlukları

Türk gelenek ve göreneklerinde yer alan sağdıç anlayışı birçok kişi tarafından merak ediliyor. Sağdıç ne demek? Sağdıç kime denir? gibi gibi pek akıllarda yer ediniyor.Bizde yazımızda sağdıç hakkında merak edilen tüm detayları sizlerle paylaştık.

Türk kültüründe birbirinden farklı gelenek ve görenekler bulunurken Bunlar hakkındaki araştırmalar da devam etmektedir.Her bölgede farklı kültürler görülürken tüm Türkiye'de görülen sağdıç geleneğinin ne anlama geldiği araştırılıyor. İşte sağdıç hakkında merak edilen tüm detaylar…

Sağdıç kime denir?

Düğünde damada yardımcı olan ve sürekli yanında bulunan kişiye sağdıç denmektedir. Gelinin nedimeleri olarak bilinen gelenek damat içinde sağdıç olarak karşımıza çıkar. Düğünde damadın yardımına koşan bu kişiler damadın istekleri doğrultusunda yapılması gereken işleri de yerine getirmektedir. Sağdıçların yapması gereken bazı görevler bulunmaktadır. Bu görevleri yerine getirdikleri durumda sağdıçlık görevini de tam anlamıyla yapmış olacaklardır.

Sağdıçların görevleri arasında düğün esnasında ve düğünden önce damadın işlerini yapmasına yardımcı olmak gelir. Bekarlığa veda partisi, kılık kıyafet, hediye gibi pek çok konuda yardımcı olur. Damadın en güzel gününde yardımcı olan sağdıçlar en yakın arkadaşları olarak görülür. Sağdıçların çıkarın görevleri şu şekildedir:


Evlenmeden önce yapılacak ilk işlem yüzük seçmektir.Yüzük seçme konusunda damada yardımcı olan bu kişiler gelinin arkadaşları ile birlikte damada yardımcı olur.

Bekarlığa veda partisi yapmak isteyen bir damat için en yakın arkadaşı olan sağdıçlar da organizasyon konusunda yardımcı olmaktadır.

Düğün işlemleri halledilir Ken yardımcı olan bu kişiler gelin arabası süsleme ve masraflarını da karşılamaktadır.

Düğün zamanında düğün organizasyonu yapılırken davul zurna gibi işlemlerin halledilmesi ve masrafların ödenmesinde yardımcı olur.

Düğün boyunca damada yardımcı olan sağdıçlar masraflar konusunda da sık sık yardımcı olur.

Nasıl sağdıç olunur?

Sağdıç olmak için herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur. Sağdıç damat tarafından en yakın arkadaş ya da akraba olarak seçilen kişilerden oluşur. Sadık sayısı kadar Gelin'de Nedime seçmek. Sağdıç olmak aslında oldukça zor bir görevdir. Hem düğün sırasında bütün sorumluluğu üstlenen bu kişiler masraflar konusunda da oldukça bonkördür. Bununla birlikte seçilen sağdıçlar da aynı kıyafeti giymektedir.

Sağdıç evli mi olmalı yoksa bekar mı?

Düğün öncesinde ve düğün sırasında damada yardımcı olan en önemli kişi sağdıç olurken bu kişi yakın arkadaş ve akrabalar arasından seçilir. Sağdıç olan kişinin evli ya da bekar olması gibi bir şart bulunmamaktadır. Sağdıç olarak seçeceğiniz kişiler bekar olabilir. 

Haberleri