Üzüm çekirdeği mucizesi! Sakın çöpe atmayın çok şaşıracaksınız: bağımlısı olacaksınız

Sağlıklı beslenme üzerine eski çağlardan beri araştırılma yapılmakta. İnsan vücudu yaşlandıkça belli başlı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalır ve bu hastalıklar ciddi sorunlara neden olur. Bu hastalıklardan en çok görüleni ise kemik ermesidir. Bu mucizevi besin ile kemik erimesinin önüne geçeceksiniz. Lezzetli tadı kadar insan vücuduna fayda sağlayan bu besin hem yaşlandırmayı engelliyor hem de kemik erimesini durduruyor. Üzümü yedikten sonra sakın bunu çöpe atmayın. İşte detaylar...

Yaz aylarının en çok sevilen ve tüketilen meyvesi arasında yer alan üzüm, içeriğinde bulundurduğu vitamin ve minerallerle insan vücuduna birçok fayda sağlar. Peki üzümü yerken çekirdeğini çöpe mi atıyorsunuz? Eğer böyle bir hata yapıyorsanız hemen bırakın. Üzüm çekirdeğinin faydalarını duyunca bağımlısı olacaksınız. Yaşlanmayı geciktiriyor, insan vücudundaki hasarları onarıyor hatta kemik erimesine engel oluyor. Bir avucuyla bir yıl gençleşin. İşte üzüm çekirdeğinin bitmek bilmeyen faydaları...

SAKIN BUNU ÇÖPE ATMAYIN! FAYDALARINI DUYAN BAĞIMLISI OLUYOR

Lezzetli tadıyla yediden yetmişe herkes tarafından tüketilen üzüm, içeriğinde bulundurduğu vitamin ve liflerle insan vücuduna birçok fayda sağlar. Üzüm proantosiyanidinler açısından oldukça zengindir. Bu sayede hem kalbin çalışmasına katkı sağlar hem de yaşlandırmayı geciktirir. Kemik erimesine karşı bire bir etki verir ve erimeyi engeller. Peki üzümü yerken çekirdeğini de yiyor musunuz? Aslında tüm şifası çekirdeğinde. Bu etkisini duyunca bağımlısı olacaksınız.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?

1. GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Antioksidanlar, yaşlanmaya ve kalp hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıklara katkıda bulunduğu düşünülen zararlı moleküller olan serbest radikallerin veya 'oksidanların' DNA'mıza zarar vermesini durdurmaya yardımcı olan bitki kimyasallarıdır. Üzüm çekirdeği, oligomerik proantosiyanin kompleksleri (OPC'ler) adı verilen antioksidan bileşiklerle doludur.

2. GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar, gözlerimizi serbest radikallerin verdiği zararlardan korumada özellikle iyi olabilir. 2012'de Current Eye Research'te yayınlanan bir Kore laboratuvar çalışmasında , üzüm çekirdeği ekstresinin retina hücrelerini oksidatif hasardan 'kurtarabildiği' bulundu.

3. KALP SAĞLIĞINI DESTEKLEYİN

Üzüm çekirdeği antioksidanları da kalp sağlığımızı desteklemeye yardımcı olabilir. Avustralyalı araştırmacılar, kalp hastalığı riski yüksek olan 36 kişi üzerinde 2004 yılında yapılan bir klinik denemede , dört hafta boyunca her gün 2 gr üzüm çekirdeği ekstresi alarak plaseboya kıyasla kan akışını iyileştirdiğini keşfettiler.

4. BESİNLER VE VİTAMİNLERLE DOLU

Üzüm, diyetimize dahil etmemiz gereken birçok temel besin maddesiyle doludur. 151 gr kırmızı veya yeşil üzümün besin değerleri aşağıdadır:

  • 104 kalori
  • 3 mg sodyum
  • 1 gr protein
  • %28 K vitamini
  • %27 C vitamini
  • %2 A vitamini
  • %2 kalsiyum
  • %3 demir
  • %6 B6 vitamini
  • 288mg potasyum

Gördüğünüz gibi üzümlerde en yüksek C ve K vitamini bulunur. K vitamini kanın pıhtılaşması ve normal kemiklerin korunması için gereklidir, C vitamini ise kıkırdak ve kemikler için gereklidir.

5. KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Üzüm, önerilen günlük alımın ( RDA ) %6'sı olan 288mg potasyum içerir. Diyetinizde yeterli potasyum bulunmamasının yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. 12.000'den fazla yetişkinle yapılan bir araştırma, vücutlarında daha yüksek potasyum seviyelerine sahip kişilerin, vücutlarındaki potasyum seviyesi daha yüksek olduğunda kalp hastalıklarından muzdarip olma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktı. Ek olarak, üzümdeki bileşiklerin kolesterol emilimini azalttığı bulunmuştur.

6. HAFIZANIZI, DİKKATİNİZİ VE RUH HALİNİZİ DESTEKLER

Üzüm yemekle kişinin hafızasında, dikkatinde ve ruh halindeki gelişmeler arasında bağlantılar var. 111 sağlıklı yaşlı yetişkin, günde 250 mg üzüm takviyesi verildiği 12 haftalık bir çalışmaya katıldı. 12 hafta sonra, araştırmacılar dikkatlerini, hafızalarını ve dillerini test ettiklerinde, çalışmanın başlangıcındaki puanlarına kıyasla bir gelişme oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri