Coşku ve motivasyon mu, yoksa sistem mi?

Şenol Kaluç

EURO 2016’ya katılan 24 takım içinde FIFA sıralamasında 18, Avrupa takımları içinde ise 11. sıradayız ancak oynadığımız futbol ile sıramız inanılmaz derecede uyumsuz.

Turnuvanın en çetin gruplarından birinde de olsak temel bazı sorunlarımız var. Her konuda yaptığımız gibi futbolda da magazinleştirerek, hamasete sığınarak, anlık yaşıyoruz. Ozan’ın saçı, Arda’nın reklam performansı, Terim’in ücreti ve derken “Biz bitti demeden bitmez” hikâyeleri.

Hâlbuki İkinci maçlar oynanırken turnuvadaki takımların biz hariç hepsinin bir oyun sistemi ve şablonu olduğu, futbolun temel kurallarını ve doğrularını yerine getirdikleri ve belli bir kalitenin altına düşmediklerini görülüyor.

Arnavutluk gibi uluslararası tecrübesi çok az olan bir takım bile Fransa’ya 90 dakika ecel terleri döktürürken, İsviçre’ye de talihsiz bir şekilde yenildi. Puan alamasa da futbolun bütün doğrularını güçleri yettiğince sahaya yansıttı; İzlanda bildiğimiz gibi, İrlanda ise hayran bıraktı.

Bize gelince işimiz Allaha kalmış bir şekilde taktiksiz ve sistemsiz oynuyoruz. Coşku ve motivasyonla cilalanmış daha çok bireysel ve anlık parlamalara dayanan bir oyun anlayışımız var ama bunu da yapacak kondisyonumuz yok. Terim bir zamanlar bu anlayışla büyük başarılar kazandı ama o kadrolar bu tür bir mantaliteye cevap verebilecek nitelikteydi.

Şu anki kadro yapısının başarılı olabilmesi sistem takımı olmasına bağlı.
Fatih Terim’in maç sonu Ozan’ın kaçırdığı gole yaptığı atıf, taktiksel anlamda rakibi bozmak, maçı 0-0’a kilitlemek ve araya bir gol sıkıştırmaktan başka bir planımızın olmadığını gösteriyor. O dakika da Ozan o golü atsa ya da Mordic kaçırsa bile bizim futbol adına anlık parlamalar dışında bir katkı yapabileceğimize dair hiçbir emare yoktu maçta.

O kadar kötüydük ki sezonun en parlak ismi Oğuzhan bile sıradanlaştı. Oğuzhan mı kötüydü yoksa Oğuzhan’ı bu denli etkisiz kılan takım dizilişi miydi üstünde durulması gerekiyor.

Son nokta; futbolumuzun bir türlü istenen seviyeye gelememe nedenlerinden birisi de maalesef Aziz Yıldırım ve Fatih Terim tarzı gündem yaratıcılığı! Terim yaptığı son “Benle ya da bensiz devam edecek” çıkışı ile yine konuşulması gerekenleri gölgeledi ve işi kendi egosuna bağladı. Bu açıklamalardan sonra bu akşam işimiz tamamen futbol şansına kalmış durumda. Umarım şans yanımızda olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.