Ankilozan spondilit (As) hastalığı nedir?

Ankilozan spondilit (As) hastalığı nedir?

Ankilozan spondilit (As hastalığı), zamanla omurganızdaki bazı küçük kemiklerin kaynaşmasına neden olabilen iltihaplı bir hastalıktır. Bu kaynaşma, omurgayı daha az esnek hale getirir ve öne doğru eğik bir duruşa neden olabilir.

Kaburgalar etkilenirse derin nefes almak zor olabilir. Ankilozan spondilit (As hastalığı), erkekleri kadınlardan daha sık etkiler. As hastalığı genellikle genç yetişkinlikte başlar. Vücudunuzun diğer bölümlerinde de iltihaplanma meydana gelebilir.

ANKİLOZAN SPONDİLİT (AS) HASTALIĞI NEDİR?

Omurgada küçük kemiklerin kaynaşmasına neden olabilecek iltihaplı bir hastalıktırd. Omurilik esnek bir hâle gelir ve öne doğru bir duruşa sebep oldu. Ankilozan spondilit (As) hastalığı tedavisi yoktur, ancak tedaviler semptomlarınızı azaltabilir ve muhtemelen hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ankilozan spondilitin erken belirtileri ve semptomları, özellikle sabahları ve hareketsizlik dönemlerinden sonra belinizde ve kalçalarınızda ağrı ve sertliği içerebilir. Boyun ağrısı ve yorgunluk da yaygındır. Zamanla semptomlar düzensiz aralıklarla kötüleşebilir, iyileşebilir veya durabilir.

En çok etkilenen yerler şunlardır:

Omurganızın tabanı ile pelvisiniz arasındaki eklem
Sırtınızın alt kısmındaki omurlar
Tendonlarınızın ve bağlarınızın kemiklere bağlandığı yerler, özellikle omurganızda, ancak bazen topuğunuzun arkası boyunca
Göğüs kemiğiniz ve kaburgalar arasındaki kıkırdak
Kalça ve omuz eklemleriniz

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Yavaşça başlayan bel veya kalça ağrınız varsa, sabahları daha kötüyse veya sizi gecenin ikinci yarısında uykunuzdan uyandırıyorsa tıbbi yardım isteyin. Özellikle bu ağrı egzersizle düzeliyor ve dinlenmeyle kötüleşiyorsa mutlaka doktorunuzla görüşün. Ağrılı bir kırmızı göz, şiddetli ışığa duyarlılık veya bulanık görme geliştirirseniz hemen bir göz uzmanına başvurun.

NEDEN OLUR?

Ankilozan spondilitin bilinen spesifik bir nedeni yoktur, ancak genetik faktörler rol oynamaktadır. Özellikle, HLA-B27 adlı bir gene sahip kişiler, ankilozan spondilit geliştirme riski büyük ölçüde artmıştır. Bununla birlikte, yalnızca bu gene sahip bazı kişiler durumu geliştirir.

RİSKLERİ

Erkeklerin ankilozan spondilit (As) hastalığı geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır. Başlangıç ​​genellikle geç ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Ankilozan spondilit hastalarının çoğu HLA-B27 genine sahiptir. Ancak bu gene sahip olan birçok insan asla ankilozan spondilit geliştirmez.

ankilozan-spondilit-as-hastaligi-nedir.png

KOMPLİKASYONLAR

Şiddetli ankilozan spondilitte, vücudun iyileşme girişiminin bir parçası olarak yeni kemik oluşur. Bu yeni kemik, omurlar arasındaki boşluğu kademeli olarak kapatır ve sonunda omur bölümlerini birleştirir. Omurganızın bu kısımları sertleşir ve esnekliğini yitirir. Füzyon ayrıca göğüs kafesini sertleştirerek akciğer kapasitenizi ve işlevinizi kısıtlayabilir.

Diğer komplikasyonlar şunları içerebilir:

Ankilozan spondilitin en yaygın komplikasyonlarından biri olan üveit, hızlı başlayan göz ağrısına, ışığa duyarlılığa ve bulanık görmeye neden olabilir. Bu semptomları geliştirirseniz hemen doktorunuza görünün.

Bazı insanların kemikleri, ankilozan spondilitin erken aşamalarında incelir. Zayıflamış omurlar parçalanarak eğik duruşunuzun şiddetini artırabilir. Omurga kırıkları, omuriliğe ve omurgadan geçen sinirlere baskı uygulayabilir ve muhtemelen zarar verebilir.


Ankilozan spondilit, vücudunuzdaki en büyük arter olan aortunuzda sorunlara neden olabilir. İltihaplı aort, kalpteki aort kapakçığının şeklini bozacak kadar büyüyebilir ve bu da işlevini bozabilir. Yani kalp sorunları doğurabilir.
 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN