Ay'a çıkan ilk insan Neil Louis Armstrong kimdir? İşte az bilinen hayat hikayesi...

Ay'a çıkan ilk insan Neil Louis Armstrong kimdir? İşte az bilinen hayat hikayesi...

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Apollo 11 adlı uzay aracı, 20 Temmuz 1969 günü Ay'a indi. Neil Armstrong, araçtan inerek Ay'a ayak basan ilk insan olarak tarihe geçti. İşte biyografisi...

İnsanlığın uzay macerasını harekete geçiren şey, keşif güdüsünden çok egemenlik mücadelesi oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından dünyanın iki süper gücü haline gelen ABD ve Sovyetler Birliği, uzay yarışına uydu göndererek başladı. Uydulardan sonra sıra yörüngede insanlı uzay yolculuğu yapmaya geldi. Bunun için her iki ülke de tek kişilik uzay kapsülleri geliştirmeye başladı. Sovyetler Birliği, Vostok Programı kapsamında geliştirdiği roket ve kapsülle uzaya insan gönderen ilk ülke olurken, ABD ise Ay'a insan gönderen ilk ülke olarak tarihteki yerini aldı.

s69-38677-001.jpg

AY'A ÇIKAN İLK İNSAN KİM?

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. ABD'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu.

İnişten 6 saat sonra 21 Temmuz 1969 günü saat 01.56'da Neil Armstrong ay yüzeyine adım atarak bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin 3 üyesi de 8 gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

16 Temmuz 1969 günü Florida'nın Merritt Island kasabasında bulunan Kennedy Uzay Merkezi'nden Saturn V tarafından fırlatılan Apollo 11, NASA'nın Apollo projesinin 5. insanlı uçuşuydu. Daha önceki uçuşlardan ikisi Ay çevresinde uçmuş ve biri Dünya yörüngesinde Ay'a iniş manevralarını gerçekleştirmişti.

Eski Sovyetler Birliği ve günümüz Rusyasında, uzay çalışmalarına katılmak üzere eğitilen kişiye 'kozmonot', ABD'de ise aynı kişiye 'astronot' adı verildiğini belirtelim.

21 SAAT AY YÜZEYİNDE KALDILAR

Apollo 11, fırlatma roketi tarafından Ay rotasına sokulduktan sonra ikisi birbirinden ayrıldı ve uzay aracı üç gün boyunca Ay yörüngesine girinceye dek yoluna devam etti. Burada Armstrong ve Aldrin Ay Modülü'ne geçti ve Ay'ın Dünya'ya bakan tarafında bulunan Sessizlik Denizi'ne iniş yaptı. Astronotlar yaklaşık 21 buçuk saat boyunca Ay yüzeyinde kaldı.

Ay'a ayak basarken Armstrong "Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım" ifadesini kullandı. İniş canlı yayınla aktarıldığından bu söz dünya çapındaki insanlar tarafından duyuldu.

Astronotlar Dünya'ya mikroorganizmalar taşımış olabileceklerinden 21 gün karantinaya alındılar.

b1955c080d4cf3c264862b19bf75c861.jpg

APOLLO 11 MÜRETTEBATI

* Neil A. Armstrong / Komutan
* Michael Collins / Komuta Modülü Pilotu
* Edwin Buzz E. Aldrin Jr. / Ay Modülü Pilotu

NEIL ARMSTRONG'UN HAYATI

5 Ağustos 1930 tarihinde Ohio eyaletinin Wapakoneta kentinde dünyaya geldi.

İlk ve ortaöğrenimi sırasında izcilik yapıp, Purdue Üniversitesi'nde havacılık ve uzay mühendisliği okudu.

Kore üzerinde Amerikan Deniz Kuvvetleri pilotu olarak 78 saat uçuş yaptı. 1956 yılında evlendi ve 3 çocuk babası oldu.

ABD uzay programına astronot olarak katılmak için başvurup, denemelerden başarıyla geçti. 'Gemini 8' uçuşuyla ilk kez uzaya gitti.

20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı Ay yolculuğunda Ay'a ilk ayak basan insan olarak adını tarihe yazdırdı.

7 Ağustos 2012'de tıkanan kalp damarlarının açılması için ameliyat olan Neil Armstrong, 25 Ağustos 2012 günü 82 yaşında yaşamını yitirdi.

b75d51f984e4666551b6c99a12ebf433-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN