Davutoğlu'ndan Erdoğan'ın Albayrak çıkışına cevap: Ben o dönem başbakandım

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu ile DEVA Partisi lideri Babacan ortak basın toplantısı yaptı. İki lidere Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la ilgili yaptığı açıklamalar da soruldu. Kendi başbakanlığı döneminde Albayrak'ın Enerji Bakanı olduğunu hatırlatan Davutoğlu "Yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere bütün o projelendirmelerde ve enerji alanında atılan adımlarda Sayın Albayrak'ın herhangi bir öncü rolü yoktur" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

DEVA Partisi lideri Babacan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Mevcut iktidarın şu an sorun çözme kabiliyetinin olmadığını görüyoruz.

(8 Mart Yürüyüşü'nden sonra yapılan gözaltılara tepki) Bizim Anayasamızda çok açık bir hak var. Bu da toplantı ve gösteri yapma hakkı. İzne tabi değil. Bu hakkı şiddete kaçmadan teşvik etmeden nefret suçu işlemeden yürüten bütün vatandaşlarımızın mutlaka hukuk devletinin koruması altında olması lazım. Fakat gelin görün ki bizim Anayasamızda yapılan bir değişiklikle Cumhurbaşkanının taraflı olmasının önü açıldı. Sayın Erdoğan'a dönük herhangi bir eleştiri rahatlıkla cumhurbaşkanına hakaretten yargı tarafından işleme sokulurken diğer parti genel başkanlarına yapılan eleştiriler hakaretler bambaşka bir kategoride değerlendiriliyor. Burada adaletten bahsetmek mümkün değil. Kendisi bizzat parti başkanı olarak diğer genel başkanlar hakkında çok daha ağır ifadeler kullanabilir. Ama kendisiyle ilgili daha hafif ifadeler kullanıldığında hemen oradan yargı süreci başlasın. Bu adil değil doğru da değil. Ne zamandır partili cumhurbaşkanı göreve başladı o gün bugündür Türkiye'de hiçbir konuda dikiş tutmuyor.

"ERDOĞAN O İŞİN BAŞINDAYDI"

(Merkez Bankası'nın rezervi) Bu ülkedeki varsa iyi gelişmeler bunu da tek bir kişiyle değerlendirmemiz lazım. Hatalar varsa onu da ağırlıklı olarak tek bir kişiyle değerlendirmemiz lazım. Yıllarca yanlış politikalar sonucunda bu ülkenin MB rezervlerini siz eritin, hele hele 2018 Haziran'dan sonra cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hızla yılların alın terini çar-çur edin, sonra bir akraba bakanı ortadan yok edin, bir de MB başkanı değiştirerek yolunuza devam edin. Böyle bir şey yok! Çünkü Sayın Erdoğan o dönemde de işin başındaydı şimdi de başında. 

Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanı'nın hiçbir sorumluluktan kaçması mümkün değil. Bunu çok istiyordu, 2018 seçimlerinde vatandaş çok istiyorsan al dedi. Bu da bütün yetkileri aldı. Artık mazeret bahane yok. Yetki de sorumluluk da tek kişide. Ülkede giden yanlışları vatandaşlara anlatması lazım. Merkez Bankası'nın döviz rezervini nereye gittiğini Cumhurbaşkanı'nın ortaya koyması lazım. Bizim beklentimiz şuanda bu.

"BÖYLE BİR ŞEY ASLA KABUL EDİLEMEZ"

(Papa için basılan pul) Bunlar beyhude şeyler. TC böyle bir şeye asla izin vermez. Böyle bir şey asla kabul edilemez. Ama bu tür gelişmeler karşısında bugünkü hükûmetin daha sert ve daha açık bir duruş ortaya koyması gerektiğini açıklamak istiyorum. Erdoğan'ın böyle bir konuda konuyu sadece Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına bırakmaması gerekir. Tabii konu ciddiyse ve gerçekse. Bugün kabul edilebilecek ve üzerinde konuşulmaya değer bir şey değil.

(Parti kapatma) Erdoğan parti kapatmanın en çok mağduriyetini yaşamış siyasi gelenekten gelen bir kişi. Mağdurların günü geldiğinde rolleri değişip başkalarını mağdur etmemeleri gerekir. İşine geldiğinde karşı durup işine geldiğinde siyasetin kurallarını değiştirebilecekleri bir konu olarak görmemeleri gerektiğini düşünüyorum. Ne parti kapatmanın ne de dokunulmazlıkların günlük siyasi oyunların bir parçası olarak kullanılmaması gerekir."

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'e, hem de Kadınlar Günü'nün olduğu bir hafta içinde insanlık onuruna da kadınlık onuruna da yakışmayan saldırıların yapılmış olması siyasetin seviyesinin nasıl düştüğünün çarpıcı bir göstergesi.

İktidar da bir hukuk problemi olduğunu görüyor. Hukuk problemi olduğunu görmek gereğini yapmak anlamına gelmez. Aksine son dönemde bir hukuk faciası yaşanıyor. Hepimizin buna karşı ortak bir tavır sergilemesi lazım.

"ÖZDAĞ'A YAPILAN SALDIRI SONRASI HAZİN TABLO ORTADA"

Genel Başkan Yardımcımız Selçuk Özdağ'a yapılan saldırı sonrasında saldırganların iki üç hafta tutulduktan sonra serbest bırakılmalarının doğurduğu hazin tablo ortada.

Düşünün ki Ankara'nın ortasında bir siyasi terör faaliyeti oluyor ve ölüme teşebbüsle yaralayanlar serbest bırakılıyorlar. Son olarak da İstanbul'da Levent Gültekin'e saldırı oldu.

Hangi İnsan Hakları Eylem Planı, hangi gerekçeyle ikna edici olabilir ve iyi niyetli olabilir?

"HERKESİN OMUZ OMUZA VERMESİ LAZIM"

Siyasetin alanı daraltılmaya çalışılırken, fezlekeler gündeme getirilirken, parti kapatmalar 90'lı yıllardaki gibi gündeme getirilirken herkesin omuz omuza vermesi lazım.

Herkes şu anda 128 milyar doları tartışırken Sayın Cumhurbaşkanı ilk kez damadını savunma ihtiyacı hissetti ama ekonomik tablonun göstergeleri açıktır.

Bir taraftan eleştirel bir slogan için gözaltı yapılırken diğer taraftan bir genel başkan yardımcısını 17 dikiş atılacak şekilde başından yaralayacaksınız, yaralayanlar belli, zanlılar belli.

"HANGİ TÜRKİYE'Yİ İSTİYORSUNUZ SİZ?"

O zanlıları yakalayan ve iddianame hazırlayan savcı tehdit edilecek ve o zanlılar Ankara sokaklarında serbestçe dolaşacak. Bu iki tablo da aynı Türkiye. Hangi Türkiye'yi istiyorsunuz siz?

Albayrak, bir dönem Enerji Bakanlığı yaptığında ben Başbakandım. Yürütülen projeler, Barbaros Hayrettin Gemisi de dahil olmak üzere, projelerin çoğu önceki dönemlerde başlatılmış, benim başbakanlığım döneminde sürdürülmüş ve sonra devam ettirilmiş projelerdir.

"ATILAN ADIMLARDA ALBAYRAK'IN ÖNCÜ ROLÜ YOK"

Bu yapılan açıklama daha önce Enerji Bakanlığı yapmış arkadaşların tümüne de saygısızlıktır. Yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere bütün o projelendirmelerde ve enerji alanında atılan adımlarda Sayın Albayrak'ın herhangi bir öncü rolü yoktur.

Başarılı olup olmaması ayrı bir değerlendirme ama bütün olumlu adımları ve sanki enerjide büyük bir devrim yapmış da onun eseriymiş dediğinizde kendi iktidarınızın iktidar sürekliliğini yok saymış olursunuz.

"AKRABASI OLDUĞU İÇİN KORUYOR"

Bir yıldır söylüyoruz, geçen sene bu vakitlerde dile getirmeye başladık Merkez Bankası'nın rezervleri eriyor diye. Cumhurbaşkanı şimdi, damadı olmasa hesap soracağı bir konuda sırf akrabası olduğu için koruyor ve 128 milyar dolar kaybolmadı diyor.

Sayın Cumhurbaşkanı, bir aile reisi olmanın psikolojisiyle değil Cumhurbaşkanı olma psikolojisiyle, göreve getirirken de alırken de objektif kriter uygulama sorumluluğu var.

"REZERVLERİN HESABINI KİM VERECEK?"

Türkiye'de Merkez Bankası rezervleri tüketilmiştir. Niçin tüketildi? Kur oynaklığını ortadan kaldırmak için. Peki kur oynaklığı neden doğdu? Sorumsuz dış politika, uçuk hukuksal açıklamalar ve bir sürü başka gereksiz işler nedeniyle. Bunun hesabını kim verecek?

Eğer Cumhurbaşkanı bir bakanlığı batırmak, başka bir kuruma zarar vermek istiyorsa Albayrak'ı başka bir göreve götürebilir. Özetle, Albayrak'ın ne enerjide öncü bir rolü vardır, ekonomideki rolü ise faciadır.

"VATANDAŞIN VERDİĞİ OYDAN EMİN OLMASI LAZIM"

Vatandaşın verdiği oydan emin olması lazım. "Ben oyumu veririm ama verdiğim oyun mahiyeti Ankara'da şu ya da bu şekilde değiştirilir" dediğinde seçmenin sandığa güveni kalmaz.

Biz bahsi geçen partiyle siyasi rekabet yapacağız. Yaparken de KCK-Kayyum denklemini bozacağımız söyleyeceğiz. Vatandaşımızın sandığa olan güvenini sarsacak hiçbir faaliyetin demokrasimiz açısından sağlıklı olmayacağı kanaatindeyiz.

"İKTİDARIN UYGUR POLİTİKASI İKİ YÜZLÜLÜKTÜR"

İktidarın Uygur Türkleriyle ilgili sürdürdüğü politika iki yüzlülüktür.

Her gün yerlilikten millilikten bahsedenler Doğu Türkistan'daki Uygur, Kırgız, Kazak kardeşlerimize uluslararası alanda artık soykırım olarak tanımlanmış, birçok parlamentonun açıkça kınadığı bir insanlık suçuna karşı sessizdir.

"ONE MINUTE DİYEN ERDOĞAN NEREDE?"

One minute diyen Erdoğan nerede? Şu an Doğu Türkistan ile ilgili yüzlerce one minute deme vaktidir.

Neden sessizler? Çünkü o savunduğu Hazine ve Maliye Bakanının bıraktığı tablo içinde 1 milyar dolarlık Çin ile SWAP işlemi var. 1 milyar dolara mı satacaksınız vicdanınızı?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN