Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Dünyada üçüncüyüz

Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Dünyada üçüncüyüz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Türkiye'de 13 aşı projesi üzerinde çalışıldığını ve bu alanda dünyada ABD ve Çin'in ardından 3. olduğumuzu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Konferansı'na katıldı. Varank, "Türkiye'de koronavirüse yönelik tedavi odaklı 9 ilaç geliştirme ve bağışıklık kazanılması için 8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere toplam 17 proje üretiliyor. Ekosistemimizdeki 13 aşı adayı Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde. Yürüttüğümüz aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin'in ardından 3. ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Varank'ın açıklamaları şöyle:

"AŞI ÇALIŞMALARINDA 3. SIRADAYIZ"

"Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamına ve hatta daha yenilikçi yöntemlere COVID-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı. Ekosistemimizdeki 13 aşı adayı Dünya Sağlık Örgütü'nün listesinde. Yürüttüğümüz aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin'in ardından 3. ülkeyiz. Türkiye aşı üretim kapasitesini de geliştirdi. Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman'da 3 firma, 160 milyon doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip.

8 aşı geliştirme projesi başta olmak üzere 17 proje üretiliyor. 17 projeye emek veren tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. 5 aşı projesinden 2 tanesinin yürütücüsü de bizlerle. Küresel salgın hız kesmeden devam ediyor. Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda.

"İKİ TESİSTE AŞI ADAYLARI ÜRETİLECEK"

Faz 1 ötesinde Faz 2 klinik aşaması hazırlıklarımızı yapıyoruz süreci hızlandırmak için. Güvenli üretim onayı alan Tekirdağ ve Adıyaman'da bulunan iki tesiste aşı adayları üretilecek ve Faz 1 insan klinik aşı çalışmalarına başlanacak.

2 hususta yük söz konusu. 1'incisi ekonomi, 2'incisi sağlık sektörü. Hamdolsun Türkiye bu sınavı başarıyla veren ülkeler arasında. Yerinde ve doğru adımlar attık. Dinamik ve kapsayıcı tedbirler geliştirdik. Atılacak her adım ülkemizde aşı ve ilaç çalışmalarına çağ atlatacak. İnaktif aşı, virüs benzeri parçacık aşı, adönavirüs aşısı, ASC zerrecik teknolojilerine ilişkin aşı hakkında çalışmalar devam ediyor.

TÜBİTAK MAM'daki Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsü'nde bir aşı ve ilaç merkezi kurma çalışmalarını 1 yılda tamamlamayı hedefliyoruz"

SAĞLIK BAKANI TARİH VERMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde yerli aşı hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca faz-2 çalışmalarının 25 Aralık'ta başlayacağını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN