Başbakan Yıldırım Theresa May'le görüştü, Trump'a mesaj verdi

Başbakan Yıldırım Theresa May'le görüştü, Trump'a mesaj verdi

Başbakan Yıldırım, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May'i törenle karşıladı. İki Başbakan ortak açıklama yaptı. Başbakan Yıldırım, Trump'ın mülteci politikasına gönderme yaparak "Duvarları yükselterek çözemeyiz" dedi. May, ise Suriye'deki çözümün Esad'sız olması gerektiğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May'i törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Çankaya Köşkü'ne geçen İngiltere Başbakanı May, Başbakan Yıldırım tarafından karşılandı.

Resmi tören, Yıldırım ve May'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı.

17-01/28/1-1485615890.jpg

May, daha sonra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Taburu'nu "Merhaba asker" diyerek selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Başbakan Yıldırım ve May, Çankaya Köşkü merdivenlerinde tokalaşarak basına poz verdi.

Törende, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

Başbakan Binali Yıldırım ile İngiltere Başbakanı Theresa May baş başa görüştü.

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1 saat sürdü.

ORTAK AÇIKLAMA

Yıldırım ve May, baş başa görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Savunma sanayisinde işbirliğini daha ileri taşımak için milli muharip uçağı geliştirmeye yönelik bir çerçeve sözleşmesi imzaladık.

Terörün günümüzde önemli tehditlerden birisi olduğunu göz önüne aldığımızda havaalanlarının güvenliği, havaalanlarına gelen giden yolcuların terörle bağlantısının olup olmadığı veya terörist ataklara karşı gerekli emniyet tedbirlerinin eksiksiz alındığının teyit edilmesi amacıyla karşılıklı havaalanlarının güvenliği konusunda her iki ülkenin sivil havacılık idareleri birlikte çalışacaklar. 2017 yılı boyunca birtakım tatbikatları gerçekleştirecekler.

İNGİLTERE'NİN 15 TEMMUZ TUTUMU

15 Temmuz'da ülkemizde yaşadığımız hain darbe girişiminin ardından Birleşik Krallık demokrasiden yana koyduğu net tavırla dayanışmasını anında göstermiştir.

15 Temmuz darbe girişiminin asıl aktörü konumunda olan Fetullah Gülen Terör Örgütü'nün bütün dünyada olduğu gibi İngiltere'de de bilinen faaliyetleri var. Bu faaliyetler konusunda kendisine bilgi aktarma fırsatımız oldu. Bu suç örgütünün uzantılarına hukukun içerisinde gereğinin yapılmasını da Sayın Başbakan'dan talep ettik.

KIBRIS SORUNU

Kıbrıs konusunda, çözüm her iki toplumun beklentilerini karşılamalı, adil olmalı, iki kesimliliğe dayanmalı ve kalıcı olmalıdır. Bu konuda garantör devletlerden Birleşik Krallık ve Türkiye olarak en fazla memnun olacak bizleriz.

BREXIT KONUSU

Bu yeni duruma göre, Türkiye-İngiltere ilişkilerinin de Avrupa Birliği'nden bağımsız olarak nasıl geliştirileceği yönünde bir çalışma başlatılmasına karar verdik. Bu çalışma, çıkış süreciyle eş zamanlı yürüyecek. Çıkış tamamen gerçekleştiğinde de İngiltere ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için ilgili bakanlar karşılıklı çalışmalarını sürdürecekler.

TRUMP'IN MÜLTECİ KARARI

Duvarları yükselterek bu işi çözemeyiz. Bunun sebeplerini ortadan kaldırmamız lazım. Bu işi işbirliği ile çözebiliriz. BM şemsiyesi altında daha fazla gayret göstermemiz lazım. Siz duvar örersiniz, sonra bir iki bir iki o duvarlar yıkılır. Çünkü değişimin önünde durulamaz. Değişimi yakalamak lazım. Bölgesel sorunları halının altına süpürmekle sorunu çözemeyiz.

Dolayısıyla Amerika'nın yeni yönetiminin aldığı kararların içeriğini çok bilmiyoruz. Detayları tam olarak görmeden erken yorum yapmamak lazım.

Biz sonuna kadar kapıları açtık. Yine gelirlerse yine alacağız. Çünkü bizim inancımız bize böyle söylüyor. Yardıma ihtiyacı olanlara yardım edeceksiniz. İnsan hayatından daha değerli bir şey yok.

Theresa May'ın konuşmasından satırbaşları:

Türkiye-İngiltere ilişkileri hayati öneme sahiptir.

Türkiye terör saldırılarının hedefi altında.

Suriye merkezli bölgesel konuları ele aldık. DAEŞ'le mücadele konusunda birlikte çalışıyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor. Bu konuda Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.

EL BAB'DA TÜRKİYE'YE DESTEK KONUSU

Biz Türk kuvvetlerine desteğimizi sağlıyoruz. Bizler Birleşik Krallık olarak Türkiye'ye gelecekte daha fazla nasıl destek veririz, onu konuşuyoruz.

İlk olarak Suriye'nin geleceğine çözüm bulmalıyız ve bu çözüm Esed'siz bir çözüm olmalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN