Benazir Butto kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte merak edilenler

Benazir Butto kimdir? Ne zaman ve nasıl öldü? İşte merak edilenler

Pakistan'ın ilk seçilmiş başbakanının kızı olan ve 1988 yılında Pakistan'ın ilk kadın başbakanı olan Benazir Butto, dünya tarihine iz bırakan isimlerden biri oldu. Kardeşlerini suikasta kurban veren Pakistanlı siyasetçi de bir suikast sonucu hayatını kaybetti. İşte, Benazir Butto biyografisi...

Bir askeri darbenin babasının hükümetini devirmesinin ardından Pakistan Halk Partisi'nin liderliğini devralan Benazir Butto, 1988 yılında seçimlerini kazandı ve Müslüman bir ulusun ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçti. 2007 yılında uzun bir sürgünden sonra Pakistan'a dönen Benazir Butto, bombalı intihar saldırısına kurban gitti.

BENAZİR BUTTO'NUN HAYAT HİKAYESİ

21 Haziran 1953'te Pakistan'ın Karaçi kentinde, eski başbakan Zulfikar Ali Butto'nun en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi.

Benazir Butto, 1971'den 1977'ye kadar Pakistan Halk Partisi'ni kurmaya ve ülkenin başbakanı olarak hizmet etmeye devam etti. Eğitimini Pakistan'da tamamladıktan sonra, yüksek öğrenimini Amerika Birleşik Devletleri'nde sürdürdü. Benazir Butto, 1969'dan 1973'e kadar Radcliffe College'a katıldı ve ardından Harvard Üniversitesi'ne kaydoldu ve burada karşılaştırmalı hükümetten Bachelor of Arts derecesi ile mezun oldu. Daha sonra, 1973'ten 1977'ye kadar Oxford Üniversitesi'nde okuduğu ve uluslararası hukuk ve diplomasi dersini tamamladı.

benazir-butto-kimdirr.jpg

PARTİ LİDERLİĞİ DÖNEMİ

Benazir Butto, 1977'de Pakistan'a döndü ve General Mohammad Zia ul-Haq liderliğindeki askeri darbenin babasının hükümetini devirmesinin ardından ev hapsine alındı. Zia ul-Haq'ın 1978'de cumhurbaşkanı olmasından bir yıl sonra, baba Butto, rakibinin öldürülmesine izin verme suçundan mahkum edilmesinin ardından idam edildi. Babasının ardından Pakistan Halk Partisi lideri oldu.

1980'de Benazir Butto'nun erkek kardeşi Shahnawaz 1980'de Riviera'daki dairesinde öldürüldüğünde resmen aile trajedisi yaşandı. Aile onun zehirlendiğinde ısrar etti, ancak herhangi bir suçlama getirilmedi. Başka bir erkek kardeş Murtaza, 1996 yılında (kız kardeşi iktidardayken) Karaçi'de polisle silahlı bir çatışmada öldü.

1984'te İngiltere'ye taşındı, Pakistan Halk Partisi'nin ortak lideri oldu, ardından 10 Nisan 1986'da açık seçimler için ülke çapında bir kampanya başlatmak üzere Pakistan'a döndü.

Toprak zengini olan Asif Ali Zardari ile 18 Aralık 1987'de Karaçi'de evlendi. Çiftin 3 çocuğu oldu: oğlu Bilawal ve iki kızı, Bakhtawar ve Aseefa.

benazir-butto-kimdirrr.jpg

PAKİSTAN DEVLET BAŞKANLIĞI

Zia ul-Haq'ın diktatörlüğü 1988 yılında bir uçak kazasında öldürüldüğünde sona erdi. Ve Benazir Butto, ilk çocuğunu doğurduktan ancak üç ay sonra başbakan seçildi. 1 Aralık 1988'de Müslüman bir ulusun ilk kadın başbakanı oldu. Benazir Butto, 1990 seçimlerinde yenildi ve kendisini görevdeyken çeşitli suistimal suçlamalarına karşı savunurken buldu. Benazir Butto, muhalefetin hoşnutsuzluğunun önde gelen odak noktası olmaya devam etti ve 1993'te bir başka seçim kazandı, ancak 1996'da değiştirildi.

Britanya ve Dubai'de iken, 1999'da yolsuzluktan suçlu bulundu ve üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2002 yılında Pakistan Halk Partisi lideri olarak yeniden onaylanarak partisini yurtdışından yönetmeye devam etti.

Benazir Butto, 18 Ekim 2007'de Cumhurbaşkanı Müşerref'in tüm yolsuzluk suçlamalarına ilişkin af çıkarmasının ardından, geri dönüşünün ve olası bir anlaşmanın önünü açtıktan sonra Pakistan'a döndü.

Trajik bir şekilde, Benazir Butto’nun sürgünde sekiz yıl kaldıktan sonra eve dönüş mitingi, 136 kişinin ölümüne neden olan bir intihar saldırısıyla son buldu. Benazir Butto, çatışma anında hayatta kaldı. Butto, Müşerref'in 3 Kasım 2007'de olağanüstü hal ilan etti ve destekçilerini kitlesel gösterilerle sokaklara çıkarmakla tehdit etti. Bu saldırı Pakistan'ın "en kara günü" oldu. Butto, kısa bir süre sonra 9 Kasım'da ev hapsine alındı ve dört gün sonra Müşerref'in istifasını istedi. Olağanüstü hal, Aralık 2007'de kaldırıldı.

benazir-bhutto-1989.jpg

BENAZİR BUTTO NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Benazir Butto, bir suikastçının ateş açması ve 27 Aralık 2007'de Rawalpindi'deki bir seçim kampanyası mitinginden sonra yaşanan patlamayla hayatını kaybetti. Saldırıda ayrıca 28 kişi öldü ve en az 100 kişi yaralandı. Pakistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Benazir Butto'nun, mermi veya şarapnel sonucu değil, aracının açılır tavanının bir kısmına başını vurduktan sonra öldüğünü söyledi. Başkan Müşerref, İngiltere'nin Scotland Yard'dan bir müfettiş ekibinden Butto'nun öldürülmesine ilişkin soruşturmaya yardımcı olmalarını istediğini söyledi.

28 Aralık 2007'de, güneydeki Sind ili Garhi Khuda Bakhsh'ta ailesinin türbesine gömülen yüz binlerce yaslı eski Pakistan Başbakanı Butto'ya son görevlerini yaptı. Pakistan'ın ilk halk tarafından seçilmiş başbakanı asılarak idam edilen babası Zülfikar Ali Butto'nun yanına gömüldü. Butto'nun kocası Asif Ali Zardari, üç çocuğu ve kız kardeşi Sanam da cenazeye katıldı. Butto'nun ölümünün ardından Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref üç günlük yas ilan etti.

Eski başbakana yapılan ateş ve bombalama saldırısı Pakistan'ı kargaşaya sürükledi. Pakistan nükleer silahlarla donanmış ve terörizme karşı savaşta önemli bir ülkedir. Öfkeli destekçiler çeşitli şehirleri kasıp kavurdu, arabaları, trenleri ve mağazaları yakarak en az 23 kişinin ölümüne yol açtı. 2 Ocak 2008'de Pakistan'ın seçim komisyonu parlamento seçimlerinin altı haftalık bir gecikme olan 18 Şubat'a erteleneceğini duyurdu. Benazir Butto'nun iki ziyaretçi Amerikalı milletvekiline Müşerref hükümetini 8 Ocak seçimlerine hile karıştırmak için adımlar atmakla suçlayan 160 sayfalık bir rapor vermeyi planladığı bildirildi.

resized-0fd36-809556fa777.jpg

BENAZİR BUTTO'YU KİM ÖLDÜRDÜ?

Başkan George W. Bush, Crawford yakınlarındaki çiftliğinden, "ABD, Pakistan'ın demokrasisini baltalamaya çalışan katil aşırılık yanlılarının bu korkakça eylemini şiddetle kınıyor, Bu suçu işleyenler adalete teslim edilmelidir" dedi.

Pakistan İçişleri Bakanlığı da Benazir Butto suikastının arkasında El Kaide'nin olduğunu gösteren 'reddedilemez kanıtlara' sahip olduğunu açıkladı. Tuğgeneral Javed Iqbal Cheema, hükümetin 'El Kaide lideri' Beytullah Mehsud'un halkını bu korkakça eylemi gerçekleştirdiği için tebrik ettiği bir 'istihbarat müdahalesi' kaydettiğini söyledi.

Mehsud, El Kaide savaşçılarının da faal olduğu kanunsuz Pakistan aşiret bölgesi Güney Veziristan'daki Taliban yanlısı güçlerin komutanı olarak görülüyor. Mehsud olaya karıştığını yalanladı.

Benazir Butto'nun katillerini tespit etme ve kovuşturma arayışı 2013'te ilginç bir hal aldı. Pakistan'ın eski askeri yöneticisi Pervez Müşerref, Nisan ayında ülkeye döndüğünde ev hapsine alındı. Benazir Butto'ya yönelik suikast planının bir parçası olmakla suçlandı ve Butto'ya yeterli güvenliği sağlamamakla suçlandı.

Maalesef o Mayıs ayında, baş savcısı öldürüldü. Ülkenin Federal Soruşturma Bürosundan Chaudhry Zulfiqar, Müşerrefi ile ilgili duruşmaya giderken arabasında vurularak öldürüldü. Kimse cinayetin sorumluluğunu üstlenmedi, ancak saldırının zamanlamasının siyasi olduğuna inanılıyor. Zülfikar, Pakistan genel seçimlerinden sadece günler önce öldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN