Bir değil iki değil, bu kafa her yerde

Bir değil iki değil, bu kafa her yerde

Osmaniye’de savcı kendisini muayene etmediği gerekçesiyle doktoru gözaltına aldırdı. Türkiye’nin her yerinde her gün bir başka örneği yaşanan ‘Sen benim kim olduğumu biliyor musun’ zorbalıklarına bir yenisi daha eklenmiş oldu. Kendisine görev gereği emanet edilmiş olan devlet gücünü şahsi çıkarları için kullanan ve hatta bulunduğu makamdan dolayı kendini halkın üstünde zanneden ‘yönetici modeli’ni üreten kültürel iklim bir kere daha gündem oldu.

TERS KELEPÇEYLE GÖTÜRÜN’ 

Osmaniye’de savcı Mehmet Bülbül, odasına çat kapı girdiği doktor Gökhan Günel’den kendisini muayene etmesini istedi. Ancak Günel ‘İçeride hastam var’ cevabını verince Bülbül “Beni nasıl muayene etmezsin’ diye bağırdı. Doktor ters kelepçeyle emniyete götürüldü. Tepkiler yükselince savcı hakkında soruşturma izni verildi. 

SAVCININ SİLECEĞİNE DOKUNMA SUÇU! 

Ordu’da savcı, otomobilinin sileceğine ‘Aracınızı bıraktığınız yer yol geçişi. Bilginize’ notunu bırakan Süleyman Uysal’ı gözaltına aldırdı. Kuralları hatırlatan not ‘tehdit’ sayıldı. Uysal’a ‘mala zarar verme’ suçlaması yöneltildi. Vatandaş, elindeki güçle ‘adalet dağıtmaya’ kalkan savcının şikayetiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. 

VATANDAŞA ‘ARKA AYAKLARINI İNDİR’ 

‘Ben devletim’ anlayışının kamuoyuna yansıyan örneklerinden biri de Tekirdağ’da yaşanmıştı. Çerkezköy’de Kovid denetimi yapan Kaymakam Selami Abban, kameralar önünde vatandaşı “İndir arka ayağını” sözleriyle azarladı. Yakışıksız yaklaşım toplumun her kesiminden tepki çekince kaymakam hakkında soruşturma açıldı. 

SEN MİSİN VALİYLE SOHBET ETMEYEN 

Denizli’de kameralı koronavirüs denetimi yapan Vali Ali Fuat Atik bir dönerciye gitti. İşinin başındaki ustaya eldiven uyarısı yapan Atik, karşılık alamayınca öfkelenip restorana ceza kesilmesi için talimat verdi. O anlar objektiflere yansıyınca özür dileyen Vali Atik “Üslubumun gönül kırıcı yaklaşım içermesi beni de üzdü” dedi.

karar-manset-14-isan.jpg

Devletin görevlisi, kendini ‘devletin kendisi’ zannetmeye devam ediyor. Osmaniye’de Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bülbül, kendisini muayene etmediği gerekçesiyle doktor hakkında gözaltı talimatı verdi. Sosyal medyanın gündemine oturan olaya her kesimden tepki geldi. ‘Vatandaşın önünde imtiyazlı değilsiniz Savcı Bey’ yorumları yapıldı. 

Türkiye’de çok sık rastlanan “Devletin gücünü eline geçirip vatandaşı ezme” zihniyetinin yeni bir örneği Osmaniye’de yaşandı. Savcı Bülbül, ayrıcalıklı muayene talebini reddeden doktoru gözaltına aldırdı. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bülbül, Osmaniye Devlet Hastanesi ortopedi bölümüne gelerek, Ortopedi Uzmanı Doktor Kemal Gökhan Günel’in odasına girdi. Savcı olduğunu söyleyen Mehmet Bülbül, doktordan kendisini muayene etmesini istedi.  

İçeride başka bir hasta olduğunu söyleyen Doktor Günel, ayrıca Savcı Mehmet Bülbül’e daha önceki doktoruna kontrol olması gerektiğini, bu şekilde kendisini muayene edemeyeceğini belirtti. Savcı Bülbül “Seninle uğraşırım” diyerek doktoru tehdit etti.  

Daha sonra Güneli’in gözaltına alınması için talimat verdi. Olayın duyulması üzerine hastane yönetimi ve diğer doktorlar, meslektaşlarının bu şekilde gözaltına alınmaması için Günel’in odasının önüne gelerek gözaltı işlemine engel olmak istedi. Daha sonra Doktor Günel başka bir araçla Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğüne ifade vermeye gitti. Türk Tabipler Birliği (TTB) “Mesleki nüfusunuzu kullanmaya dayalı bu zorbalık kabul edilemez” diyerek sürecin takipçisi olacağını duyurdu.  

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ise Savcı Bülbül hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. Doktor Günel olaya ilişkin “Hasta muayene ediyordum. Sert bir şekilde kapı çaldı, birdenbire içeri bir şahıs girdi. Kendisinin savcı olduğunu söyledi ve muayene etmemi istedi. Ben de içeride hasta varken bu şekilde muayene edemeyeceğimi bildirdim.  

Durumunu anlattı, sonra kontrolünün geldiğini söyledi. Ben de kendisine muayene ve tedavi olduğu ve kendisinin takibinin yapıldığı ilk hekimden muayene olması gerektiğini ilettim. ‘Ben Cumhuriyet başsavcısıyım, seninle uğraşırım’ dedi. ‘Bizim kendi haklarımız var’ dedim. Gerekli yerlere gidip şikayette bulunabileceğini söyledim.  

Bunun üzerine şahıs odadan çıkmadı. Sesini yükseltip parmak sallamaya başladı. Normal yolla konuşmaya çalışmama rağmen bana bağırarak konuşma demeye başladı. Sanki kendisiyle bağırarak konuşuyormuşum gibi. ‘Beyefendi, sizinle diyalog kuramıyorum’ deyip odadan çıkıp gittim” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Gücü eline geçirince kendini devlet zannetmenin tek örneği bu değil. 

Koronavirüs denetimleri sırasında Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, dışarıdan gördüğü işletmenin içerisine girerek, oturan vatandaşla girdiği diyalogda ‘İndir şu arka ayağını’ ifadesini kullanmıştı.  

Kaymakam Abban daha sonra görevlilere işyerinin kapatılması talimatını vermişti. Yine yakın zamanda bir başka örnek olarak Denizli Valisi Ali Fuat Atik, yaptığı denetimler sırasında bir döner ustasına uyarılarda bulunmuştu.  

Vali Atik kendisini duymadığı için döner kesmeye deva eden döner ustasına sinirlenerek ceza kestirmişti. Yine Ordu’nun Ünye ilçesinde aracını hatalı parkeden savcının camına “Aracınızı hatalı parketmişsiniz” notunu bırakan bir vatandaş savcının talimatıyla gözaltına alınmıştı.  

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN