Bir restorasyon faciası daha: Tarihi Koza Han'a bazalt taş

Bir restorasyon faciası daha: Tarihi Koza Han'a bazalt taş

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan tarihi Koza Han'daki Arnavut kaldırımları sökerek yerine bazalt taş döşemeye başlaması tepki topladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2016'da Anıtlar Kurulu’ndan onay aldığı proje çerçevesinde tarihi Koza Han’ın Arnavut kaldırımlarını sökerek yerine bazalt taş döşemeye başladı. Belediyenin düzenlemesine tepki yağdı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde konuya ilişkin yer alan açıklamada; “UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan, Hanlar Bölgesi’nin çekirdek alanı içerisinde yer alan ve 15’inci yüzyıldan günümüze kadar geçen sürede ticaret alanı olarak kullanılan Koza Han’da, avludaki baskı beton uygulamaları sökülüp tarihi dokuya uygun olarak yerine 550 metrekare doğal kırma granit küp taş uygulaması yapılacak. Yine 525 metrekare mucartalı bazalt taşı uygulaması gerçekleştirilecek. Çay ocağı ve kafeterya işletmelerinin Han avlusuna olan sınırlarını belirtmek ve avluya olan işgaliyeleri engellemek için yine tarihi dokuya uygun olarak ahşap çiçeklik üniteleri ve oturma birimleri yapılacak” denildi.

0812150a-81b2-4ac6-b750-96b90449aadd-16-9-1609397845-880x495.jpg

"YİNE BİR RESTORASYON GARABETİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Koza Han’da yaptığı çalışmaya CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’dan tepki geldi. Kayışoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Bursa’da 500 yıl önce yapılmış olan tarihi alışveriş merkezi Koza Han’ın fotoğrafı. Yine bir restorasyon garabeti ile karşı karşıyayız. Taşları sökün betona gömün, yağmur yeraltına sızmasın. Çocuklarımıza tarih kalmasın” dedi.

unknown-1-3.jpeg

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da “Kozahan’da zemin yenileme adı altında yine bir restorasyon rezaleti yaşanıyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kozahan'da tarihi dokuyu bozan bu çalışma derhal durdurulmalı ve eski tarihi görüntüsüne yeniden kavuşturulmalı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN