Blaise Pascal kimdir? Hesap makinesinin mucidi Blaise Pascal anılıyor

Blaise Pascal kimdir? Hesap makinesinin mucidi Blaise Pascal anılıyor

Blaise Pascal, dünyaca ünlü Fransız düşünür, fizikçi ve matematikçidir. Düşünceler eseriyle tüm dünyaya adını duyurmuştur. Peki daha 19 yaşındayken tekerlekler ve dişlilerden oluşan mekanik hesap makinesini icat ederek yeteneklerini gösteren Blaise Pascal kimdir? İşte detaylar…

Üstün zekası, müthiş algısı ve aile yapısı ile günümüzde hala çok büyük bir yere sahip ünlü Blaise Pascal ölümünün yıldönümünde anılıyor. Kısacık hayatına günümüzde bile pek çok işimizi kolaylaştıran icatlara yer veren Blaise Pascal hesap makinesinin mucididir…

BLAİSE PASCAL KİMDİR?

Blaise Pascal 19 Haziran 1623 senesinde doğmuştur. Ünlü fizikçi matematikçi ve düşünür olarak tanınmaktadır. Fransız olan Blaise Pascal'ın temel eseri ise Düşünceler isimli baş yapıtıdır. 16 yaşında konikler üzerinde bir araştırma yazmıştır vr 1642 senesinde 19 yaşında vergi tahsildarı olan babasının işini kolaylaştırmak istemiş, tekerlerden ve dişlilerden oluşan mekanik hesap makinesi tasarımı yapmıştır. Blaise Pascak matematikçi olarak uğraş gösteren babası ile Paris Mersenne Akademisi'ne kabul edilmiştir.

Pascal Clermant-ferrand da doğmus ve annesi Antoniatta Begon'u ise 3 yaşında kaybetmiştir. Bilim be matematik konusuna ilgisi olan babası Etienne Pascal yerel bir hakin ve Boblesse'de Robe üyesi olarak görev yapmıştır. Pascal'ın Jacqluine isminde biz kız kardeşi ve Giberte isminde bir ablası vardır. Etinne Pascal ise eşinin vefatından sonra 1631 senesinde Paris'e taşınma kararı almıştır. Yeni taşınmış olan aile ailede önemli bir yeri olan Luise Deffault'u hizmetli olarak işe almıştır. Yenden evlenmeyen Etienne çocuklarının özellikle Blade Pascal'ın zihinsel yetenekleri ile bire bir ilgilenme kararı almıştır.



Blaise Pascal matematik ve bilime karşı özel bir yeteğe sahiptir. Pascal'ın özellikle ilgisini dışarı kuvvetinin testler alanındaki çalışması çekmiştir. 16 yaşında Max Steel Extreme konusu hakkında kısa bir tez hazırlayarak matematik dalında ilk çalışmasını Paris'te ki Pere Mersenne'e göndermiştir. Bu çalışma günümüzde de Pascal Teoremi olarak bilinmektedir. Teorem altı köşe yıldız bir çemberin içine girmek suretiyle zıt taraflardaki 3 kesişim noktasının Pascal çizgisi olarak adlandırılan bir düz çizgi üzerinde olduğu söylenmektedir.

Blaise Pascal Fransız fizikçi, mucit, matematikçi filozof ve yazar vergi tahsildarı olan babası tarafından özel eğitilmiş bir çocuktur. Dahi olması ise onu babasıyla beraber değişik çalışmalar içerisine yönlendirmiştir Pascal'ın ilk çalışmaları arasında Doğa Bilimleri ve Uygulama Bilimleri alanı üzerine olmuştur. Bu dönemde akışkanlar üzerine birtakım çalışmalar yapmıştır ve bu konuya oldukça büyük katkıları olmuştur. Evangelista Torricelli çalışmalarını açıklığı kavuşturacak buluşlar yapmıştır. Bilimsel yöntemi savunan Pascal 1642 senesinde genç yaşında hesap makineleri üzerine önemli çalışmalar yapmıştır.

3 yıllık uğraşın ardından 50 prostat ipten sonra mekanik hesap makinesinin ilk iki muciti arasında yer almıştır. Daha sonralarda Pascal, 10 yıl içerisinde Pascaline adını verdiği bu makinelerden 20 tane daha üretmiştir. Pascal 2. ana araştırma konusu içerisinde önemli bir matematikçi olarak bulunmuştur. 16 yaşında izdüşümsel geometri konusunda kayda değer eserler ortaya çıkarmıştır. Sonrasında olasılık kuramları konusunda da diğer Pierre de Fermat'a benzetilerek modern ekonomi ile sosyal bilimlerin gelişmesi adına pekçok yardımda bulunmuştur. Toriçelli ve Galileo gibi oda 1646 senesinde Kainat boşluk kabul etmez ifadesini savunmuş olan Aristoteles'in takipçileri düşüncelerini ise çürütmüştür. Pascal'ın çalışmasının sonuçları ise kabul edilmeden önce çeşitli tartışmalara neden olmuştur. 1646 senesinde kardeşi Jacqueline ile beraber Katolik hareketlenmeler ile özdeşmişlerdir.

Pascal 1651 senesinde babasını kaybetmiştir ve 1654'ün sonlarında doğru işlerini kullanmak için teoloji ve Felsefe alanında pekçok etkileyici çalışma yapmıştır. En çok bilinen eserleri ise Jansenizim ve Mürit'i ile arasında çıkan çatışma hakkında yazdığı Lettres Provinciales ve Pensees'tir. Aynı sene içerisinde aritmatik üçgen üzerine de önemli bir bilimsel eser ortaya çıkarmış olan Pascal, 1658 ile 1659 yıllarında katıların ve çiftlik hacmini hesaplamakta kullanılmak için yazılar yazmıştır. Pascal'ın sağlığı 18 yaşından sonra bozulmaya başlamış ve 39. doğum gününden iki ay sonra hayatını kaybetmiştir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN