İstanbul'un ardından ikinci Trump Towers Gürcistan'a yapılıyor: Tiflis'e 70 katlı dev gökdelen

İstanbul'un ardından ikinci Trump Towers Gürcistan'a yapılıyor: Tiflis'e 70 katlı dev gökdelen

Trump Organizasyonu (Trump Organization), Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te ülkenin en yüksek binası olacak yeni bir gökdelen projesi için ortaklık kurdu. Bu hamle, Trump ailesinin Donald Trump'ın ikinci başkanlık döneminde yurtdışı iş stratejilerinde ne denli büyük bir değişikliğe gittiğinin yeni bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz yıllarda İstanbul Şişli'de yapılan Trump Towers'ın ardından şimdi de komşu Gürcistan'a devasa gökdelen yapılıyor. "Trump Tower Tbilisi" adını taşıyacak olan karma kullanımlı proje, yaklaşık 70 katlı olacak ve tamamlandığında başkent Tiflis'in en yüksek yapısı unvanını alacak. Lüks konutlar, ticari alanlar ve otel konforunda sosyal donatılar içerecek olan projenin tasarımı dünyaca ünlü mimarlık firması Gensler tarafından üstleniliyor.

GÜÇLÜ KONSORSİYUM VE KÖKLERE DÖNÜŞ

Gökdelenin arkasındaki konsorsiyumda Gürcistan'ın en büyük gayrimenkul firmalarından Archi Group ve enerji, perakende, gayrimenkul gibi alanlarda faaliyet gösteren bir Gürcü holdinginin parçası olan Biograpi Living yer alıyor. Archi Group'un bugüne kadar 55'ten fazla projeyi tamamladığı ve on binlerce konut teslim ettiği biliniyor.

Projeye dahil olan bir diğer dikkat çekici ortak ise New York merkezli Sapir Organization. Daha önce de Trump ile çeşitli ortaklıklara imza atan ve Manhattan ile Miami'de yüksek profilli projeler geliştiren şirketin CEO'su Alex Sapir, ailesinin Gürcü kökenlerine dikkat çekti. Sapir, yayınlanan basın bülteninde projeyi Gürcistan'ın geleceğine "anlamlı bir katkı" sağlama yolu olarak tanımladı.

"ÇIKAR ÇATIŞMASI" TARTIŞMALARI YENİDEN ALEVLENDİ

Trump Organizasyonu, Donald Trump'ın ikinci kez göreve gelmesinden bu yana uluslararası lisanslama ve markalaşma anlaşmalarını merkeze alan agresif bir büyüme stratejisi izliyor. Ortadoğu, Vietnam ve Hindistan'ı da kapsayan yeni yurtdışı projeleri dalgası, eleştirmenler tarafından potansiyel çıkar çatışmaları yaratabileceği gerekçesiyle endişeyle karşılanıyor.

Şirketin başkan yardımcılarından olan Eric Trump ise ticari faaliyetlerin yönetim politikalarından tamamen ayrı tutulduğunu belirterek çıkar çatışması iddialarını reddediyor. Eric Trump proje hakkında yaptığı açıklamada, Tiflis yatırımının şirketin "küresel çapta tanınan mükemmellik standardını" Gürcistan'a taşıyacağını ifade etti.

İLK DÖNEMDEKİ İPTALİN RÖVANŞI MI?

Trump markasının Gürcistan ile olan ilişkisi aslında eskiye dayanıyor. 2012 yılında şirket, Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki tatil şehri Batum'da bir proje planlamış, ancak Trump'ın ilk başkanlık döneminde çıkar çatışması algısından kaçınmak amacıyla diğer birçok yabancı anlaşmayla birlikte bu projeden de geri adım atılmıştı.

WSJ'nin analizine göre şirketin yeni dönemdeki agresif tutumunun altında yatan sebep, Trump'ın ilk döneminde ticari faaliyetleri gönüllü olarak askıya almalarının kamuoyunda yeterince takdir görmediğine dair şirket içindeki genel inanç.

GÜRCİSTAN'IN YABANCI SERMAYE ARAYIŞI

Jeopolitik olarak hassas bir konumda bulunan; bir yandan Batı ile ilişkilerini geliştirirken diğer yandan Rusya ile olan gerilimleri yönetmeye çalışan Gürcistan, son yıllarda yabancı sermayeyi ülkeye çekmek için yoğun mesai harcıyor. İş dünyası dostu politikaları, nispeten düşük vergi oranları ve büyüyen turizm sektörüyle dikkat çeken ülkenin, böylesi yüksek profilli bir projeyle uluslararası yatırımcıların daha fazla ilgisini çekmesi bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN