BM, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum iddialarını doğruladı

BM, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum iddialarını doğruladı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İranlı yetkililerin Natanz’daki yer üstü nükleer santralinde uranyumu yüzde 60 bölünebilir saflığa kadar zenginleştirme sürecini başlattığına ilişkin açıklamalarını doğruladı.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

İran’ın uranyumu zenginleştirmeye yönelik bu adımı, nükleer silah imalatı için yeterli nükleer malzeme sağlayacağından, Tahran’ın ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’le imzaladığı 2015 nükleer anlaşmasına geri dönüş sürecini başlatılıyor. 

Daha önce, yine anlaşmayı ihlal ederek bu oranı yüzde 20’ye çıkaran İran’ın, anlaşmaya göre, uranyumu yalnızca yüzde 3.67’ye kadar zenginleştirmeye izni vardı. Ancak İran, sorumlusunun İsrail olduğunu öne sürdü ve Natanz’daki Yakıt Zenginleştirme Tesisine zarar veren patlamaya tepki olarak bu oranı yüzde 60’a çıkardı. 

Reuters'ta yer alan habere göre, İran’da, yüzde 60’a kadar zenginleştirilmiş UF6 üretimine başlandığını doğrulayan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’da üretilen UF6’nın etkisini analiz etmek için numune aldığını bildirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN