Beyaz Saray, yaptırım sinyali vermişti... Uranyum 'Fukuşima' zirvesini aştı

Beyaz Saray, yaptırım sinyali vermişti... Uranyum 'Fukuşima' zirvesini aştı

Rus enerji şirketi Rosatom'a yaptırım uygulanacağı endişeleri, spot uranyum fiyatlarının zirve yapmasına neden oldu. Buna göre, spot uranyum fiyatları 2011 Fukuşima felaketinden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası Moskova yönetimine karşı alınan yaptırım kararları, nükleer enerji sektörünü de vurdu. Rus nükleer enerji devi Rosatom’a yaptırım uygulanacağı endişeleri, spot uranyum fiyatlarının zirve yapmasına neden oldu.

UxC LLC verilerine göre perşembe günü 59,75 dolardan işlem gören uranyum için bu rakam Mart 2011'de Fukuşima'da yaşanan reaktör erimesi sonrası Japonya'nın tüm reaktörlerini kapatma kararı alarak uranyuma olan talebin zıplamasına neden olmasından bu yana ulaştığı en yüksek seviye.

BEYAZ SARAY “DEĞERLENDİRME” MESAJI VERMİŞTİ

Bloomberg HT'de yer alan bir habere göre, Beyaz Saray, Rus kamu enerji şirketi Rosatom'a yaptırım açıklamayı değerlendirdiği belirtilirken bu durumun Rusya'dan ithal edilen uranyumla ilgili endişelere yol açmasına neden oldu.

Rosatom ve alt kuruluşları küresel zenginleştirilmiş uranyum tedarikinin yüzde 35'inin sağlaması nedeniyle özel bir yere sahip. 2020 yılında ABD'ye ihraç edilen uranyumun yüzde 16,5'u da Rusya tarafından gerçekleştirildi.

“ENDİŞELER GEÇMEDEN FİYATLARIN İNMESİ OLASI DEĞİL”

"Rusya'nın nükleer yakıt alımına son verileceği endişeleri, alıcıların geçtiğimiz iki hafta boyunca spor piyasaya yönelmesine neden oldu" diyen UxC Başkanı Jonathan Hinze, "Batıya ihraç edilen Rus zenginleştirilmiş uranyumuna kısıtlama getirileceği beklentileri devam ettiği sürece spot uranyum fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının sona ermesi pek mümkün görünmüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fiziksel piyasayı agresif şekilde köşeye sıkıştıran The Sprott Physical Uranium Trust isimli fon, geçtiğimiz aydan beri aktif olarak alım yaparak piyasanın yükselişine katkıda bulundu. Fon geçtiğimiz ay uranyum varlıklarını yüzde 10 artırdı.

Dünyanın en büyük uranyum tedarikçilerinden Cameco Corp.'un sözcüsü konuyla ilgili fiyatların uzun vadede yeterince iyileşmesi durumunda firmanın üretimini artırabileceğini kaydetti.

Association İletişim Direktörü Jonathan Cobb, "Nükleer santraller genelde en az 1 yıllık ihtiyaçlarını karşılayacak üretilmiş yakıtı tesislerde bulundururlar, bu miktar çoğu zaman daha fazladır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN