Son dakika! BM'den Suriye açıklaması: Kabus yaşanıyor

Son dakika! BM'den Suriye açıklaması: Kabus yaşanıyor

Son dakika haberi... Suriye’de ‘kabusun yaşandığını’ belirten Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bölgede yaşayan çocukların yarısının savaşsız bir günü olmadığını ve Suriye nüfusunun yüzde 60’ının açlık riskiyle karşı karşı kaldığını söyledi.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Suriye’deki iç karışıklıkların 10. yıl dönümünde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Suriye’deki yıkımın boyutunu tam olarak anlamak imkansız, ancak (Suriye) halkı bu yüzyılda dünyanın tanık olduğu en büyük suçların bazılarına katlandı. Zulmün boyutu vicdanı sarsıyor” dedi. 

2011’de, Rusya ve İran’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı desteklemesine karşılık ABD’nin muhalefete arka çıkması, Esad’ın demokrasi yanlısı protestoculara yönelik baskısını iç savaşa dönüştürmüştü. Milyonlarca Suriyeli’nin baskılar nedeniyle ülkeden kaçması veya ülke içinde başka bölgelere göç etmek zorunda kalması sonucu Suriye, 10 yıldır devam eden insanlık dramına sahne oluyor. 

"SURİYE'DEKİ DURUM KABUS OLMAYA DEVAM EDİYOR"

Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte Suriye’nin gündemden düştüğünü belirten Guterres, “Hal böyleyken (Suriye’deki) durum kabus olarak kalmaya devam ediyor” dedi. Bölgeye daha fazla insani yardım yapılması gerektiğini söyleyen Guterres, sınıra ve sınır ötesine daha fazla teslimat yapmanın ihtiyacı olan herkese ulaşmak için çok önemli olduğunu vurgulayarak Güvenlik Konseyi'ni bu konuda fikir birliği için defalarca toplanmaya çağırdığını söyledi. 

2014 yılında BM Güvenlik Konseyi, dört noktada Suriye'de sınır ötesi bir yardım operasyonuna izin vermişti. Ancak geçen yıl Rusya ve Çin’in bu noktalardaki yardıma muhalefet etmesi nedeniyle yalnızca tek noktadan, Türkiye üzerinden insani yardıma izin verildi.

Reuters’ta yer alan bir haberde, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye sınır ötesi yardım konusunu Temmuz ayında yeniden ele alacağı duyuruldu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN