İngiliz halkının AB’den çıkmak yönünde karar alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AB müzakerelerinin devam edip etmeyeceğini referanduma götürürüz” çıkışı AB’yi yeniden Türkiye’nin gündemine soktu.
İngiliz halkının AB’den çıkmak yönünde karar alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AB müzakerelerinin devam edip etmeyeceğini referanduma götürürüz” çıkışı AB’yi yeniden Türkiye’nin gündemine soktu.
Peki Türk halkı ne düşünüyor. Gerçekten AB ile müzakerelerin durdurulmasını istiyor mu? İngiltere gibi AB'den vazgeçmek istiyor mu?
MAK Araştırma İngiltere’deki referandumdan hemen sonra 23-24 Haziran tarihleri arasında halkın nabzını tuttu.
2.700 kişi ile telefonla yapılan bir ankette deneklerin % 52.5 erkek, % 47.5 kadın olarak seçildi.
MAK Araştırma’nın anketine göre, katılımcıların yüzde 68'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referanduma götürürüz dediği "AB ile müzakerelerin bitirilmesi"ni destekliyor. Soruya yüzde 23 oranında hayır cıkarken, kararsızların oranı yüzde 9'da kaldı.
Sık sık tartışma konusu olan AB'nin Türkiye konusundaki samimiyeti de katılımcılara soruldu. Halkın yüzde 82'si "Samimi değil" cevabını verirken, sadece yüzde 12'si "Samimi" cevabını verdi. Kararsızlar ise yüzde 6.
AB'nin Türkiye'yi neden birliğe almadığı konusunda, din faktörünün hala önemli bir neden olarak görüldüğü de araştırmanın çarpıcı sonuçlarından. "Size göre Avrupa Birliği tam üyelik konusunda Türkiye'ye neden zorluk çıkarıyor?" sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı "Müslüman olduğumuz için" cevabını verirken, üzde 10'u Türkiye'nin ev ödevini yerine getiremediğini düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 7'si Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme konusunda yaptığı çalışmaları samimi bulurken, yüzde 19'u aksi görüşü savunuyor.
MAK Araştırma'nın anketindeki en çarpıcı sonuç ise AB'ye üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin yaptığı reformların vazgeçilmez kazanımlar olarak halk tarafından benimsenmesi. Başka bir anlatımla ezici çoğunluk, Türkiye üye olmasa da AB değerlerine sahip çıkılması gerektiğini düşünüyor. "Avrupa Birliği ülkelerinde var olan kişi ve hak ve özgürlüklerine yönelik düzenlemer Türkiye'de her halukarda devam etmelimidir?" sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 88 oldu. Hayır ise yüzde 4'te kaldı. Bu sonuç, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Adına Ankara kriterleri der, yolumuza devam ederiz" söyleminin desteklendiğini gösteriyor.