CHP'den kanun teklifi: Kod-29 İş Kanunu'ndan çıkarılsın!

CHP'den kanun teklifi: Kod-29 İş Kanunu'ndan çıkarılsın!

CHP, sendikalaşmayı önlemek ve tazminat yükünden kurtulmak isteyen patronların silahı Kod-29 ile ilgili harekete geçilmesini talep etti. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, işverene haklı nedenle derhal fesih hakkı tanıyan 25 maddenin 2. fıkrasının İş Kanunu'ndan çıkartılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hükümetin son 1 yılda yaptığı desteğin 53-54 milyar lira olduğunu söyledi.

"BÜYÜK BİR PARA YOK"

Dünya çapında yapılan yardımlara bakıldığında, gelişmiş ülkelerde GSMH'nın yüzde 5'ine kadar ulaştığını belirten Bekaroğlu, gelişmekte olan ülkelerde bu oranının yüzde 2,5'larda olduğunu söyledi. Bekaroğlu, Türkiye'de yüzde 1'in altında olduğunu belirterek "Bu desteğin hemen hemen tamamı İşsizlik Fonu ve IBAN'dan gelen paralarla yapılmış. Hazineden gelen bir kuruş, büyük bir para yok" diye konuştu.

"BİR MADDEYİ İSTİSMAR EDİYORLAR"

Bekaroğlu, pandemi sürecinde  işçi çıkarma yasağı olduğunu anımsatarak, ancak işverenler arasında bulunan fırsatçıların, İş Kanunu'nun bir maddesini istismar ettiğini ifade etti. 

İş Kanunu'nun 25. maddesinin, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri' başlıklı 2. fıkrası çerçevesinde insanların işten çıkarıldığını belirten Bekaroğlu, bu maddenin çok problemli olduğunu belirtti. 

KOD 29 NEDİR?

 

4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/2. maddesi kapsamında belirtilen kabahatleri işleyen çalışanların sözleşmeleri, SGK'nın işten ayrılış kodlarından biri olan 29 koduyla işveren tarafından feshedilebiliyor.

 

Bu maddede, işyerinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan işçilerin işten çıkarabilecekleri belirtiliyor.

 

Kod-29'la işten atılan bir işçi tazminat ya da işsizlik maaşı alamıyor. Üstelik bu kodla çıkartılan işçilerin bir daha iş bulmaları çok zor.

"YÜZLERCE İŞÇİ İŞTEN ATILDI"

Maddenin İş Kanunu'ndan çıkarılması gerektiğini, bunun için kanun teklifi verdiklerini dile getiren Bekaroğlu, şöyle dedi: 

"Bu maddeyle insanlar işten çıkarıldığı zaman ne ihbar ne kıdem tazminatı ödeniyor ne de işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor bu işçiler. Bu işçiler aileleriyle açlığa mahkum ediliyor. Bu maddeyle, ahlaksızlık, hırsızlık, kötü hallerden işten atılanlar başka yerde de iş bulamıyor, sosyal ölüme mahkum ediliyor. Bunu fırsat bilerek, işten çıkarma yasağının istisnası olarak kullanıldı. Yüzlerce, binlerce işçi işten atıldı.

Bir insan pandemiye kadar ahlaksız değil de pandemi döneminde ahlaksız, hırsız mı oldu? Hep beraber mi tacizler yaptılar. Bu pandemi aynı zamanda ahlaksızlığa da mı yol açıyor? Bu insafsızlıktır. Bu insafsızlık bu hükümet döneminde yapıldı, gözünün yaşına bakılmadı. Bu maddenin, bugüne kadar bu haliyle İş Kanunu'nda bulunması büyük bir ayıptır."

"ILO DA YASAKLIYOR"

Tüm partilerin bir araya gelerek bu maddeye bir çare bulması gerektiğini dile getiren Bekaroğlu, "Bütünüyle çıkarılsın. ILO da bunu yasaklıyor. Defalarca bu maddenin düzeltilmesiyle ilgili ILO tarafından eleştiri gelmiştir.

Maddenin en büyük eksikliklerinden biri işçinin savunması alınmadan işverenin beyanıyla atılıyor. Daha sonra 'Mahkemeye ver' deniliyor. Bu mahkeme 2-3 sene devam ediyor; ne yiyip ne içecek" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN