Çin’in Doğu Türkistan’daki kamplarından kaçan Sayragül Sawut'a ödül

Çin’in Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine uyguladığı zulümden kaçan Sayragül Sawut, 'Uluslararası Cesur Kadın Ödülü' ile onurlandırıldı. Sawut, ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Melania Trump'ın elinden aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Melania Trump, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen “Cesaret Kadınlar 2020”ye katıldı. Burada ödül alanlar arasında 2018'de Çin'in eğitim kamplarında korkunç işkenceler görüp Kazakistan'a kaçan Uygur kadını, Sayragul Sauytbay da vardı.

6 Ağustos 2018'de, bir Kazak yargıç tarafından sahte bir pasaportla Kazakistan'a kaçtığı gerekçesiyle sınır dışı edilen ve tutuklandıktan sonra Çin'e sınır dışı edilen Sauytbay, çabasından asla vazgeçmedi. Önce Çin'de yaşamlarını sürdüren aile üyelerinden birkaçının tutuklandığı haberini aldı. Ardından ona ve çocuklarına tehditler yağdırıldı.

Hem avukatı Ayman Umarova'ya hem de kendisine karşı ölüm tehditleri hiç azalmadı. Sauytbay'ın sığınma talebinin kabul edilmesine dair Kazakistan'da kampanyalar düzenlendi. Kampanyanın başında yer alan Kazak İnsan Hakları Örgütü lideri Serikhzan Bilash ev hapsi ile cezalandırıldı. Serbest bırakıldıktan sonra da topluluk önünde konuşması yasaklandı.

Sauytbay, Kazakistan'a defalarca sığınma talebinde bulundu. Eğitim kampları aracılığıyla zulmün korkunç gerçekliği hakkında yabancı medya ile konuşmayı bırakması konusunda birkaç mafya tarzı uyarı aldı. Yoksa çocukları sonuçlarına maruz kalacaktı.

3 Haziran 2019'da Sauytbay'a İsveç'ten sığınma hakkı verildi. Şimdi özgür bir kadın ve korkunç Doğu Türkistan kamplarındaki yaşanan zulümleri anlatmaya devam ediyor.