Çin’in resmi büyüme rakamları gerçekçi değil

Çin’in resmi büyüme rakamları gerçekçi değil

Çin, Nisan ve Haziran ayları arasındaki büyüme oranın yüzde 3,2 olarak açıkladı. Ancak ülkedeki limanlar ve havaalanlarındaki hareketliliği analiz eden Avrupalı uzmanlar bu rakamın gerçek olmadığını söylüyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA

ABD ve Avrupa ekonomileri korona nedeniyle yüzde 10’un üzerinde küçülme yaşarken, Çin Nisan-Haziran arası yüzde 3 büyüdüğünü açıkladı. Ancak bu büyüme oranı uzmanları ikna etmedi, Paris’deki QuantCube isimli araştırma kuruluşunun açıklamasına göre Çin’in yüzde 3,2 oranında büyüme göstermesi imkansız.

QuantCube, Fransa Uzay Ajansı ile birlikte çalışıyor. Uydu görüntüleri ile Çin’deki inşaat faaliyetlerini ve Çin limanlarındaki 80 bin geminin hareketliliğini izliyor. Uydu görüntüleri aracılığı ile ülkedeki üretim yoğunluğu hakkında fikir veren hava kirlilik oranları da tespit ediliyor.

TAŞIMA TRAFİĞİ GERÇEKLERİ GÖSTERDİ

Spigel Online isimli Alman haber sitesinde yer alan haberde QuantCube’nin sahibi Thanh-Long Huynh gözlemledikleri verilere göre Çin’in yüzde 3,2 oranında büyümesinin imkansız olduğunu söylüyor. Hunyn bu iddiasını şirketlerinde geliştirdikleri analiz sistemiyle belirlenen ticaret endeksine dayandırıyor. Bu veriler Çin limanlarında ve havaalanlarındaki hareketliliği baz alıyor ve buna göre yüzde 3,2’lik büyüme değil yüzde 7,6 bir küçülme söz konusu.

Huynh bunun bir süpriz olmadığını çünkü Çin“in en önemli ticaret ortağı olan ABD ve Avrupa’da da Çin ürünlerine olan talebin büyük düşüş gösterdiğini söyledi. QuantCube araştırmasına göre bir diğer önemli kriter olan iş yeri rakamlarının da Pekin tarafından resmen beyan edilen sayıların çok altında olduğu bildirildi. Düşüş gösteren bir diğer önemli gösterge ise Çin’de perakende alışverişlerinde kaydedilen düşüş.

RAKAMLARI HİÇ DEĞİŞMİYOR

Çin’in açıkladığı büyüme rakamları güvenilir olmadığı için ekonomistler daha önceki yıllarda da kendi tahminlerini açıklamışlardı. Singapur’da bulunan Capital Ekonomicks isimli kurum da müşterilerine Çin’in gerçek durumunu yansıtan analizler gönderiyor. Bu analizlere enerji tüketim miktarı, büyük kentlerde trafik yoğunluğu gibi verilere dayanıyor. Daha önce yılarda inşaat sektöründe yaşanan bir kriz de çimento tüketin oranlarındaki düşüş sayesinde tespit edilmişti.

Çin Komunist Partisi 2010 ve 2020 yılları arasında ekonomik gücünü ikiye katlama kararı almıştı. Bu tarih aralığında veriler, öngörülen hedefi doğrular şekilde açıklanıyor. Bir çok büyük ekonomiler hedeflerini sürekli revize etmek zorunda kalırken, Çin hiç değişiklik yapmadı. Uzmanları bu istatistiklerin gerçekçi olamayacağından hareket ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN