Çorlu tren kazası neden oldu dray nedir? Trenin dray olması ne demek?

Çorlu tren kazası neden oldu dray nedir?  Trenin dray olması ne demek?

Edirne-Halkalı seferini yapan trenin Çorlu yakınlarında devrilmesinden sonra tren kazasına neden olduğu açıklanan dray nedir? ve Trenin dray olması ne demek? soruları sorulmaya başlandı. İşte 24 kişinin hayatını kaybettiği kazanın nedeni olan dray hakkında merak edilenler...

Uzunköprü- Halkalı seferini yapan tren Çorlu'da dray nedeniyle kaza yaptı. İçinde 362 yolcu ve 6 personel bulunan yolcu treninin devrilmesine neden olan dray nedir ve trenin dray olması ne demektir? İşte kazaya neden olan dray kelimesi hakkındaki tüm ayrıntılar...

Dün saat 17.00’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi’nde Uzunköprü - Halkalı seferini yapan tren kaza yaptı. Yrtkililer kazanın dray nedeniyle meydana geldiğini açıkladı. 

DRAY NE DEMEK? 

Demiryolları terminolojisinde bilinen ve kullanılan dray bir durumu ifade etmek için kullanılır. 'Trenin dray olması' şeklinde kullanılan dray kelimesi, yaşanan bazı kazaların da nedeni olabilmektedir. 

Dray, yaşanan tren kazalarının ardından gündeme gelen ihtimaller arasında yer almaktadır. Dray tam manasıyla trenin rayla temasının ortadan kalkması anlamına geliyor. Trenin dray olması en son olarak Edirne-Halkalı seferinde yaşandı.

18-07/09/7-1531122914.jpg

DARAY KELİMESİ BAŞBAKANLIK TARAFINDAN KULLANILDI 

Dray kelimesini son olarak kullanan Başbakanlık, şu ifadelere yer vermişti;

"Edirne-Halkalı seferini yapan banliyö treninin Muratlı-Balabanlı bölgesine geldiğinde dray olması sonucu kaza meydana gelmiştir. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Yaralılarımıza acil şifalar, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise baş sağlığı diliyorum. Sayın Başbakanımız, kazanın ardından bölgeye giden Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ile telefonla görüşerek olay hakkında bilgi aldı. Gelişmeler an be an takip edilmektedir."

UZUNKÖPRU-HALKALI SEFERİ YAPAN TREN KAZASI NASIL MEYDANA GEKDİ? 

Uzunköprü- Halkalı seferini yapan, içinde 362 yolcu ve 6 personel bulunan yolcu treni dün saat 17.00’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi’nde devrildi. 5 vagonun raydan çıkarak devrildiği kazada ilk açıklamalara göre 10 kişi hayatını kaybederken, 73 kişi de yaralanmıştı. Sabah saatlerinde Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ yaptığı basın toplantısında ölü sayısının 24 olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kazadan sonra 318 kişinin hastanelere getirildiğini, bunlardan 194’ünün ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edildiğini belirtti. Bakan Demircan, halen 124 hastanın müşahede ve tedavi altında bulunduğunu söyledi. Hayatını kaybeden vatandaşları hastanede teşhis eden yakınları ise büyük acı yaşayarak gözyaşlarına boğuldu.

18-07/09/6-1531122922.jpg

EN SON BAKIM NİSAN AYINDA YAPILDI

Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan, Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasına ilişkin, "Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış.” dedi.

Arslan, Çorlu Kaymakamlığında oluşturulan kriz masasında, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile düzenlediği basın toplantısında, adli ve idari soruşturmanın titizlikle sürdüğünü söyledi. Eksiklikler varsa bunların ortaya çıkarılacağını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

"Elbetteki eksiklik varsa ortaya çıkacaktır ancak şunu ifade etmeliyim bu tip projelerde belli yıllara sari yapılan teknik kontroller, geometrik kontrolleri var. En son yılda bir kez yapılması gereken kontroller nisan ayında, yakın bir zamanda yapılmış. Yol boyunca tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar ilgili mercilere bildirir. 8 Temmuz'da 10.40 itibarıyla 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası metrekareye saatte 32 kilogram yağmur düşmüş, bu da oradaki menfezde olağanüstü şişmeye, zira zemin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygunluk nedeniyle olağanüstü şişkinlik olmuş. Tren raylarıyla menfez arasındaki malzemeyi götürmesi sonucu boşluk oluşturmuş, tren raydan geçtiği sırada zira raylar, traversler normal yoldaki gibi gözükmüş, makinistler tarafından görülme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra oradaki boşluk anlaşılmış, lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş, birinci vagon dray etmiş yani yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş, diğer vagonlar menfezi geçmekle yan yatmışladır.” Bakan Arslan, yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılara da şifa diledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN