Corona virüs aşısı yaptırmak zorunlu mu? Bakan Koca açıkladı

Corona virüs aşısı yaptırmak zorunlu mu? Bakan Koca açıkladı

Corona virüs aşısı yaptırmanın zorunlu olmayacağını belirten Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısında konunun masaya yatırıldığını söyledi. İnaktif ve mRNA olmak üzere iki çeşit aşı olduğunu vurgulayan Koca, hangi aşının daha güvenilir olduğunu da belirtti.

İnaktif aşının virüslere karşı yıllardır kullanılan aşılar olduğunu aktaran Koca, mRNA aşılarının henüz bir yan etkisinin olup olmadığının bilinmediğini açıkladı. Şu an için Çin ile aşı konusunda 50 milyon doz anlaşma yapıldığı bilgisini paylaşan Koca, aşının menşeine değil yöntemine bakılması gerektiğini anlattı.

KORONAVİRÜS AŞISI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına yönelik çalışmalar sürüyor. Türkiye de aşı alımına yönelik bazı anlaşmalar yaptı. İlk etapta Çin'den 50 milyon doz aşı alınacağı bilgisini paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının 11 Aralık 2020 tarihi itibarıyla sağlıkçılara uygulanmaya başlayacağını duyurdu.

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan'a konuşan Bakan Koca, koronavirüs aşısının zorunlu olmayacağını vurgulayarak, ancak vatandaşın ikna edilmesi gerektiğini kaydetti. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşa anlatacaklarını beyan eden Bakan Koca, aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini belirtti.

HANGİ ÜLKENİN AŞISI DAHA GÜVENLİ?

Çin, Almanya, İngiliz, Amerikan aşıları diye ayrım yapılarak konunun ele alınmaması gerektiğini anımsatan Bakan Koca, ilk başta ele alınması gerekilen hususun, aşının hangi yöntemle üretildiği olduğunu söyledi. Koca, aşının yönteminin, güvenilir olup olmadığını birinci dereceden etkileyeceğini söyledi.

İnaktif ve mRNA olarak üretilen iki tür aşı olduğunu bildiren Bakan Koca, inaktif yöntemle üretilen aşıların daha güvenilir olduğunu öne sürerek, tarihte bilinen en iyi yöntemin bu olduğunu savundu. Bunun uzun vadeli sonuçlarının bilindiğini aktaran Bakan Koca, virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşılarının, kısa zaman içerisinde iyi sonuç verdiğini belirterek, ancak uzun ve orta vadede nasıl bir etkisi göstereceğinin bilinmediğini paylaştı.

corona-virus-asisi-yaptirmak-zorunlu-mu-bakan-koca-acikladii.jpg

ÇİN AŞISININ YAN ETKİSİ VAR MI?

İnaktif yöntemle üretilen Çin aşısının fazla tercih edilmesi gereken aşı olduğunu yineleyen Bakan Koca, üretildiği ülkeye odaklanmanın yanlış olduğunu, yönteme odaklanmak gerektiğini yineleyerek, yıllardır bu yönteme dayalı olarak aşıların üretildiğini ve uzun vadede test edildiğini ve yine bir yan etkisinin olmadığını iddia etti.

İnaktif aşı yönteminin çok zor ve çok pahalı bir yöntem olduğu bilgisini paylaşan Bakan Koca, inaktif aşıların, kolay üretilebilir aşılar olmadığına dikkati çekerek, maliyetinin çok yüksek olduğunu ve bundan dolayı da diğer yöntemin daha fazla tercih edilen yöntem olduğunu belirtti.

Çin’le 50 milyon doz aşı anlaşması yapıldığını vurgulayan Bakan Koca, bunun üzerini diğer yöntemle üretilen aşılarla tamamlayacaklarını ifade ederek, diğer aşıların uzun vadede ne tür etkiler geliştirebileceğini bilmediklerini ifade etti.

‘AŞI YAPTIRACAĞIM’

Aşıyla ilgili tüm onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından kamuoyunun huzurunda bir hastanede aşıyı kendisinin de yaptıracağını kaydeden Koca, arkasından da o hastanede yer alan tüm sağlık çalışanlarının aşılarını yaptıracağını bildirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN