Corona virüsün yeni belirtileri ortaya çıktı! Koronavirüs belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

Corona virüsün yeni belirtileri ortaya çıktı! Koronavirüs belirtileri neler, nasıl anlaşılır?

Yaklaşık 4 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs (koronavirüs) salgını, insanları tedirgin etmeye devam ediyor. Bugüne kadar belirtileri grip salgınına benzetilen koronavirüsün (kovid-19), yeni belirtileri ortaya çıktı. Bilim insanları tarafından enfekte hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada, daha önce görülmeyen semptomların görüldüğünü fark ettiler. Peki, koronavirüs belirtileri neler? Corona virüs nasıl anlaşılır? İşte gün gün koronavirüs belirtileri...

Çin'in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019 günü ortaya çıkan ve dğnya genelinde 100 bine yakın insanın, ülkemizde ise 1000'e yakın vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüs (koronavirüs) salgını, grip salgınına benzemesiyle dikkat çekiyor. Bugüne kadar koronavirüsün (covid-19) belirtileri ateş, öksürük, halsizlik ve nefes darlığı olarak tespit edilmişken, İngiliz bilim insanlarının 400 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada yeni belirtiler ortaya çıktı. Vatandaşlar, "koronavirüs nasıl anlaşılır?", "Corona virüs belirtileri neler?" sorularını internette aratıyor. "Gün gün corona virüs belirtileri" detaylarını KARAR.com okurları için derledik...

CORONA VİRÜS NASIL ANLAŞILIR?

İlk olarak başlangıçta öksürük ve ateşle kendini gösteren hastalık ilerleyen süreç nefes darlığı gibi belirtilerle kendini belli eder. Virüs hastadan hastaya değişiklik gösterdiği gibi yaygın olarak görülen semptomları da bulunuyor. Hastalığı hafif olarak geçiren kişiler de hastalığı hiçbir belirtisinin görülmediği de oluyor. Bağışıklık sisteminin güçlü olduğu kişilerde bazı belirtilere daha az rastlanmaktadır.

GÜN GÜN CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ

1-3 gün arası belirtiler:

* Hafif ateşle birlikte boğaz ağrısı görülebilir
* Bağışıklığı zayıf olan kişilerde ishal ve mide bulantısı
* Soğuk algınlığı ve gribe benzer belirtiler görülebilmektedir.

4. gün belirtileri:

* Seste boğuklaşma
* Boğaz ağrısının şiddeti artar
* Yeme ve içmede zorluklar görülmeye başlanır
* Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal görülür

5. Gün belirtileri:

* Boğaz ağrısı iyice artar
* Yeme ve içme iyice zor bir hal alır
* Vücud ve uzuvlarını hareket ettirmekte güçlük yaşanır.
* Eklemlerde şiddetli ağrı görülür.

6. gün belirtileri:

* Öksürük başlar ve bu öksürük kurudur
* Yutkunma ve konuşma sırasında şiddetli boğaz ağrısı
* Mide bulantısı ile birlikte bitkinlik
* Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır
* Kusma ve ishal şiddetlenir

7. gün belirtileri:

* Vücut ısısı 38 dereceye kadar yükselir
* Balgam ve öksürük şiddetini artırır
* Baş ve vücut ağrısı ile birlikte kusmanın şiddeti artar

8. gün belirtileri:

* Nefes alıp vermede güçlük görülür
* Göğüs bölgesi çok ağır hissedilir
* Öksürüğün artması ile birlikte baş ve eklem ağrıları iyice artar
* Ateş 38 derecenin de üstüne çıkmaya başlar

9. gün belirtileri:

* Belirtiler artık şiddetini iyice artırmıştır.
* Dudak ve yüzde mavileşme görülmeye başlanır.
* Balgamla birlikte öksürük şiddetini artırır.
* Baş ve vücut ağrısı ile birlikte kusmanın şiddeti artar.

CORONA VİRÜSÜN YENİ BELİRTİLERİ ORTAYA ÇIKTI

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, enfeksiyon belirtileri ateş, öksürük, halsizlik ve nefes darlığı içeriyor fakat son olarak İngiliz bilim insanlarının 400 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, ateş, öksürük, halsizlik ve nefes darlığına ek olarak koku ve tat alma duyusunda kayıp yaşandığı saptandı.

Yeni belirtiler keşfedilse de Dünya Sağlık Örgütü bu belirtileri listeye eklemedi. Bunun nedeni olarak ise yeterli kanıt göstermediği düşünülüyor.

UZMANLAR CORONA VİRÜS BELİRTİLERİNİ ARAŞTIRDI

Koronavirüs (covid-19) salgını daha ağır vakalarda zatürre, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölüme yol açabiliyor. Kuluçka döneminin mevcut tahminleri bir ila 14 gün arasında değişiyor. Enfekte kişilerin çoğu beş ila altı gün içinde semptom gösterdiği biliniyor. Ancak İngiliz uzmanlar koronavirüs belirtileri ile ilgili yaptıkları araştırmada yeni bulgulara rastladığını iddia etti.

"KOKU VE TAT ALMA DUYULARINDA KAYIP YAŞANIYOR"

BBC'de yer alan habere göre; King's College London'daki bir ekip, bir uygulamaya koronavirüs (kovid-19) belirtileri ile ilgili 400 binden fazla kişinin yanıtları üzerinde araştırma yaptı.

Bilindiği üzere koku ve tat kaybı, soğuk algınlığı gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri arasında bulunmaktadır. Uzmanlar, ateş ve öksürüğün virüsün öne çıkan en önemli belirtileri olmaya devam ettiğini söylüyor.

KOKU VE TAT ALMA DUYUSUNU KAYBETTİLER

King's College araştırmacıları, uzmanların hastalığı daha iyi anlamasına ve savaşmasına yardımcı olmak için olası koronavirüs belirtileri hakkında bilgi toplamak istediler.

Buna göre;

* Yüzde 53 yorgunluk veya halsizlik yaşadıklarını söyledi.

* Yüzde 29 inatçı öksürük

* Yüzde 28 nefes darlığı

* Yüzde 18 koku veya tat alma duyusu kaybı

* Yüzde 10.5'inin ateşi vardı.

Koronavirüs testi pozitif olanlar arasında, beşte üçü (yüzde 59) koku veya tat kaybı olduğunu bildirdi.

Kulak, burun ve boğaz doktorlarını temsil eden ENT UK, bazı koronavirüs hastalarının bunları semptom olarak bildirebilmesinin şaşırtıcı olmadığını, ancak koronavirüse özgü olmadığını düşünüyor. Bazı araştırmacılar ise koku ve tat kaybının, kendi başlarına değil, öksürük ve ateş gibi diğer önemli şeylerin yanı sıra, ekstra belirtiler olabileceğini söylüyorlar.

Baş araştırmacı Prof Tim Spector yaptığı açıklamada, "Diğer semptomlarla birleştiğinde, koku ve tat kaybı olan kişilerin verilerimize göre Covid-19 olasılığı üç kat daha fazla gibi görünüyor ve bu nedenle kendi kendilerini izole etmeleri büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI' BAŞLATTI

Corona virüsü (koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında yeni bir yardım kampanya başlattıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır. Yardım kampanyasına 7 aylık maaşımı bağışlıyorum" dedi. Milli Dayanışma Kampanyası'nın detayları buraya tıklayın.

CORONA VİRÜS SON DURUM DÜNYADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs nedeniyle 9 Nisan 2020 saat 18.00 itibariyle dünya genelinde 89 bin 915 kişi, Türkiye'de ise 812 vatandaş hayatını kaybetti.

CORONA VİRÜS TÜRKİYE HARİTASI

Koronavirüs (covid-19) salgınının 81 ilin tamamında görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Nisan 2020 vaka sayılarını kamuoyuyla paylaştı. Virüsten kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 210 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 27, Kocaeli'de 14, Zonguldak'ta 12, Konya ve Ankara 11'er, Trabzon'da 9, Bursa'da 8, Balıkesir ve Tokat'ta 6'şar, Eskişehir, Malatya ve Muğla'da 5'er ölüm kayıtlara geçti. Türkiye'de illere göre koronavirüs vaka sayısını öğrenmek için buraya tıklayın.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONLINE CORONA VİRÜS TESTİ

Sağlık Bakanlığı'nın online koronavirüs kontrol testi hizmete girdi. Buraya tıklayarak, birkaç dakikada koronavirüs (kovid-19) kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

CORONA VİRÜSÜ TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ 6 HARİTA

Koronavirüs salgınını güncel olarak takip edebileceğiniz online haritalara gözatmak için buraya tıklayın.

5G TEKNOLOJİSİ CORONA VİRÜSÜN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR MU?

İngiltere'de corona virüsü (koronavirüsü) yaydığı iddiasıyla 5G bazı istasyonları kundaklanmaya başladı. 5G'nin virüsü yaydığı teorisi ilk olarak mart ayında alternatif tıpçı Amerikalı doktor Thomas Cowan tarafından ileri sürülmüştü. Yapılan bir araştırmaya göre de ABD'lilerin yüzde 29'u bu teoriye inanıyor. Peki, 5G gerçekten corona virüsü yayıyor mu? İlginç teoriyi okumak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜ 9 YIL ÖNCE BEYAZ PERDEDE

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını binlerce insanın ölümüne neden olurken 2011 yapımı Salgın filminin yaşananlara benzerlik göstermesi soru işaretlerine neden oldu. Hollywood'un ünlü isimlerinin rol aldığı 2011 yapımı Salgın (Contagion) filminin detayları için buraya tıklayın.

EVDE İZLENECEK EN İYİ YABANCI FİLM ÖNERİLERİ

Günlerdir evlerinde çıkmayan vatandaşlar, izlemek için fırsat kolladığı dizi ve filmleri birer birer tüketti. Şimdi vatandaşlar, evde izlenecek en güzel filmler, en iyi film önerileri, kaliteli film önerileri arıyor. KARAR.com'un okurları için derlediği yabancı filmler için buraya tıklayın.

EVDEN TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ ÜCRETSİZ KURSLAR

Yetişkinlere ve öğrencilere yönelik eğitim teknolojisi, kitlesel online ders platformu olan Udemy, corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle evlerinde vakit geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için bazı ders içeriklerini ücretsiz hale getirdiklerini duyurdu. Udemy'nin ücretsiz kurslarına göz atmak için buraya tıklayın.

EVDE VERİMLİ VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ 10 ONLINE AKTİVİTE

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde internetten gerek ziyaret edebileceğiniz, gerekse faydalı eğitimler alabileceğiniz online aktvitelerden bazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ONLINE TOPLANTI UYGULAMALARI SAYESİNDE İŞLER AKSAMIYOR

Ölümcül koronvirüs salgını nedeniyle ülkemizde eğitime ara verildi. Bazı şirketler de ofislerini kapatarak evden mesai çalışma sistemine geçti. Dışarı çıkmanın tehlikeli olacağı şu günlerde on binlerce öğrenci evlerinde internette eğitim almaya devam ederken, çalışanlar ise online olarak toplantı ve iş faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Hem uzaktan eğitim için, hem de online toplantılar için kullanılan mobil uygulamalara gözatmak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ

Çin'den yayılarak tüm dünyayı saran koronavirüs, ülkemizde de etkisini artırıyor. Bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemi ile hem çevrenizi hem de kendinizi korumanız çok önemli... Uzman diyetisyeniniz Zeynep Taşbaşı Deviren, koronavirüsten korunmanız için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek çay tarifini Karar TV'de anlatıyor... İzlemek için buraya tıklayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN