Darbenin ardından Mali'ye ilk ziyaret Türkiye'den

Darbenin ardından Mali'ye ilk ziyaret Türkiye'den

Ağustos ayının ortalarında yapılan darbe sonucu, Fransa yanlısı Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın darbe ile devrilmesiyle birlikte, Mali’deki askeri cuntaya üst düzey ziyaret gerçekleştiren ilk ülke Türkiye oldu. Mali'deki askeri heyetle görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Kardeş mali halkının yanındayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Batı Afrika ziyareti turu kapsamında geldiği Mali'nin başkenti Bamako'da Halkın Selameti İçin Ulusal Konsey (CNSP) üyeleri ile görüşmesinin ardından Mali Devlet Radyo ve Televizyonuna (ORTM) açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Mali ziyaretinin amacına yönelik, "Mali bizim için dost ve kardeş bir ülke. Zor günlerde her zaman Mali’nin ve kardeş Mali halkının yanında olduk. Mali’nin istikrarı, güvenliği ve de ekonomik kalkınması bizler için de önemli. Batı Afrika için önemli ama tüm kıta için de çok önemli. Özellikle Mali’nin içinden geçtiği şu süreçte bu ziyareti gerçekleştirmek istedik" dedi.

"MALİ HALKININ YANINDAYIZ"

Mali'nin yıllardır farklı sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Biraz önce Halkın Selameti için Ulusoy Konseyin Başkanı ve üyeleriyle görüştük. Buraya gelmeden önce Birleşmiş Milletler’in Özel Temsilcisi ve buradaki misyonunun başkanı ile yine Afrika Birliği’nin buradaki temsilcisi ile görüştük. Bundan sonraki süreçte Mali’de hangi adımlar atılabilir, neler yapılabilir, bunları görüştük" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Anayasal düzenin tesis edilmesi için Türkiye olarak her zaman Mali halkının yanında olacağız" dedi.

ANKARA: ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK

Dışişleri Bakanlığı, Mali'de silahlı kuvvetler içerisindeki bir grup tarafından yapılan darbe sonucu, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın, parlamento ve hükümeti feshederek istifa etmeye zorlanmasının "derin endişe ve üzüntüyle" karşılandığını açıklamıştı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Mali'de iç barış, güven ve istikrar ortamının süratle yeniden tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Keita ve tutuklu bulunan diğer üst düzey yetkililerin derhal serbest bırakılmaları ve ülkede anayasal düzene bir an önce dönülmesi yönündeki güçlü beklenti ifade edilmişti.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) bu amaçla yürüttüğü çabaları desteklediği kaydedilen açıklamada, "Türkiye, içinden geçtiği bu zor dönemde dost ve kardeş Mali'nin yanında yer almaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulunulmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN